Aromatický sirup se může stát výchozí surovinou mnoha jídel. Vyniká chuťovými i léčivými vlastnostmi.
Na přípravu bezového sirupu existuje řada receptů, které v různém poměru spojují výluh z květů bezu černého s cukrem, citrony a kyselinou citronovou, která domácí šťávu konzervuje. Vyzkoušet můžete náš recept. Sirup se připravuje zastudena, a tak si uchová maximum cenných látek. Voňavá šťáva z bezových květů je skvělá do míchaných nápojů – od osvěžujících limonád pro děti až po alkoholické kombinace s ginem, vodkou či bílým rumem. Rozumí si i se sektem či proseccem. My vám ji ale nabízíme v trochu nezvyklé podobě: jako součást pokrmů a dezertu.
Kuře s bezovým sirupem
Celé osolené kuře pečte na másle při 200 °C, jak jste zvyklí. Po 20 minutách snižte teplotu na 180 °C a kuře potřete směsí ze 2 lžic bezového sirupu a šťávy z 1 pomeranče a 1 citronu. Pečte dalších 40 minut, dokud kuře nebude zlaté. Během pečení ho občas potírejte vypečenou šťávou. Bezový sirup spolu s citrusy kuře výborně ochutí.
Vepřové kotlety dušené s bezovým sirupem
4 silnější vepřové kotlety nařízněte, aby se nekroutily, a opečte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova. Maso vyjměte. Do pánve přidejte lžíci bezového sirupu, sůl a špetku chilli koření. Promíchejte, do šťávy vložte maso a pod poklicí duste, dokud kotletky nebudou křehké. Je-li třeba, kotletky podlijte trochou vývaru.
Panna cotta s bezovým želé
Při přípravě dezertu postupujte podle receptu na panna cottu s ovocnou čepičkou (najdete ho tady), meruňkovou šťávu na barevné želé nahraďte vodou smíchanou s bezovým sirupem v poměru, který máte rádi.