Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

AD
Vína Marks&Spencer
ZDROJ: Jan Vychodil/360 Company
sdílet:

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu?

K výběru vína lze přistupovat z různých úhlů: Například s kým budete víno pít? S kolika osobami? Záleží jen na vás, zda se vybraný mok stane jednou z hlavních hvězd večera či jen příjemným doplňkem atmosféry. Foodbloger a uznávaný sommeliér Milan Juřica k tomu dodává: „Dnes vám z nabídky Marks&Spencer představím pět různých vín s podzimním duchem. Vyberte si to, které vás nejvíce osloví a jež se podle vás bude nejlépe hodit na vámi plánovanou událost. Všechna vína se navíc pohybují v přijatelných cenových relacích. Věřím proto, že si z mých tipů vyberete a třeba si na mě vzpomenete, až si lahvinku otevřete. Za jejich výběrem stojí tým someliérů M&S, takže si můžete být jistí, že kupujete kvalitní zboží za dobré peníze.”

A zde je výběr 5 nejlepších:
   

Kolekce vín Marks & Spencer
ZDROJ: JAN VYCHODIL/ 360 COMPANY

   

1. TOURAINE, SAUVIGNON BLANC, M&S CLASSICS, AOP, LOIRA, FRANCIE, 2019

Cenami ověnčený Sauvignon Blanc ze středofrancouzského regionu Touraine roste na vinicích v údolí Loiry, kde se tyčí mnoho nádherných zámků. I to mu propůjčuje jeho svěží eleganci. Tento lesklý, jiskrný mok vás již při prvním ovonění zaplaví vůní rozkvetlých luk a konvalinek. Na chuti ohromí tóny angreštu a zelených jablek. Nejvíc se hodí k rybám a slávkám, ale skvěle chutná i s kozím sýrem. Proto jej určitě ochutnejte při lehčím rodinném obědě či večeři. A ať je přitom mírně vychlazený!

2. BOURGOGNE BLANC, CHARDONNAY, M&S CLASSICS,
BURGUNDSKO, FRANCIE, 2018

Toto konkrétní Chardonnay pochází z proslulého francouzského regionu Burgundsko a představuje jednoho z hlavních tahounů kolekce M&S Classics uvedené na trh minulý rok. Jedná se o cenově dostupné, ale zároveň vysoce kvalitní víno. Burgundská Chardonnay jsou proslulá, a tento exemplář jim rozhodně reputaci nekazí. Při dozrávání v sudech totiž získává krémový a kulatý chuťový profil, rafinovanost zaznamenáte v jeho vůni. V chuti vás zase překvapí bílé broskve a citrusy. Chardonnay Bourgogne Blanc si dopřejte při slavnostním obědě v kruhu rodinném, ale stejně tak zafunguje i na romantické večeři.

3. CABERNET FRANC, M&S FOUND, MENDOZA, ARGENTINA, 2019

Moštová odrůda francouzského původu patří do početné rodiny známých Bordeau ‚blendů’ (dalšími jsou například Cabernet Sauvignon či Merlot). V minulosti byl poněkud upozaděn víny Cabernet Sauvignon, která mají více taninů a plnější tělo. Cabernet Franc má však jemnější texturu a přitažlivější vůni. Dnešní  Cabernet Franc se pěstuje v argentinském údolí Uco Valley v Andách, kde vysoká nadmořská výška dodává hroznům hloubku a zajímavou texturu. Jeho vůně a chuť jsou přímo tajuplné. Rozpoznáte v nich tóny černého rybízu a čokolády. Tento Cabernet Franc můžete s klidem nechat dozrávat v archivu, ale když se rozhodnete podávat jej hned, bude se skvěle hodit k jehněčímu, hovězímu, pokrmům s dušeným masem nebo argentinským empanadas. Toto víno považuje sommeliér za ‚samotářskou senzaci’ –  nejlépe si ho totiž vychutnáte sami doma v klidu a pohodě.

4. CHIANTI RISERVA DOCG, M&S CLASSICS, TOSKÁNSKO, ITÁLIE, 2017

Toskánské Chianti nesmí chybět na žádné slavnostní hostině. A dnes vám přídomek Riserva naznačuje, že se jedná o víno vyšší kvality. Vinařská rodina Cecchi kousek za Sienou pěstuje odrůdu Sangiovese, která je hlavním hrdinou vín Chianti. Chianti Riserva zraje 12 měsíců v dubových sudech, poté dozrává v lahvi, v níž následně putuje až k vám. O jeho vysoké kvalitě svědčí také označení DOCG, které je nejvyšším italským hodnocením vín. Na chuti se nám otevírá vůně třešní, vanilky a koření. Toto víno je poctivou ukázkou toskánského vinařství a dobře vyzrálého Chianti. Perfektně doplní grilované maso, hutné ragú nebo pizzu. A pokud  víno hodláte někomu darovat, můžete si být jistí, že si na vás při pití v dobrém vzpomene. Salute!

5. THE TEMPEST, TEMPRANILLO, M&S CLASSICS, ŠPANĚLSKO

Milovníky těžkých červených vín jistě potěší The Tempest, které se vyrábí ze slavné španělské odrůdy Tempranillo. Očekávejte však pořádnou ,bouři‘ pro všechny smysly. O tu se postará silná chuť přezrálých višní a vanilky s nádechem lékořice a ohromně bohatá a šťavnatá textura s měkkým a hladkým povrchem. Doporučováno vyzkoušet s pečeným masem či zvěřinou. Rozhodně si ho ale vychutnáte také s vyzrálými sýry nebo dezerty připravenými z tmavé čokolády. Hříšně dobré!

Autor: eva.sprincova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč