Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu?
K výběru vína lze přistupovat z různých úhlů: Například s kým budete víno pít? S kolika osobami? Záleží jen na vás, zda se vybraný mok stane jednou z hlavních hvězd večera či jen příjemným doplňkem atmosféry. Foodbloger a uznávaný sommeliér Milan Juřica k tomu dodává: „Dnes vám z nabídky Marks&Spencer představím pět různých vín s podzimním duchem. Vyberte si to, které vás nejvíce osloví a jež se podle vás bude nejlépe hodit na vámi plánovanou událost. Všechna vína se navíc pohybují v přijatelných cenových relacích. Věřím proto, že si z mých tipů vyberete a třeba si na mě vzpomenete, až si lahvinku otevřete. Za jejich výběrem stojí tým someliérů M&S, takže si můžete být jistí, že kupujete kvalitní zboží za dobré peníze.”
A zde je výběr 5 nejlepších:
1. TOURAINE, SAUVIGNON BLANC, M&S CLASSICS, AOP, LOIRA, FRANCIE, 2019
Cenami ověnčený Sauvignon Blanc ze středofrancouzského regionu Touraine roste na vinicích v údolí Loiry, kde se tyčí mnoho nádherných zámků. I to mu propůjčuje jeho svěží eleganci. Tento lesklý, jiskrný mok vás již při prvním ovonění zaplaví vůní rozkvetlých luk a konvalinek. Na chuti ohromí tóny angreštu a zelených jablek. Nejvíc se hodí k rybám a slávkám, ale skvěle chutná i s kozím sýrem. Proto jej určitě ochutnejte při lehčím rodinném obědě či večeři. A ať je přitom mírně vychlazený!
2. BOURGOGNE BLANC, CHARDONNAY, M&S CLASSICS,
BURGUNDSKO, FRANCIE, 2018
Toto konkrétní Chardonnay pochází z proslulého francouzského regionu Burgundsko a představuje jednoho z hlavních tahounů kolekce M&S Classics uvedené na trh minulý rok. Jedná se o cenově dostupné, ale zároveň vysoce kvalitní víno. Burgundská Chardonnay jsou proslulá, a tento exemplář jim rozhodně reputaci nekazí. Při dozrávání v sudech totiž získává krémový a kulatý chuťový profil, rafinovanost zaznamenáte v jeho vůni. V chuti vás zase překvapí bílé broskve a citrusy. Chardonnay Bourgogne Blanc si dopřejte při slavnostním obědě v kruhu rodinném, ale stejně tak zafunguje i na romantické večeři.
3. CABERNET FRANC, M&S FOUND, MENDOZA, ARGENTINA, 2019
Moštová odrůda francouzského původu patří do početné rodiny známých Bordeau ‚blendů’ (dalšími jsou například Cabernet Sauvignon či Merlot). V minulosti byl poněkud upozaděn víny Cabernet Sauvignon, která mají více taninů a plnější tělo. Cabernet Franc má však jemnější texturu a přitažlivější vůni. Dnešní Cabernet Franc se pěstuje v argentinském údolí Uco Valley v Andách, kde vysoká nadmořská výška dodává hroznům hloubku a zajímavou texturu. Jeho vůně a chuť jsou přímo tajuplné. Rozpoznáte v nich tóny černého rybízu a čokolády. Tento Cabernet Franc můžete s klidem nechat dozrávat v archivu, ale když se rozhodnete podávat jej hned, bude se skvěle hodit k jehněčímu, hovězímu, pokrmům s dušeným masem nebo argentinským empanadas. Toto víno považuje sommeliér za ‚samotářskou senzaci’ – nejlépe si ho totiž vychutnáte sami doma v klidu a pohodě.
4. CHIANTI RISERVA DOCG, M&S CLASSICS, TOSKÁNSKO, ITÁLIE, 2017
Toskánské Chianti nesmí chybět na žádné slavnostní hostině. A dnes vám přídomek Riserva naznačuje, že se jedná o víno vyšší kvality. Vinařská rodina Cecchi kousek za Sienou pěstuje odrůdu Sangiovese, která je hlavním hrdinou vín Chianti. Chianti Riserva zraje 12 měsíců v dubových sudech, poté dozrává v lahvi, v níž následně putuje až k vám. O jeho vysoké kvalitě svědčí také označení DOCG, které je nejvyšším italským hodnocením vín. Na chuti se nám otevírá vůně třešní, vanilky a koření. Toto víno je poctivou ukázkou toskánského vinařství a dobře vyzrálého Chianti. Perfektně doplní grilované maso, hutné ragú nebo pizzu. A pokud víno hodláte někomu darovat, můžete si být jistí, že si na vás při pití v dobrém vzpomene. Salute!
5. THE TEMPEST, TEMPRANILLO, M&S CLASSICS, ŠPANĚLSKO
Milovníky těžkých červených vín jistě potěší The Tempest, které se vyrábí ze slavné španělské odrůdy Tempranillo. Očekávejte však pořádnou ,bouři‘ pro všechny smysly. O tu se postará silná chuť přezrálých višní a vanilky s nádechem lékořice a ohromně bohatá a šťavnatá textura s měkkým a hladkým povrchem. Doporučováno vyzkoušet s pečeným masem či zvěřinou. Rozhodně si ho ale vychutnáte také s vyzrálými sýry nebo dezerty připravenými z tmavé čokolády. Hříšně dobré!