Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cesta do tajů ománské kuchyně

AD
Taje ománské kuchyně
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Už jste někdy vyzkoušeli ománskou kuchyni? Ne? Pak je na čase! Poznejte s CK Blue Style Omán a jeho přírodní a architektonické krásy, ale i výtečná jídla místních obyvatel.

Měření

Ománská kuchyně vychází z arabské a díky obchodním cestám je ovlivněna i indickou, africkou, pákistánskou a dalšími kuchyněmi. Mezi základní potraviny patří bezesporu rýže, z masa se používá především jehněčí a kuřecí. Omán je přímořský stát, a není tedy divu, že se v jídelníčku v hojném zastoupení objevují i ryby a mořské plody.

Nechybí samozřejmě zelenina, ovoce a různé druhy bylinek a jiného koření – ománské pokrmy bývají velice často výrazně dochucené, a to především kardamomem, hřebíčkem, česnekem a šafránem. Kromě rýže se jako příloha často používají různé placky, například rukhal (tenká chlebová placka pečená na ohni), který lze plnit jako kapsu ať už na slano nebo na sladko.

Rýže a pečené jehněčí v ománské kuchyni
ZDROJ: Shutterstock

Snídaně, oběd, nebo večeře? Pokaždé si pochutnáte!

Mezi typické snídaně patří například balaleet – pokrm z nudlí, vajec, skořice, cukru a oleje. Pochutnat si můžete samozřejmě i na čerstvém ovoci, jakou jsou banány a datle, které jsou důležitou součástí zdejší kultury a patří k nejlepším na světě.

K obědu nebo večeři si lze dát například známou shawarmu nebo při troše štěstí sváteční pokrm zvaný shuwa, což je maso pomalu pečené v podzemní peci a podávané nejčastěji s rýží ovoněnou šafránem. Výborné je také jídlo zvané harees (harís). Jedná se o jakousi kaši pšenice, koření a kousků masa pomalu vařených na dřevěném uhlí. Známý je také pokrm Mashuai, který se připravuje z pečené tresky. Ryba se servíruje s rýží ochucenou citronem.

Cesta do tajů ománské kuchyně
ZDROJ: Shutterstock

Dezert, prosím!

Z dezertů a sladkostí určitě stojí za to ochutnat chalvu, která je však v Ománu jiná než ve zbytku arabských zemí, protože její hlavní složkou jsou datle. Výsledkem je tedy jakési sladké datlové želé. Další skvělou pochoutkou je lokhemat, fritované kuličky z mouky a droždí ochucené kardamomem, přelité kardamomovým sirupem. Výborné jsou také místní sladkosti z medu, mandlí a oříšků.

Dezerty v ománské kuchyni
ZDROJ: Shutterstock

A jaký vyberete nápoj?

Mezi typické nápoje patří samozřejmě káva, která se připravuje z čerstvě upražených kávových zrn a kardamomové moučky. Stejně často, ne-li častěji, se pije také čaj neboli karak, který se připravuje s mlékem, cukrem a někdy i kořením. K dalším oblíbeným nápojům patří tak zvaný laban (slané podmáslí), mléčné nápoje s příměsí kardamomu a pistácií či džusy z exotického ovoce.

Ománský mléčný nápoj
ZDROJ: Shutterstock

Co takhle prozkoumat rovnou celý Omán?

Pokud chcete skutečně poznat ománskou kuchyni i s dalšími krásami, které tato malebná země nabízí, vyrazte s cestovní kanceláří Blue Style na poznávací okruh Ománem, nebo si vyberte některé z nabízených letovisek. Zažijete nezapomenutelnou dovolenou plnou jedinečných zážitků!

Autor: Komerční sdělení

Apetit magazín