Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme s Marks & Spencer: Nedělní pečínka

Nedělní pečínka
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Všichni to známe – slíbili jsme, že uvaříme nedělní oběd, celá rodina se sejde u jednoho stolu a na nás je nasytit hladové strávníky. Jak v téhle nelehké zkoušce obstát? Vsaďte na pečené M&S kuře s nádivkou a omáčkou z hub! 

Na konci prázdnin začíná houbová sezona a byla by škoda z vlastnoručně nasbíraných hub něco neuvařit pro celou rodinu. Existuje spousta druhů hub, a proto nechám výběr na každém z vás, ale věřte mi, že ať máte houby čerstvé, či sušené, nemůžete šlápnout vedle. Stačí naslouchat svým chuťovým buňkám.
Celý pokrm bude samozřejmě ještě o to lepší, když vyberete kvalitní kuře – já vřele doporučuji vyzkoušet britské kuře OakhamTM. Kuřata OakhamTM seženete v oddělení chlazených potravin M&S. Při pečení zůstává jejich maso krásně šťavnaté a jeho specifická chuť je v mém receptu doladěna vláčnou nádivkou z hub a čerstvých klobásek. A když k němu ještě otevřete to správné víno, bude váš úspěch na rodinném obědě zaručen!

Chardonnay Burra Brook 2019, Marks & SpencerPárujte víno a jídlo jako profík! 

CHARDONNAY, BURRA BROOK, AUSTRÁLIE, 2019, Marks & Spencer, 189,90 Kč

Těm z vás, kteří mají rádi víno a zajímají se o vinné párování s jídly, bych rád k tomuto receptu doporučil australské Chardonnay Burra Brook 2019. Toto stylové a elegantní Chardonnay je vyrobeno z prémiových hroznů z teplých a chladných vinařských oblastí z různých částí Austrálie. V chuti převládá kombinace vyzrálých tropických tónů s osvěžující kyselinkou a zjemňující nádech dubu, který je výsledkem krátkého zrání v dubových sudech, ale zároveň nijak nezastiňuje příjemně citrusovou chuť. Chardonnay Burra Brook 2019 se tak výborně hodí ke kuřecímu masu a skvěle doplňuje i šťavnatou houbovou nádivku a omáčku. Víno podávejte lehce chlazené. Kromě skvělé chuti tohoto nevšedního vína z daleké Austrálie určitě potěší i jeho cenová dostupnost.

milan juřicaMILAN JUŘICA (32 let) je sommeliér, food bloger (FoodMillBlog), DJ, milovník umění, dobrého vína a jídla. Vystudoval dějiny umění, ale vítr ho vtáhl do gastronomie. Jeho oblíbená země je Itálie, k níž má vztah hlavně skrze jídlo, víno a architekturu a historii.Baví ho kombinovat chutě jídla a párovat je s víny stejně jako mixovat tracky (skladby) do sebe, vždycky jde totiž o to, jak to celé chutná nebo jak výsledný hudební mix zní.

Jako profesionál nikdy nevařil, ale byl vždy tam, kde se dobře vařilo, měl otevřené oči, a to už odmala, proto jeho pracovní praxe je víc než pozoruhodná. Co mu zatím uniká, je sladké pečení, ale i na to prý možná jednou dojde, kdo ví…Miluje pražené mandle a pistácie a zbožňuje červené víno. Každý z jeho receptů je kombinace dosavadních kuchařských zkušeností s přidaným osobním experimentem.

Pečené M&S kuře s nádivkou a omáčkou z hub
 

Ingredience

NA PEČENÉ KUŘE

  • 25 g másla, změklého + navíc na omáčku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • pár snítek tymiánu a rozmarýnu
  • 1 chlazené kuře bez drobů OakhamTM M&S
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1,5 litru kuřecího či zeleninového vývaru
  • 150 g čerstvých hub (mohou být i sušené)
  • 100 ml smetany ke šlehání
     

NA HOUBOVOU NÁDIVKU

  • 1 houska, nejlépe 1–2 dny stará
  • 150 ml mléka
  • 250 g čerstvých lesních hub nebo žampionů
  • olivový olej podle potřeby
  • 150 g čerstvých klobásek s karamelizovanou cibulí M&S, zbavených střívka a rozmělněných
  • 1 vejce
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
  • pár strouhnutí muškátového oříšku
     

NA BRAMBOROVOU KAŠI

  • 750 g brambor, oloupaných a na kostky
  • 200 g mladé mrkve, očištěné a na kostky
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
     

Příprava jídla

  1. Na nádivku nakrájíme housku na malé kostičky, dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme vsakovat. Houby nakrájíme na plátky a orestujeme na troše oleje doměkka. Pak je přidáme do mísy spolu s klobáskami, vejcem a petrželkou. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a promícháme. Dáme stranou.
  2. Na pečené kuře smícháme v misce máslo, sůl podle chuti a část nasekaných lístků bylinek. Vzniklou směs vmasírujeme do kůže a pod kůži k prsíčkům. Břišní dutinu napěchujeme připravenou houbovou nádivkou a spíchneme párátkem nebo jehlami. Kuře položíme do pekáče prsíčky nahoru a nohy svážeme potravinářským provázkem. Pak podlijeme vínem a částí vývaru, kolem rozprostřeme nakrájené houby a snítky bylinek a dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C cca na 1 hodinu. Průběžně podléváme dalším vývarem podle potřeby. Ke konci pečení zvýšíme teplotu v troubě na 200 °C s funkcí gril a cca 8–10 minut dopékáme kůži dozlatova.
  3. Mezitím uvaříme na bramborovou kaši brambory a mrkev v osolené vodě doměkka. Pak scedíme, rozšťoucháme s máslem a vyšleháme dohladka. Průběžně zašleháváme ohřáté mléko podle potřeby. Osolíme podle chuti a vmícháme petrželku.
  4. Upečené kuře vyndáme z trouby a necháme odpočinout, aby se v něm rozležela šťáva. Mezitím přendáme výpek s houbami do vhodné nádoby a rozmixujeme. Vzniklou omáčku můžeme podle chuti zahustit smetanou, zředit dalším vývarem, zjemnit plátkem másla nebo ochutit bylinkami.
  5. Kuře naporcujeme. Houbovou nádivku nakrájíme. Podáváme s kaší a omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud se směs na nádivku nevešla do kuřete celá, stačí ji zahustit chlebovou nebo kukuřičnou strouhankou a udělat z ní karbanátky.

Fotografie v textu: archiv Marks & Spencer

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč