Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme s Marks & Spencer: Nedělní pečínka

Nedělní pečínka
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Všichni to známe – slíbili jsme, že uvaříme nedělní oběd, celá rodina se sejde u jednoho stolu a na nás je nasytit hladové strávníky. Jak v téhle nelehké zkoušce obstát? Vsaďte na pečené M&S kuře s nádivkou a omáčkou z hub! 

Na konci prázdnin začíná houbová sezona a byla by škoda z vlastnoručně nasbíraných hub něco neuvařit pro celou rodinu. Existuje spousta druhů hub, a proto nechám výběr na každém z vás, ale věřte mi, že ať máte houby čerstvé, či sušené, nemůžete šlápnout vedle. Stačí naslouchat svým chuťovým buňkám.
Celý pokrm bude samozřejmě ještě o to lepší, když vyberete kvalitní kuře – já vřele doporučuji vyzkoušet britské kuře OakhamTM. Kuřata OakhamTM seženete v oddělení chlazených potravin M&S. Při pečení zůstává jejich maso krásně šťavnaté a jeho specifická chuť je v mém receptu doladěna vláčnou nádivkou z hub a čerstvých klobásek. A když k němu ještě otevřete to správné víno, bude váš úspěch na rodinném obědě zaručen!

Chardonnay Burra Brook 2019, Marks & SpencerPárujte víno a jídlo jako profík! 

CHARDONNAY, BURRA BROOK, AUSTRÁLIE, 2019, Marks & Spencer, 189,90 Kč

Těm z vás, kteří mají rádi víno a zajímají se o vinné párování s jídly, bych rád k tomuto receptu doporučil australské Chardonnay Burra Brook 2019. Toto stylové a elegantní Chardonnay je vyrobeno z prémiových hroznů z teplých a chladných vinařských oblastí z různých částí Austrálie. V chuti převládá kombinace vyzrálých tropických tónů s osvěžující kyselinkou a zjemňující nádech dubu, který je výsledkem krátkého zrání v dubových sudech, ale zároveň nijak nezastiňuje příjemně citrusovou chuť. Chardonnay Burra Brook 2019 se tak výborně hodí ke kuřecímu masu a skvěle doplňuje i šťavnatou houbovou nádivku a omáčku. Víno podávejte lehce chlazené. Kromě skvělé chuti tohoto nevšedního vína z daleké Austrálie určitě potěší i jeho cenová dostupnost.

milan juřicaMILAN JUŘICA (32 let) je sommeliér, food bloger (FoodMillBlog), DJ, milovník umění, dobrého vína a jídla. Vystudoval dějiny umění, ale vítr ho vtáhl do gastronomie. Jeho oblíbená země je Itálie, k níž má vztah hlavně skrze jídlo, víno a architekturu a historii.Baví ho kombinovat chutě jídla a párovat je s víny stejně jako mixovat tracky (skladby) do sebe, vždycky jde totiž o to, jak to celé chutná nebo jak výsledný hudební mix zní.

Jako profesionál nikdy nevařil, ale byl vždy tam, kde se dobře vařilo, měl otevřené oči, a to už odmala, proto jeho pracovní praxe je víc než pozoruhodná. Co mu zatím uniká, je sladké pečení, ale i na to prý možná jednou dojde, kdo ví…Miluje pražené mandle a pistácie a zbožňuje červené víno. Každý z jeho receptů je kombinace dosavadních kuchařských zkušeností s přidaným osobním experimentem.

Pečené M&S kuře s nádivkou a omáčkou z hub
 

Ingredience

NA PEČENÉ KUŘE

  • 25 g másla, změklého + navíc na omáčku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • pár snítek tymiánu a rozmarýnu
  • 1 chlazené kuře bez drobů OakhamTM M&S
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1,5 litru kuřecího či zeleninového vývaru
  • 150 g čerstvých hub (mohou být i sušené)
  • 100 ml smetany ke šlehání
     

NA HOUBOVOU NÁDIVKU

  • 1 houska, nejlépe 1–2 dny stará
  • 150 ml mléka
  • 250 g čerstvých lesních hub nebo žampionů
  • olivový olej podle potřeby
  • 150 g čerstvých klobásek s karamelizovanou cibulí M&S, zbavených střívka a rozmělněných
  • 1 vejce
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
  • pár strouhnutí muškátového oříšku
     

NA BRAMBOROVOU KAŠI

  • 750 g brambor, oloupaných a na kostky
  • 200 g mladé mrkve, očištěné a na kostky
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
     

Příprava jídla

  1. Na nádivku nakrájíme housku na malé kostičky, dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme vsakovat. Houby nakrájíme na plátky a orestujeme na troše oleje doměkka. Pak je přidáme do mísy spolu s klobáskami, vejcem a petrželkou. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a promícháme. Dáme stranou.
  2. Na pečené kuře smícháme v misce máslo, sůl podle chuti a část nasekaných lístků bylinek. Vzniklou směs vmasírujeme do kůže a pod kůži k prsíčkům. Břišní dutinu napěchujeme připravenou houbovou nádivkou a spíchneme párátkem nebo jehlami. Kuře položíme do pekáče prsíčky nahoru a nohy svážeme potravinářským provázkem. Pak podlijeme vínem a částí vývaru, kolem rozprostřeme nakrájené houby a snítky bylinek a dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C cca na 1 hodinu. Průběžně podléváme dalším vývarem podle potřeby. Ke konci pečení zvýšíme teplotu v troubě na 200 °C s funkcí gril a cca 8–10 minut dopékáme kůži dozlatova.
  3. Mezitím uvaříme na bramborovou kaši brambory a mrkev v osolené vodě doměkka. Pak scedíme, rozšťoucháme s máslem a vyšleháme dohladka. Průběžně zašleháváme ohřáté mléko podle potřeby. Osolíme podle chuti a vmícháme petrželku.
  4. Upečené kuře vyndáme z trouby a necháme odpočinout, aby se v něm rozležela šťáva. Mezitím přendáme výpek s houbami do vhodné nádoby a rozmixujeme. Vzniklou omáčku můžeme podle chuti zahustit smetanou, zředit dalším vývarem, zjemnit plátkem másla nebo ochutit bylinkami.
  5. Kuře naporcujeme. Houbovou nádivku nakrájíme. Podáváme s kaší a omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud se směs na nádivku nevešla do kuřete celá, stačí ji zahustit chlebovou nebo kukuřičnou strouhankou a udělat z ní karbanátky.

Fotografie v textu: archiv Marks & Spencer

Apetit magazín