Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Patří do boloňské omáčky mléko, nebo ne? Odhalte pravdu o kontroverzní surovině

Boloňská omáčka se špagetami
ZDROJ: Emanuel Ekström/Unsplash
sdílet:

Existuje celá řada světových receptů, u kterých se vedou spory o použité základní suroviny. Tentokrát jsme se zaměřili na boloňskou omáčku. Některé recepty na ní totiž obsahují mléko. Co myslíte, je mléko součástí tradičního italského receptu? A proč vlastně přidávat k rajčatové omáčce s mletým masem zrovna mléko?

Podobně jako je tomu v případě smetany v těstovinách carbonara, je i mléko v boloňské omáčce často terčem kritiky. Podle nejpopulárnějších magazínů o jídle v Evropě (Taste, Delish) a magazínu o italské kuchyni La Cucina Italiana skutečně mléko do boloňské patří. A dokonce v ní hraje důležitou roli.

Jak připravit pravou boloňskou omáčku? 

Když se řekne boloňská omáčka, automaticky si vybavíme dokonalou souhru bohaté rajčatové chuti a mletého hovězího masa. Boloňskou omáčku bychom měli správně označovat jako ragú, což potvrzuje i italský název ragù alla bolognese.

  • Mezi základní ingredience pravé boloňského ragú patří mleté hovězí maso, krájená rajčata, cibule, mrkev, řapíkatý celer a mléko.
  • Nejčastěji se ragú servíruje se špagetami nebo tagliatelle.
  • Existuje nespočet variant, kterými si boloňskou omáčku můžete upravit dle vlastní chuti. Někdo přidává červené víno pro plnou chuť a barvu, někdo zase bíle pro příjemnou kyselost. Někteří mají místo hovězího raději mleté vepřové a někdo na závěr přidá lžičku cukru pro mírné oslazení. 

Mléko do boloňské omáčky: Kolik a proč?

Neudělá mléko ragú příliš krémové? A jaký je důvod použití mléka v boloňské? Tato kontroverzní surovina vyvolává spoustu otázek.

  • Mléko dodává boloňské omáčce bohatou chuť a pomáhá neutralizovat kyselost rajčat a vína. Navíc podporuje zkřehnutí a jemnost mletého masa.
  • Na 350-400 g mletého masa přidáme do boloňské omáčky 250 ml mléka. Poměr mléka a bílého vína je v našem osvědčeném receptu 1:1.

Nesrazí se omáčka, když do ní přidáme mléko?

Pokud je mléko přidáno správně, tak nesrazí! Sražené mléko hrozí jen tehdy, pokud jej do omáčky přidáte příliš brzy. Šéfkuchaři proto radí nejprve provařit a zredukovat kyselé přísady a až poté přidat mléko. 

Ať už se rozhodnete uvařit boloňské ragú podle tradičního či jiného receptu, pod tímto článkem jsme pro vás připravili spoustu inspirace.

Zdroje informací: Taste.com.au, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč