5 tipů, kam vyrazit na masopust

sdílet:
Prejt, tlačenka, ovar nebo jitrnička. Užijte si nejbujařejší svátek v roce se vším všudy.

Masopust je třídenní lidový svátek zakončený čtyřicetidenním půstem, po kterém následují Velikonoce. I když už většina Čechů půst nedodržuje, masopustní oslavy jsou stejně velkolepé jako kdysi. Po dobu masopustu se dělá zabijačka a vrcholem oslav je karneval pro děti i dospělé. Vybrali jsme pro vás místa, kam vyrazit za zábavou a dobrým jídlem.

Masopust na Sychrově


Na novogotickém zámku Sychrov se již tuto sobotu 8. února konají bujaré masopustní oslavy. Speciálně pro sobotní den se návštěvníkům otevře i zámecká oranžerie. Další letošní specialitou bude stánek s královskou čokoládou v podobě čokoládového uzenářství. Kromě netradiční čokotlačenky si na Sychrově můžete koupit i kynuté sladké buchty nebo domácí zabijačkové uzeniny. Více info tady.

Kbelský masopust


O týden později, v sobotu 15. února, se vydejte do pražského parku Kbely. Jen se snažte nepřecpat masopustními dobrotami! V druhé polovině dne proběhne soutěž o Nejlepší buchtu a ochutnávat budou právě návštěvníci. Jak se do soutěže přihlásit a další info najdete zde.

Máslovický masopust


Po navštívení máslovického masopustu nebudete litovat. Patnáctého v sobotu tu proběhne pravá vesnická zabijačka a poté soutěž v pojídání jitrnic. Tentýž den je otevřené i místní Muzeum másla, ale pozor, jen po předběžné dohodě. Rezervujte tady.

Masopust na Dlaskově statku


Patnáctého února
se koná masopust i v Dolánkách v Libereckém kraji. Občerstvení v duchu zabijačky dovrší domácí koblihy a dobré moky pro zahřátí. Dlaskův statek představí známé masopustní masky, ženicha, žida či kominíka, a vysvětlí jejich význam. Dospělé vstup stojí 40 Kč, masky mohou přijít zdarma. Pro více info mrkněte sem.

Berounský masopust


Berounský pivovar zve na zabijačkovou oslavu, kterou pořádá 22. února. Na své si přijdou i milovníci piva a dobrého tuzemského vína. S sebou domů si můžete odnést domácí koláče s tvarohem, mákem nebo povidly. Oficiální stránky masopustu najdete tady.

Připravila Nikita Rybová

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit