Jsou dny, kdy nás honí čas. Nestíháme nakupovat ani vařit, ale přesto bychom chtěli jíst zdravě. A tehdy nám přijde na pomoc Bonduelle Bon menu.
Bez zeleniny se naše strava neobejde. Na jejím příznivém vlivu na naše zdraví se shodnou všichni. Jenže čím více se blíží zima, tím méně je dostupná čerstvá zelenina ze zahrádek a českých farem. Musíme se spoléhat na zeleninu, která k nám dorazila chladicími vozy z teplejších krajin. Anebo využít dobrodiní konzervování. Konzervovaná zelenina má mnoho výhod. Zpracovává se brzy po sklizni, takže si zachová maximum vitaminů a dalších cenných látek.
Při nákupu se nemusíme ohlížet na to, zda ji stačíme během několika dnů spotřebovat, a nemusíme se tedy obávat, že nám bude smutně osychat v lednici. A je připravena k použití, kdykoli si vzpomeneme. Proto se vyplatí mít ve spíži v záloze zásoby, které nás zachrání, když čas nestojí na naší straně. V každé konzervě Bonduelle Bon menu najdeme prvotřídní zeleninu nebo její pečlivě vybranou směs, doplněné omáčkou či dochucené bylinkami a kořením. Obsah konzervy tak stačí jen krátce ohřát a hned máme hotovou přílohu, základ bezmasého jídla nebo rovnou zdravou večeři.
V řadě konzervované zeleniny Bonduelle Bon menu nyní k bílým a červeným fazolím přibyly i tři zeleninové směsi inspirované Francií. Díky nim máme na výběr ze tří typů zeleninových příloh podle toho, na jaké jídlo máme zrovna náladu. V Bonduelle Bon menu Rustica brambory doplňují zelené fazolové lusky, mrkev, cibuli a žampiony, okořeněné tymiánem a dotažené chutí olivového oleje. S Bonduelle Bon menu Provencale zavítáme na jih Francie, kde kuchyni spolu s fazolkami a mrkví vládnou grilovaný lilek, paprika a sušená rajčata. Bonduelle Bon menu Delicate je jemnou směsí hrášku, mrkve, cibule a žampionů s kapkou smetany.
Někdy nechybí jen čas, ale také inspirace. V takovém případě Bonduelle na svých webových stránkách nabízí i recepty. Níže najdete jako ochutnávku jeden z nich.
Grilovaný hovězí steak s cibulovou marinádou
Ingredience
- 1 balení Bonduelle Bon menu Na pánev Provencale (425 ml)
- nasekaný tymián a hrubá sůl na ozdobení
Na steak
- kilo hovězího steaku
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- špetka uzené mořské soli
- nasekaný tymián, k podávání
- omáčka chimichurri, k podávání (volitelné)
Na marinádu
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 1 oloupaný malý česnek
- 1/4 šálku + navíc 1 šálek extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce vody
Postup
Marináda
- Smícháme cibuli, česnek, 1/4 šálku oleje a vodu, poté dohladka rozmixujeme v mixéru.
- Steak vložíme do uzavíratelného potravinářského sáčku nebo pekáče a přidáme rozmixovanou marinádu tak, aby byl steak v marinádě ponořen úplně celý.
- Dobře uzavřeme a necháme marinovat v lednici 4–24 hodin.
Steak
- Rozpálíme si steakovou pánev. Steak vyndáme z marinády, osolíme a opepříme.
- Steak opékáme cca 3 minuty z každé strany (aby byl medium rare).
- Steak odebereme z pánve a necháme odpočinout 2 minuty, poté opět dáme steak na pánev a opékáme z každé strany ještě 1 minutu.
- Před krájením necháme steak ještě 2 minuty odpočinout.
- Steak nakrájíme na plátky, pokapeme 1 lžící oleje a posypeme uzenou mořskou solí.
- Servírujeme s přílohou Bonduelle Bon menu Na pánev Provencale, kterou ve druhé rozpálené pánvi ohříváme po dobu 3 minut.
- Podáváme posypané nasekaným tymiánem.
Bonduelle tip: Servírujte s chimichurri.