0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ekologických zemědělců v Česku přibývá

Pěstování zeleniny
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Poptávka po biopotravinách roste, a tak se přechod na ekozemědělství jeví mnohým farmářům jako krok správným směrem. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo zemědělství, počet ekologických zemědělců loni v Česku totiž stoupl o téměř polovinu na 1946 farem. V loňském roce se zvýšená poptávka po potravinách, vyrobených bez chemie, projevila i v meziročním nárůstu počtu registrovaných výrobců biopotravin. Jejich počet vzrostl o 169 na 422 výrobců.

Ekologicky se v Česku podle údajů MZe hospodaří již na bezmála 350 .000 hektarech, což představuje více jak 8% celkové výměry zemědělské půdy.  „Potvrzuje se, že stabilní státní podpora, a to jak dotační pro zemědělce, tak osvětová a informační směrem ke spotřebiteli, přináší dynamický rozvoj celého sektoru ekologického zemědělství a biopotravin. Spotřebitelé jsou již dostatečně informovaní o přednostech biopotravin a stále více jich biopotraviny kupuje,“ sdělil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Nejraději podle podle průzkumu společnosti Nielsen nakupujeme mléčné biovýrobky, ty kupuje 68 % zákazníků upřednostňujících bio výrobky. Následuje ovoce a zelenina (23 procent), ovocné nápoje a džusy (22 procent), maso (18 procent), drůbež a vejce (13 procent), dětské jídlo (8 procent) a na posledním místě je z hlediska obliby biočaj a biokáva (7 procent).

Zhruba 60 procent biopotravin prodávaných na českém trhu ale stále pochází z dovozu. Obchodníci vysoký podíl zahraničních biopotravin zdůvodňují tím, že tuzemští ekologičtí zemědělci i zpracovatelé zatím nemají kapacity na jejich dostatečnou produkci, která by pokryla poptávku. MZe předpokládá, že díky rychlému růstu počtu tuzemských výrobců biopotravin se bude podíl zahraničních biopotravin na českém trhu snižovat.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit