Ekovín – Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína, o. s., a jeho členové si od začátku svého vzniku kladou za cíl zvyšovat produkci biovín v České republice a nutno poznamenat, že se jim daří tento cíl plnit.
Role Ekovínu spočívá hned v několika oblastech. Předávání know-how např. prostřednictvím mezinárodní konference Víno Envi, kterou Ekovín každoročně pořádá, organizací seminářů jak pro pokročilé, tak i pro začínající ekologicky hospodařící vinaře, přípravou praktických seminářů či studijních cest do špičkových, ekologicky hospodařících vinařských podniků v zahraničí.
Druhou významnou oblastí je zastupování zájmů ekologických vinařů. Ekovín je členem světové organizace IFOAM, jejíž činnosti se zástupci Ekovínu aktivně účastní. Ekovín má rovněž uzavřeno strategické partnerství s německým svazem Ecowin, se kterým úzce spolupracuje. Další oblastí práce je podpora marketingu biovín. Svaz organizuje soutěže biovín a podílí se na propagaci biovín členských podniků (např. účast na veletrhu Biofach, samostatné výstavy atd.). Součástí je i propagování moderních technologií šetrných k životnímu prostředí, což je jedním z kroků k úspěšnému přechodu na systém čistě ekologický.
Veškerá snaha a úsilí svazu Ekovín nesou své ovoce a ekologicky orientovaná produkce pěstování vína u nás stále stoupá. Dokladem jsou stále se zvětšující plochy registrovaných a certifikovaných ekologicky obhospodařovaných biovinic, které tvoří přibližně 6 % z celkové výměry vinic v ČR, a navíc jich stále přibývá. „Toto číslo je srovnatelné i s ostatními vyspělými evropskými zeměmi a dá se říci, že Česká republika tak zachytila celosvětový trend posledních let,“ uvádí Tomáš Richter, tajemník svazu Ekovín, a dále dodává: „Biovína nám přinášejí špičkovou kvalitu, navíc s přidanou hodnotou ekologie.“
Svazu Ekovín se také podařilo navázat úzkou spolupráci s Ministerstvem zemědělství, které začalo nové technologie pěstování vína podporovat a umožňuje nyní v rámci programu rozvoje venkova přechod z opatření integrovaná produkce na opatření ekologické produkce ve vinicích a sadech.