0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

EKOVÍN svaz

AD
nalévání vína
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Ekovín – Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína, o. s., a jeho členové si od začátku svého vzniku kladou za cíl zvyšovat produkci biovín v České republice a nutno poznamenat, že se jim daří tento cíl plnit.

Role Ekovínu spočívá hned v několika oblastech. Předávání know-how např. prostřednictvím mezinárodní konference Víno Envi, kterou Ekovín každoročně pořádá, organizací seminářů jak pro pokročilé, tak i pro začínající ekologicky hospodařící vinaře, přípravou praktických seminářů či studijních cest do špičkových, ekologicky hospodařících vinařských podniků v zahraničí. 

Druhou významnou oblastí je zastupování zájmů ekologických vinařů. Ekovín je členem světové organizace IFOAM, jejíž činnosti se zástupci Ekovínu aktivně účastní. Ekovín má rovněž uzavřeno strategické partnerství s německým svazem Ecowin, se kterým úzce spolupracuje. Další oblastí práce je podpora marketingu biovín. Svaz organizuje soutěže biovín a podílí se na propagaci biovín členských podniků (např. účast na veletrhu Biofach, samostatné výstavy atd.). Součástí je i propagování moderních technologií šetrných k životnímu prostředí, což je jedním z kroků k úspěšnému přechodu na systém čistě ekologický. 

Veškerá snaha a úsilí svazu Ekovín nesou své ovoce a ekologicky orientovaná produkce pěstování vína u nás stále stoupá. Dokladem jsou stále se zvětšující plochy registrovaných a certifikovaných ekologicky obhospodařovaných biovinic, které tvoří přibližně 6 % z celkové výměry vinic v ČR, a navíc jich stále přibývá. „Toto číslo je srovnatelné i s ostatními vyspělými evropskými zeměmi a dá se říci, že Česká republika tak zachytila celosvětový trend posledních let,“ uvádí Tomáš Richter, tajemník svazu Ekovín, a dále dodává: „Biovína nám přinášejí špičkovou kvalitu, navíc s přidanou hodnotou ekologie.“ 

Svazu Ekovín se také podařilo navázat úzkou spolupráci s Ministerstvem zemědělství, které začalo nové technologie pěstování vína podporovat a umožňuje nyní v rámci programu rozvoje venkova přechod z opatření integrovaná produkce na opatření ekologické produkce ve vinicích a sadech.

vinohrad

hrozny

Autor: Anonym (neověřeno)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit