Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. 

Před začátkem degustace

Ještě než otevřete lahev vína a začnete degustovat, musíte si správně naladit chuťové pohárky.

  • Předešlá chuť na jazyku ovlivňuje chuť i vůni vína, proto vynechte pálivé nebo jinak chuťově výrazné pokrmy. 
  • Nedoporučuje se ani cigareta či horké a aromatické nápoje jako káva nebo silný čaj.
  • Víno určené k degustaci otevírejte vždy nové, otevřené víno může v lednici načichnout jinými potravinami.

Místo degustace

Degustační místnost má být světlá, jednoduchá, čistá, a hlavně bez zápachu. Z tohoto důvodu pro ochutnávání nejsou nejlepší vinné sklepy, kde se zadržuje pach a chuť ostatních vín. Ideální dobou je dopoledne před obědem.

Teplota vína

  • Bílé víno nejlépe chutná vychlazené, tj. mezi 10 a 12 °C, kdežto červené má mít pokojovou teplotu 16 až 19 °C. Tak se nejlépe rozvinou vlastnosti vína.
  • Když se bílé víno podává příliš chlazené, neuvolní se v něm všechny vonné látky, teplejší bílé víno nás naopak může škrábat v krku a připadat nám silnější, než ve skutečnosti je.
  • U červených je to právě naopak.
  • Šumivá vína posuzujeme při teplotě 8–10 °C.

Správná volba sklenice

  • Bílá vína naléváme do průsvitných a tenkých sklenic menšího kalichu ve tvaru tulipánu.
  • U červených vín musíme používat ten samý typ sklenic, ale s větším, otevřeným kalichem.
  • Na šumivá vína se někdy mylně používá otevřená šampusová sklenička, která vínu způsobuje ztrátu oxidu uhličitého, jenž je pro tento typ vín důležitý. Ideálně používejte tzv. flétny, rovné a úzké skleničky.

Postup

Nejdříve zkoušíme slabší vína, tedy bílá před červenými, poté ta sladší a kořeněná, například dezertní, a až nakonec vína šumivá.

  • Nejprve posuzujeme zrakem – čistotu, hustotu, barvu a u šumivých vín i perlení.
  • Poté k vínu přivoníme, čicháme ke kraji sklenky, zprostředka se totiž uvolňuje alkohol. Zdá-li se nám, že víno málo voní, stačí s ním ve sklence malinko zatočit.
  • Nakonec víno ochutnáme, poválíme jej na jazyku, aby se dostalo ke všem chuťovým pohárkům. Po spolknutí chvíli počkáme na druhou chuť, kdy se na jazyku rozvinou jiné tóny chutě vína.


Baví vás degustace vína? Které patří k vašim favoritům?

Související články

Autor: Nikita Rybová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč