0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak degustovat víno jako profesionál

Jak degustovat víno jako profesionál
sdílet:

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. 

Před začátkem degustace

Ještě než otevřete lahev vína a začnete degustovat, musíte si správně naladit chuťové pohárky.

  • Předešlá chuť na jazyku ovlivňuje chuť i vůni vína, proto vynechte pálivé nebo jinak chuťově výrazné pokrmy. 
  • Nedoporučuje se ani cigareta či horké a aromatické nápoje jako káva nebo silný čaj.
  • Víno určené k degustaci otevírejte vždy nové, otevřené víno může v lednici načichnout jinými potravinami.

Místo degustace

Degustační místnost má být světlá, jednoduchá, čistá, a hlavně bez zápachu. Z tohoto důvodu pro ochutnávání nejsou nejlepší vinné sklepy, kde se zadržuje pach a chuť ostatních vín. Ideální dobou je dopoledne před obědem.

Teplota vína

  • Bílé víno nejlépe chutná vychlazené, tj. mezi 10 a 12 °C, kdežto červené má mít pokojovou teplotu 16 až 19 °C. Tak se nejlépe rozvinou vlastnosti vína.
  • Když se bílé víno podává příliš chlazené, neuvolní se v něm všechny vonné látky, teplejší bílé víno nás naopak může škrábat v krku a připadat nám silnější, než ve skutečnosti je.
  • U červených je to právě naopak.
  • Šumivá vína posuzujeme při teplotě 8–10 °C.

Správná volba sklenice

  • Bílá vína naléváme do průsvitných a tenkých sklenic menšího kalichu ve tvaru tulipánu.
  • U červených vín musíme používat ten samý typ sklenic, ale s větším, otevřeným kalichem.
  • Na šumivá vína se někdy mylně používá otevřená šampusová sklenička, která vínu způsobuje ztrátu oxidu uhličitého, jenž je pro tento typ vín důležitý. Ideálně používejte tzv. flétny, rovné a úzké skleničky.

Postup

Nejdříve zkoušíme slabší vína, tedy bílá před červenými, poté ta sladší a kořeněná, například dezertní, a až nakonec vína šumivá.

  • Nejprve posuzujeme zrakem – čistotu, hustotu, barvu a u šumivých vín i perlení.
  • Poté k vínu přivoníme, čicháme ke kraji sklenky, zprostředka se totiž uvolňuje alkohol. Zdá-li se nám, že víno málo voní, stačí s ním ve sklence malinko zatočit.
  • Nakonec víno ochutnáme, poválíme jej na jazyku, aby se dostalo ke všem chuťovým pohárkům. Po spolknutí chvíli počkáme na druhou chuť, kdy se na jazyku rozvinou jiné tóny chutě vína.


Baví vás degustace vína? Které patří k vašim favoritům?

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Jak nahradit víno při vaření
  • Tipy a triky

Jak nahradit víno při vaření

Spousta kuchyřských receptů volá po přidání bílého nebo červeného vína, zvlášť těch francouzských a italských. Alkoholu se vyhýbáte nebo se vám zkrátka nechce kvůli vaření otevírat lahev? Nevadí. Poradíme vám, jak víno s grácií nahradit. ...
Autor: Nikita Rybová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit