Farmářské trhy zahajují novou sezonu

Farmářské trhy zahajují novou sezonu
sdílet:
Nejhorší zima je snad za námi. Na jaro si ještě počkáme, i když farmářské trhy nám připomínají, že už je blízko. Zase budeme jíst hezky česky.

Méně zeleniny, více masa


Již od konce ledna si mohou Pražané opět užívat atmosféru trhů, které probíhají v historickém centru na náměstí Jiřího z Poděbrad. Před pár dny, 16. února, se poprvé otevřelo také tržiště u nábřeží Vltavy. Navštívili jsme trhy na Jiřáku a účast trhovců není tak velká, jako jsme zvyklí v teplejších měsících. Převažují stánky s masem, uzeninami, pečivem a sladkými laskominami. Vzhledem ke končící zimě je již velmi omezená nabídka zeleniny a ovoce, které ani nemůže být v mrazech prodáváno. Potěšila nás velká nabídka vajec od slepic z volného výběhu, mléčné výrobky, a hlavně neutuchající skvělá nálada zmrzlých trhovců. I přesto se ale ze všeho nejvíc těšíme na jaro a čerstvé bylinky, saláty a první zeleninu.

Trhy po celé republice


Novou sezonu zahajuje 9. března také Kulaťák. Farmářský trh na dejvickém Vítězném náměstí dá stejně jako v loňském roce prostor tradičním českým výrobkům a potravinám. Návštěvníci koupí například čerstvé šťávy pro očistu těla, domácí vejce či mléčné produkty z Biofarmy Držovice, ale také čerstvé těstoviny nebo výběrovou kávu od Doubleshotu.

S propukajícím jarem se pak trhy rozšíří i do dalších míst po celé České republice. Na trhy v Dolních Břežanech, v Praze Dolních Počernicích a Klánovicích si počkáme do dubna. A co vy? Kde se zásobujete českými produkty?

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit