Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Festival Milkparade 2013

Festival Milkparade 2013
sdílet:
Mléko, máslo, smetana, sýr – gastronomický festival představí obyčejné suroviny v neobyčejně dobrých jídlech.

Proč vařit z vody, když můžeme vařit z mléka, řekli si nejspíš šéfkuchaři českých restaurací a ve svých podnicích nyní nabízejí speciální menu, ve kterých najdete mléčná vepřová líčka, tresku pošírovanou v mléce i klasickou svíčkovou či dukátové buchtičky. Všechna jídla mají jedno společné: v žádném nechybí mléko nebo jiný mléčný výrobek, jako jsou máslo či tvaroh. Restaurace, které se zapojily do festivalu Milkparade, je budou nabízet do neděle 9. června. Za tříchodové menu host zaplatí od 290 do 490 Kč. Rezervace probíhají pouze on-line na www.milkparade.cz.

Mléko v restauracích


„Stará lidová moudrost praví, že mléko ničím nenahradíš, a tím se řídím i já,“ prozradil Martin Ševít, šéfkuchař restaurace Papillon, která jako festivalový dezert nabídne jahodové cappuccino s jogurtovou zmrzlinou a smetanovou pěnou. A dodává, že pro něj při výběru produktů byl důležitý také jejich původ, a tak se na lístku objeví například kozí sýr z biofarmy v Bělé v Jeseníkách. Restaurace Mood se rozhodla hrát si se strukturou pokrmů. Hostům nabídne třeba řepu v podobě želé nebo odlehčený nadýchaný sýr. „Hodně se zde působí na emoce, je to určitá přeměna textury i chutě pokrmu,“ vysvětluje koncept menu Jaroslav Zahálka, šéfkuchař restaurace Mood.

Na festivalu nepřijdou zkrátka ani labužníci, kteří nesnášejí laktózu. Brněnský podnik Bohéma sestavil kompletní menu z mléčných produktů, ze kterých byl odstraněn mléčný cukr. „Poslední dva roky se setkávám s poptávkou hostů na sestavení menu s různými dietami. Naposledy jsme připravovali jídlo pro třicet hostů, kteří byli alergičtí na laktózu či lepek,“ prozrazuje Daniela Kundrová, provozní restaurace Bohéma. Během festivalu Milkparade hosté ochutnají například terinku z bílého chřestu a smetany, samozřejmě bez laktózy.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín