0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak má vypadat maso pro nejlepší grilovačku

Jak má vypadat maso pro nejlepší grilovačku
sdílet:
Je jedno, jestli máte zahradu, balkon nebo jen prostor v kuchyni. Grilujete a chcete svým hostům nabízet opravdu dobré kousky? Máme pro vás pár jednoduchých tipů a plno skvělých receptů.

Základ je v kvalitní surovině

  • Ukažte, co umíte s královským masem, tedy hovězím. Ideální steakové maso je z vysokého roštěnce, přední části kýty zvané ořech, z horní části kýty, tzv. květové špičky, nebo z nízké roštěné.
     
  • Maso by mělo být tzv. stařené. To znamená, že prošlo procesem zrání, minimálně 30denním, kdy se zlepšují kulinářské vlastnosti masa. V Albertu seženete skvělé steaky, které jsou vyzrálé až 35 dní!
     
  • U steakových mas se nebojte tukového mramorování. Obavy nemusíte mít ani, pokud je kus i s kostí. Právě naopak! Obojí hraje v přípravě pozitivní roli, protože zvyšuje intenzitu chuti.

 

Správnou surovinu máme a teď co s ní?

Maso vytáhněte včas z lednice! Minimálně půl hodiny předem, u silnějších steaků klidně i dvě hodiny. Proč? Studené maso na gril nesmí. Velký teplotní šok by se podepsal na kvalitě.

Maso ideálně nijak neochucujte ani před grilováním nesolte. Sůl vytahuje z masa šťávu – to znamená, že byste pak nemuseli mít svůj steak hezky šťavnatý. Do masa stačí vmasírovat kvalitní olej, který vydrží vysokou teplotu. Vhodný je řepkový nebo olivový olej. U toho jen pozor, aby nebyl extra panenský, ten je určený jen pro studenou kuchyni a na ohni se přepaluje.

Maso nenaklepávejte, porušili byste jeho vnitřní vlákna, a maso by tak ztratilo na kvalitě.

Gril musíte nechat rozpálit, až se na uhlících začne dělat bílá vrstva. Teprve pak položte na rošt maso.

Na jak dlouho?

Komerční prezentace_Albert Na gril, foto: archiv inzerentaZáleží, jak chcete mít steak propečený. Kontrola je možná díky teploměru na pečení masa, profíci to poznají i zmáčknutím prstem – čím větší odpor maso klade, tím víc je propečené. Pomůže orientační čas délky pečení – návod najdete na https://www.albert.cz/gril.

Zapomeňte, že byste flák masa dali z grilu přímo na talíř! Steak si musí odpočinout. Zabalte ho na čtvrt hodiny do alobalu nebo nechte ve vyhřátém hrnci. Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží a nevyteče po prvním zakrojení.

Těsně před podáváním maso posypte hrubozrnnou solí a dochuťte čerstvým pepřem.

Gril, to není jen maso. Na stránce společnosti Albert věnované grilování najdete skvělé recepty, jak připravit zeleninu, recepty na omáčky nebo ovoce z grilu jako dezert. Hlavně nezapomeňte na tu správnou společnost!

Albert. Záleží nám na tom, abyste jedli lépe!

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit