Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak má vypadat maso pro nejlepší grilovačku

Jak má vypadat maso pro nejlepší grilovačku
sdílet:
Je jedno, jestli máte zahradu, balkon nebo jen prostor v kuchyni. Grilujete a chcete svým hostům nabízet opravdu dobré kousky? Máme pro vás pár jednoduchých tipů a plno skvělých receptů.

Základ je v kvalitní surovině

  • Ukažte, co umíte s královským masem, tedy hovězím. Ideální steakové maso je z vysokého roštěnce, přední části kýty zvané ořech, z horní části kýty, tzv. květové špičky, nebo z nízké roštěné.
     
  • Maso by mělo být tzv. stařené. To znamená, že prošlo procesem zrání, minimálně 30denním, kdy se zlepšují kulinářské vlastnosti masa. V Albertu seženete skvělé steaky, které jsou vyzrálé až 35 dní!
     
  • U steakových mas se nebojte tukového mramorování. Obavy nemusíte mít ani, pokud je kus i s kostí. Právě naopak! Obojí hraje v přípravě pozitivní roli, protože zvyšuje intenzitu chuti.

 

Správnou surovinu máme a teď co s ní?

Maso vytáhněte včas z lednice! Minimálně půl hodiny předem, u silnějších steaků klidně i dvě hodiny. Proč? Studené maso na gril nesmí. Velký teplotní šok by se podepsal na kvalitě.

Maso ideálně nijak neochucujte ani před grilováním nesolte. Sůl vytahuje z masa šťávu – to znamená, že byste pak nemuseli mít svůj steak hezky šťavnatý. Do masa stačí vmasírovat kvalitní olej, který vydrží vysokou teplotu. Vhodný je řepkový nebo olivový olej. U toho jen pozor, aby nebyl extra panenský, ten je určený jen pro studenou kuchyni a na ohni se přepaluje.

Maso nenaklepávejte, porušili byste jeho vnitřní vlákna, a maso by tak ztratilo na kvalitě.

Gril musíte nechat rozpálit, až se na uhlících začne dělat bílá vrstva. Teprve pak položte na rošt maso.

Na jak dlouho?

Komerční prezentace_Albert Na gril, foto: archiv inzerentaZáleží, jak chcete mít steak propečený. Kontrola je možná díky teploměru na pečení masa, profíci to poznají i zmáčknutím prstem – čím větší odpor maso klade, tím víc je propečené. Pomůže orientační čas délky pečení – návod najdete na https://www.albert.cz/gril.

Zapomeňte, že byste flák masa dali z grilu přímo na talíř! Steak si musí odpočinout. Zabalte ho na čtvrt hodiny do alobalu nebo nechte ve vyhřátém hrnci. Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží a nevyteče po prvním zakrojení.

Těsně před podáváním maso posypte hrubozrnnou solí a dochuťte čerstvým pepřem.

Gril, to není jen maso. Na stránce společnosti Albert věnované grilování najdete skvělé recepty, jak připravit zeleninu, recepty na omáčky nebo ovoce z grilu jako dezert. Hlavně nezapomeňte na tu správnou společnost!

Albert. Záleží nám na tom, abyste jedli lépe!

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...