0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo a věda všemi smysly – tento týden začíná první FOOD FILM FEST

FOOD FILM FEST
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Diskuze o hledání cesty k jídlu s Romanem Vaňkem, šokující francouzský dokument o pesticidech v potravinách, o včelách a lidech s držitelkou ceny za nejlepší med roku 2016 a k tomu na dvě desítky dalších originálních dokumentů, debaty s vědci i profesionály, prvotřídní jídlo, zajímavé pokusy i praktické workshopy - první pražský FOOD FILM FEST nabídne o víkendu 21. až 23. října bohatý program, ve kterém se na jednom místě potkávají filmy, jídlo i věda.

Pro návštěvníky FOOD FILM FESTu je připraveno 24 dokumentárních filmů, včetně prezentací a diskusí s těmi nejlepšími experty, kteří se z nejrůznějších úhlů pohledu zabývají otázkami potravin, zdraví a kvality i těmi aspekty, které jídlo a potraviny hrají v udržitelném životním stylu. Film „Touha po mase“ bude v pátek inspirovat diskusi o vlivu psychiky na prožívání potravy s Radkinem Honzákem a v sobotu pikantní diskusi Romana Vaňka a jeho hostů o vztahu mezi vegany, vegetariány a masožravci. Investigativní dokument „Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí“ a následná diskuse s experty se bude týkat mýtů a faktů kolem pesticidů. Připravena je sekce o včelách, o destilaci, o zrání masa, o chilli či o hummusu jako řešení problému na Blízkém východě.

Unikátní zážitek nabídne sobotní edukativní street food party STREED FOOD SCIENCE. „Návštěvníci budou moci ochutnat ledacos z toho, co uvidí na plátně. Navíc budou moci fermentovat, sledovat mikroskopem, stáčet, míchat, čichat a koštovat,“ popisuje dramaturg Food Film Festu Štěpán Alexander.

Vstup na festivalové projekce a doprovodný program je zdarma.

Další podrobnosti o FOOD FILM FESTu jsou na stránkách www.foodfilmfest.cz.

  • V pátek 21. října nabídne festivalový program ostře sledovaný dokument Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí, který doplní diskuze s odborníky: prof. Ing. Jaroslav Petr, Dr.Sc. (ČZU, VÚZV), Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. (VŠCHT), Ing. Roman Pavela, Ph.D. (VURV), Mgr. Ondřej Vrtiška. Poté se otevře téma Meat či nemít? Po dokumentu Touha po mase bude následovat debata s Radkinem Honzákem a dalšími odborníky na lidskou psychiku, kteří se zaměří na neurologické aspekty vztahu k jídlu.
      
  • V sobotu 22. října kolem Národní technické knihovny zažijí návštěvníci Street Food Science - Jídlo do ruky & Jídlo do hlavy. Připraveno je na 40 stánků s tím nejlepším street foodem provázeným pohledy do světa vědy. Víte třeba, co se děje ve vašem kysaném zelí? Ukáže vám to „Street Food pod mikroskopem“. Uvidíte třeba porcování kance s výkladem odborníků z ČZU, budete moci ochutnat jednu z deseti nejpálivějších chilli papriček na světě, vyzkoušet jednotlivá stádia kvašeného cideru a zažijete spoustu dalších věcí.
      
  • Neděle 23. října bude věnována podpoře komunitních a občanských aktivit na Praze 6. Malopěstitelé, domácí výrobci, chovatelé, včelaři, zahrádkáři, gurmáni, známé i neznámé osobnosti se podělí o produkty vlastních rukou či kuchařského umění – vstupenkou je cokoliv uvařeného, vyrobeného nebo vypěstovaného vlastní rukou.

FOOD FILM FEST

Organizátoři a partneři: 
Pořadateli jsou Harvest Films, z. s., Life Sciences Film Festival a Kampus Dejvice s Národní technickou knihovnou.

Food film fest se koná pod laskavou patronací Romana Vaňka a Pražského kulinářského institutu a je realizován s podporou Městské části Praha 6, vysokých škol a ústavů sdružených v Kampusu Dejvice, IOCB TTO, Makro a Kolektory Praha.

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit