0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Popcornový sáček

Popcornový sáček

2.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Pro zkušené 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10996 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 1758 g
Tuky 381 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká pozvánka do kina – mládeži přístupno

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 400 g
rostlinný olej 125 ml
krupicový cukr 150 g
vejce 2 ks
menší
podmáslí 250 ml
škrob 1 PL
mléko 100 ml
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Na krém
pudinkový prášek 1.5 bal
mléko 500 ml
moučkový cukr 120 g
máslo 200 g
změklé
žloutek 1 ks
Na dokončení
fondán (potahová hmota) 1 kg
moučkový cukr
na vál
popcorn 1 bal
sladký
červená gelová barva

Jak připravit korpus Do mísy dejte mouku a promíchejte ji se škrobem a kypřicím práškem. Přilijte mléko, podmáslí a olej, přidejte cukr a vejce a vše smíchejte v těsto. Vlijte ho na vymazaný plech o rozměrech 26 x 36 cm a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C.

1 Ušlehejte krém: Pudink uvařte v mléku podle návodu na obalu a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu. Cukr, máslo a žloutek vyšlehejte na krém a potom pomalu do směsi zašlehávejte pudink.

2 Sestavte dort: Hotový korpus rozpulte a každou polovinu prořízněte. Jednotlivé pláty namažte krémem a sestavte dort. Tenkou vrstvou krému potřete i vršek a boky dortu.

3 Vyválejte fondán: Dvě třetiny fondánu rozválejte na vále posypaném moučkovým cukrem, aby byl plát velký tak, jako byste chtěli pokrýt dort ze všech stran (včetně spodku). Dort dejte na servírovací talíř.

4 Uhlaďte dort: Stěrkou uhlaďte fondán. Přečnívající fondán odřízněte podél celého korpusu kromě kratší přední strany, v přední části ho zahněte tak, aby vznikla kapsa. Tuto část si vypodložte potravinářskou fólií

5 Připravte si pruhy: Do zbylého fondánu vmíchejte (postupně, po malých kapkách) barvu. Fondán vyválejte na pocukrované pracovní ploše a pomocí pravítka a rádýlka nakrájejte na stejně široké dlouhé pruhy.

6 Dokončete sáček: Pruhy vyskládejte na dort (ze spodní strany si je navlhčete štětečkem či prstem namočeným ve vodě, aby vám dobře držely). Odstraňte fólii a do prostoru vtlačte popcorn.

 

Aby se vše povedlo:

  • Promazání Korpus můžete promazat marmeládou (jahodovou, malinovou), a bude tak pruhovaný i zevnitř. Pokud máte korpus raději vlhčí, potřete jednotlivé pláty vyšlehanou smetanou svařenou s vanilkovým cukrem.
  • Barvení Doporučujeme použít gumové rukavice (které potom vyperete nebo vyhodíte). S barvou pracujte opravdu opatrně, přidat můžete vždy, ubrat nikdy. Na fondán mázněte trošičku barvy a hnětením ji zapracujte. Ze začátku bude fondán mramorovaný, po dalším hnětení se barva hezky sjednotí.
  • Opravy Pokud vám fondán někde praskne, stačí ho namočeným prstem párkrát přetřít a prasklinu zahladit.
  • Popcorn kupte hotový: karamelový nebo sladký barevný.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit