0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuchařku roku 2008 napsal Ladislav Nodl

Kuchařku roku 2008 napsal Ladislav Nodl
sdílet:
Každý rok vyhlašuje redakce odborného časopisu Minutka soutěž Kuchařská kniha roku. Z výběru odborné poroty tak vzejde vítěz, který by vám doma v knihovně rozhodně neměl chybět. V pátém ročníku si pomyslnou zlatou medaili s převahou odnesla kniha Umění kuchyně, nedávno zesnulého a velmi váženého kuchaře, pana Ladislava Nodla.

Vítězná kuchařka má podtitul Vařil jsem všem aneb Letmé ohlédnutí za šedesátiletou praxí. „Jestliže se někdo zapíše zlatým písmem do historie české (československé) gastronomie, tak je to Láďa Nodl. Kolega, který byl i mým trenérem na národních a mezinárodních gastronomických kláních,“ napsal v úvodu Josef Vladař. „Mluvit o osobě mistra kuchaře pana Nodla není nic těžkého, stačí, když ke každé zmínce o něm přidáte nej,“ dodává v úvodu ke knize prezident Asociace kuchařů a cukrářů Mirek Kubec.

Kniha Umění kuchyně obsahuje kromě zajímavého vyprávění autora o své pouti kuchařským životem i základní zbožíznalství a 1000 receptur jak z české, tak mezinárodní kuchyně. Nejmodernější trendy na zhruba 340 stránkách sice nenajdete, ale základní postupy nejznámějších jídel jsou povinnou četbou začínajících hospodyněk i budoucích kuchařských kouzelníků.

Ostatní knihy přihlášené do soutěže, které skončily hluboko pod hodnocením vítěze, už mezi sebou neměly velký bodový rozdíl. Porotě se líbila například pátá kniha regionálních receptů Václava Malovického „Kuchyně starého Chebu“ a chválila autora za propagaci tradičních regionálních jídel.

Profesionálové by určitě měli zařadit do své knihovny kuchařskou knihu génia českého předválečného hotelnictví a úspěšného gastronoma Karla Šroubka „Jak se vaří u Šroubka“. Určitou skulinu na trhu zaplnila kuchařská kniha věnovaná novopečeným matkám Vaříme pro děti. „Škoda že kniha Nedělní menu od Heleny Rytířové ztratila mnoho bodů vinou nekvalitních fotografií, jinak by se jistě kvalitou receptur ocitla na předních místech tabulky,“ nechala se slyšet porota, ve které zasedli:

  • Miroslav Kubec, prezident AKC ČR, šéfkuchař hotelu InterContinen­tal Praha
  • Pavlína Berzsiová, viceprezidentka AKC ČR
  • Tomáš Konopka, Chef – Culinary Advisor, NestléFoodservices
  • Milan Pešek, šéfkuchař hotelu Prezident Praha
  • Jiří Mevald, publicista
  • Denisa Moučková, grafička
  • Bc. Maria Horníková, šéfredaktorka časopisů Food Service a Minutka
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit