0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Máte hlad? Hledejte světle šedou!

Máte hlad? Hledejte světle šedou!
sdílet:
Stejně jako poznáte letadla různých aerolinek podle jejich ‚erbovních‘ barev, tak už zanedlouho rozlišíte i vlaky Českých drah. Ty totiž začínají postupně sjednocovat barevnost svých vlaků, Od poloviny roku už poznáte na tratích vlaky ČD podle kombinace tmavě modré, světle modré a světle šedé barvy. České dráhy se tak připravují na vstup konkurence na železniční trh.

„Nebudeme teď hromadně přelakovávat všechny své vlaky, to by bylo velmi nehospodárné,“ upozorňuje generální ředitel ČD Petr Žaluda. „Jakmile bude vagon nebo lokomotiva v opravě a bude se na ni dávat nový lak, vyjede už v nových barvách. Jen do konce letošního roku by se mělo objevit na české železnici minimálně třicet vozů a deset lokomotiv, které už budou modré,“ dodal.

Autorem nového barevného řešení je grafické studio Najbrt, se kterým ČD spolupracují už od roku 2006. Tehdy tato společnost vyhrála výběrové řízení na grafický design ČD. „Barevnost lokomotiv a vagonů pro České dráhy je v evropské konkurenci jedinečná,“ upozorňuje designer Aleš Najbrt. „Modré barvy vycházejí z drážní historie a zároveň vyjadřují stabilitu, jistotu a serióznost. Na první pohled jde možná o konzervativní styl, ale z hlediska dlouhodobé perspektivy je velmi nadčasový a jsem přesvědčen, že i za dvacet nebo třicet let bude jasným symbolem serióznosti a jistoty.“

Modrá na spaní, šedá pro jídlo

Vozy budou různě barevně odlišeny podle toho, jakou plní v soupravě funkci. „Je důležité, aby cestující na první pohled poznali služební vůz na kola, vůz první třídy nebo lehátkový a lůžkový vůz. Každý z nich bude barevně jiný, lidé je tak snadno najdou,“ upozorňuje Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Vozy 1. a 2. třídy budou světle modré, lehátkové a lůžkové vozy tmavě modré, jídelní vůz bude světle šedý a služební vůz světle modrý.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit