0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Michelinský průvodce rozdal své prestižní hvězdy.

Michelinský průvodce rozdal své prestižní hvězdy.
sdílet:
Michelinské hvězdy za rok 2016 byly rozděleny a Česká republika se může radovat hned ze tří!

Po Alcronu a La Degustation se raduje z nejprestižnějšího gastronomického ocenění i restaurace Field. Michelinskou hvězdu získala v rekordním čase, necelý rok a půl od svého otevření.

Michelinští inspektoři ocenili osobitý přístup šéfkuchaře Radka Kašpárka a jeho týmu. “Když jsem Field před rokem a půl otvíral, měl jsem dvě vidiny, jedna mě strašila a druhá těšila. Ta první byla, že zavřeme a zklamu lidi, kteří ve mě vložili důvěru. Ta druhá byla optimističtější: že první rok překonáme a bude se dařit. Ale že po roce dostaneme hvězdu od Michelina, mě nenapadlo ani v těch nejdivočejších snech,” říká šéfkuchař Radek Kašpárek a dodává: “Děkuji všem kolegům, zaměstnancům, dodavatelům - a hlavně hostům!“

Koncept Fieldu Free Range Dining spojuje tvořivost a originalitu jak v úpravách jídel, tak při jejich servírování. Kašpárek ve Fieldu klade důraz na sezónní, lokální suroviny typické pro českou kuchyni, které připravuje v moderním pojetí. Nebojí se kombinovat běžné suroviny s těmi nejluxusnějšími, jeho inspirací je příroda ve své nejčistší podobě, pozapomenuté suroviny českých luhů a hájů a také moderní skandinávská kuchyně.

Vyhlášení průvodce Michelin je mimořádně důležitou událostí gastronomického světa. Inspektoři průvodce hodnotí restaurace inkognito a na základě osobních návštěv. Aktualizované vydání pro rok 2016 zvěřejnila společnost ve středu 9. března.

Kromě hvězd uděluje michelinský průvodce i další významné ocenění – Bib Gourmand. To označuje místa s nejlepším poměrem kvalita:cena, tj. vynikající jídlo za přístupné ceny. I tuto cenu si letos nově odnesl jeden český zástupce a tím je Maso a kobliha. Šéfkuchař Paul Day už tedy vede dva podniky honosící se tímto oceněním, tím druhým je jeho restaurace Sansho.

 

Michelinské hvězdy:

  • Alcron pod vedením Romana Pauluse
  • La Degustation pod vedením Oldřicha Sahajdáka
  • Field pod vedením Radka Kašpárka

 

Bib Gourmand:

  • Aureole
  • Divinis
  • Maso a kobliha
  • Na Kopci
  • Sansho
  • SaSaZu

 

Všem oceněným k tomuto životnímu úspěchu moc gratulujeme!

 

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit