0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na Pražském hradě se degustovala prestižní vína

degustace vína
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Únor patřil jako již tradičně velké vinařské degustaci Audience Grand Cru Classé Bordeaux 2015, která je událostí roku pro milovníky francouzských vín a zájemce o investiční vína. Na 35 nejprestižnějších vinařství z Bordeaux – tentokrát skvělý ročník 2015, uvedl pořadatel a jednatel společnosti Merlot d‘Or Zlatko Míčka se svojí obchodní partnerkou Dianou Sixtovou.

Vína z obou břehů byla představena na třech degustacích ve dvou dnech v Rothmayerově sále Pražského hradu. Každé z degustací se účastnilo 250 návštěvníků, kteří tak mohli osobně pohovořit s majiteli a sklepmistry z jednotlivých Châteaux, díky čemuž měli možnost dozvědět se o víně mnoho zajímavých a jinak těžko dostupných informací.

degustace vína

„Už při degustacích En Primeur bylo jasné, že se bude jednat o jeden z největších ročníků za posledních 20 let. Ačkoliv se říká, že degustace mladých vín je za trest, tak tohle jsou velice přátelská a příjemná vína, která všechny překvapila svojí vyvážeností, a to se jen tak nepovede. Vína z ročníku 2013 byla vysloveně na rychlé vypití, obrazně řečeno, a myšleno tak na deset let skladování. Kdežto vína z roku 2015 mají velkou budoucnost a jsou globálně skvělá, ať už koupíte jakékoliv, neuděláte chybu. Bez ohledu na to, jestli vína stojí 500,- korun anebo tři tisíce. Jistě že je lepší ochutnat tato vína, až budou starší, ale to už nepůjdou koupit, protože již nyní jsou některá vyprodaná. Co se týká množství vín, která zde lidé nakupují, tak mohou určitě vytvořit mix i po kusech,“ komentuje Zlatko Míčka, který je od roku 2017 držitelem francouzského řádu za zemědělské zásluhy.

Jedinečná událost tohoto druhu byla tradičně zakončena slavnostním banketem ve Španělském sále Pražského hradu za účasti všech zástupců Châteaux, pozvaných hostů a osobností veřejného a společenského života ČR. Během večera hosté ochutnali tři vína kategorie Grand Cru Classé z lahví magnum ve starších ročnících a další zajímavá vína včetně Champagne Louis Roederer nebo Sauternes – Ch. Guiraud. 

I v tomto roce slavnostní menu připravili francouzští šéfkuchaři Alexandre Baumard a Damien Amilien z michelinové restaurace Logis de la Cadenne v Saint Emilionu.

„V Praze jsme vařili poprvé. Co se jídla týká, tak to nebyla výzva, tou velkou výzvou pro mě bylo pohostiti příznivce dobrých vín a potěšit je. Kombinace jídla a vína je pro mě o hravosti a vytváření harmonie v gastronomii,“ dodává Alexandre Baumard, který dal servírovat na stůl pokrmy jako například grilovanou langustu, sladko-kyselý salátek, citrusové želé a mrkvovo-zázvorový sorbet, jídlo doplnilo víno Les Armus de Lagrange 2016, nebo nadívaná perlička od Arnauda Tauzina á la royale, zapomenutá zelenina a silný jus, ke která se podávalo Châteaux Troplong Mondot 20111- magnum.

degustace vína

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč