0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na Pražském hradě se degustovala prestižní vína

degustace vína
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Únor patřil jako již tradičně velké vinařské degustaci Audience Grand Cru Classé Bordeaux 2015, která je událostí roku pro milovníky francouzských vín a zájemce o investiční vína. Na 35 nejprestižnějších vinařství z Bordeaux – tentokrát skvělý ročník 2015, uvedl pořadatel a jednatel společnosti Merlot d‘Or Zlatko Míčka se svojí obchodní partnerkou Dianou Sixtovou.

Vína z obou břehů byla představena na třech degustacích ve dvou dnech v Rothmayerově sále Pražského hradu. Každé z degustací se účastnilo 250 návštěvníků, kteří tak mohli osobně pohovořit s majiteli a sklepmistry z jednotlivých Châteaux, díky čemuž měli možnost dozvědět se o víně mnoho zajímavých a jinak těžko dostupných informací.

degustace vína

„Už při degustacích En Primeur bylo jasné, že se bude jednat o jeden z největších ročníků za posledních 20 let. Ačkoliv se říká, že degustace mladých vín je za trest, tak tohle jsou velice přátelská a příjemná vína, která všechny překvapila svojí vyvážeností, a to se jen tak nepovede. Vína z ročníku 2013 byla vysloveně na rychlé vypití, obrazně řečeno, a myšleno tak na deset let skladování. Kdežto vína z roku 2015 mají velkou budoucnost a jsou globálně skvělá, ať už koupíte jakékoliv, neuděláte chybu. Bez ohledu na to, jestli vína stojí 500,- korun anebo tři tisíce. Jistě že je lepší ochutnat tato vína, až budou starší, ale to už nepůjdou koupit, protože již nyní jsou některá vyprodaná. Co se týká množství vín, která zde lidé nakupují, tak mohou určitě vytvořit mix i po kusech,“ komentuje Zlatko Míčka, který je od roku 2017 držitelem francouzského řádu za zemědělské zásluhy.

Jedinečná událost tohoto druhu byla tradičně zakončena slavnostním banketem ve Španělském sále Pražského hradu za účasti všech zástupců Châteaux, pozvaných hostů a osobností veřejného a společenského života ČR. Během večera hosté ochutnali tři vína kategorie Grand Cru Classé z lahví magnum ve starších ročnících a další zajímavá vína včetně Champagne Louis Roederer nebo Sauternes – Ch. Guiraud. 

I v tomto roce slavnostní menu připravili francouzští šéfkuchaři Alexandre Baumard a Damien Amilien z michelinové restaurace Logis de la Cadenne v Saint Emilionu.

„V Praze jsme vařili poprvé. Co se jídla týká, tak to nebyla výzva, tou velkou výzvou pro mě bylo pohostiti příznivce dobrých vín a potěšit je. Kombinace jídla a vína je pro mě o hravosti a vytváření harmonie v gastronomii,“ dodává Alexandre Baumard, který dal servírovat na stůl pokrmy jako například grilovanou langustu, sladko-kyselý salátek, citrusové želé a mrkvovo-zázvorový sorbet, jídlo doplnilo víno Les Armus de Lagrange 2016, nebo nadívaná perlička od Arnauda Tauzina á la royale, zapomenutá zelenina a silný jus, ke která se podávalo Châteaux Troplong Mondot 20111- magnum.

degustace vína

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit