0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslaďte si krizi čokoládou!

čokoláda
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Někdo bojuje se stresem sportem, jiný čokoládou. Právě ta druhá skupina je pro výrobce sladkostí v dobách ekonomické krize klíčová. Zatímco ostatní výrobci potravin bedlivě sledují výsledky prodeje a čekají, kdy je celosvětová krize dožene, malí i velcí výrobci sladkostí spoléhají na to, že lidé budou i v nejistých časech nacházet ve sladkostech jakousi útěchu. Hlavně výrobci čokolády, kteří se strachovali dopadu recese na svoji živnost, si už ověřili, že záliba lidí ve sladkém je i v těžkých časech udrží spolehlivě nad vodou. Lidé totiž nacházejí ve sladkostech jakousi útěchu.

Čokoláda musí podle výrobců nejen dobře chutnat, ale také udělat člověku dobře. „Je to dvojí dárek,“ říká Stephen McDonnell, který kromě výroby čokolády řídí farmu na biomaso. „Nemyslím, že by lidé byli závislí třeba na hotdogu tak jako na čokoládě. Je snazší prodávat čokoládu než biomaso,“ řekl McDonnell. McDonnellova biočokoláda Kallari se vyrábí z kakaových bobů, které pěstují Kečuové v amazonské oblasti severního Ekvádoru. Za tři týdny prodal 40 000 čokolád, což je téměř čtvrtina jeho zásob.

Sladký kolotoč
Podobně dobře je na tom i americký čokoládový gigant Hershey Co., který vykazuje dokonce vyšší zisky, než čekal. Nad vodou se drží i malí výrobci. „Stejně jako jiné formy podnikání v Americe i my musíme bojovat za přežití,“ řekl Francis Schott, který nedávno otevřel se svým partnerem Markem Pascalem Restaurant Guys Chocolate. Podávají v ní ručně vyráběnou čokoládu s různými příchutěmi, například bergamotu nebo bezového květu. „Je to požitek, který si může dovolit hodně lidí,“ řekl Schott, který svým internetovým klientům dodává týdně až 150 krabic čokolády.

Recese nepostihla ani čokoládové konstrukce, které vyrábí již sedm let vždy u příležitosti svátku svatého Valentýna Laurent Richard, šéfkuchař z hotelu Ritz-Carlton na Manhattanu. Richard se inspiroval zábavním parkem na newyorském Coney Islandu a postavil tři masivní čokoládové stavební konstrukce. Jednou z nich je i horská dráha vážící 250 kilogramů, kterou museli sestavovat čtyři lidé. Nejprve se bál, že letos bude muset od svého zvyku upustit. „Na svatého Valentýna jsme ale měli vyprodáno,“ říká s potěšením.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit