0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poklady Sicílie

Poklady Sicílie
sdílet:
Sicílie je už od starověku ostrov oplývající hojností. Jednou z mnoha komodit, kterou vyprahlým Středoevropanům může nabídnout, jsou výborné ryby a další plody moře.

Minulý měsíc proběhla v pražské restauraci Bastion prezentace společnosti Praga Sicilia Trade společností Associazione Marmax Palermo určená zejména obchodníkům, restauratérům a další odborné veřejnosti, která měla za úkol právě dovoz místních ryb nastartovat. Sicilané zvolili ten nejlepší a nejpůsobivější způsob prezentace – dobré jídlo doprovázené dobrým vínem.

Šéfkuchař Bastionu Radek Příhonský se inspiroval sicilskou a středozemskou kuchyní a z dovezených ryb připravil například překvapivé carpaccio z chobotnice, které se okamžitě stalo hitem. Výborné bylo i carpaccio z tuňáka, protože proč kazit chuť této vznešené ryby nějakou tepelnou úpravou. Další přišly na řadu pečené krevety zabalené v tenoučkém těstě filo, a tedy dvojnásob křupavé. V neposlední řadě se všichni vraceli k závitkům z čerstvých ančoviček neboli filátek z drobných sardelek. Co se týče hlavních jídel, chuť a kvalita čerstvých sicilských ryb nejvíc vynikla v jednoduché úpravě na grilu. Sicilskou kuchyni, již ovlivnili mezi jinými i Arabové, však nejvíc vystihl kořeněný kuskus s rybami a plody moře. Pokrmy doplnila bílá sicilská vína například z vinařství Donnafugata nebo Tasca D’Almerita.

Doufáme, že zmíněné sicilské ryby a plody moře se k nám brzy začnou dovážet. Na balíčcích s produkty pak najdete logo ‚Vyloveno na Sicílii‘, které si můžete prohlédnout v galerii pod článkem.
 

Připravila Kateřina Švejdová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč