Minulý měsíc proběhla v pražské restauraci Bastion prezentace společnosti Praga Sicilia Trade společností Associazione Marmax Palermo určená zejména obchodníkům, restauratérům a další odborné veřejnosti, která měla za úkol právě dovoz místních ryb nastartovat. Sicilané zvolili ten nejlepší a nejpůsobivější způsob prezentace – dobré jídlo doprovázené dobrým vínem.
Šéfkuchař Bastionu Radek Příhonský se inspiroval sicilskou a středozemskou kuchyní a z dovezených ryb připravil například překvapivé carpaccio z chobotnice, které se okamžitě stalo hitem. Výborné bylo i carpaccio z tuňáka, protože proč kazit chuť této vznešené ryby nějakou tepelnou úpravou. Další přišly na řadu pečené krevety zabalené v tenoučkém těstě filo, a tedy dvojnásob křupavé. V neposlední řadě se všichni vraceli k závitkům z čerstvých ančoviček neboli filátek z drobných sardelek. Co se týče hlavních jídel, chuť a kvalita čerstvých sicilských ryb nejvíc vynikla v jednoduché úpravě na grilu. Sicilskou kuchyni, již ovlivnili mezi jinými i Arabové, však nejvíc vystihl kořeněný kuskus s rybami a plody moře. Pokrmy doplnila bílá sicilská vína například z vinařství Donnafugata nebo Tasca D’Almerita.
Doufáme, že zmíněné sicilské ryby a plody moře se k nám brzy začnou dovážet. Na balíčcích s produkty pak najdete logo ‚Vyloveno na Sicílii‘, které si můžete prohlédnout v galerii pod článkem.
Poklady Sicílie
Sicílie je už od starověku ostrov oplývající hojností. Jednou z mnoha komodit, kterou vyprahlým Středoevropanům může nabídnout, jsou výborné ryby a další plody moře.
Připravila Kateřina Švejdová