0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Přišel, otevřel a zvítězil. V otevírání ústřic už popáté!

Přišel, otevřel a zvítězil. V otevírání ústřic už popáté!
sdílet:
Osmý ročník českého mistrovství v otevírání ústřic, který proběhl v sobotu v rámci velikonočních trhů v Praze, vyhrál už čtyřnásobný mistr v otevírání ústřic Václav Frič z Pražského kulinářského institutu. 20 ústřic otevřel za minutu a zhruba 24 vteřin. Vzhledem k tomu, že titul a stříbrný pohár získal již popáté, přenechal letenku na zářijový světový šampionát v Irsku Tomáši Hladíkovi, který se umístil hned za ním. Barvy České republiky tak bude v Galway hájit kuchař z pražské restaurace Ambiente – Restaurante Brasileiro.

Na Staroměstském náměstí se během sobotního klání v otevírání ústřic za hlasitého povzbuzování přihlížejících utkaly na tři desítky kuchařů. Každý musel co nejrychleji, a pokud možno bez zranění ruky či poškození lastury, otevřít ústřice, které byly ráno vyloveny z vod Atlantského oceánu. Napadá-li vás, že v takovém množství ústřic už by přeci jen alespoň jedna perla být mohla, zklameme vás. Kuchaři nenašli ani jedinou.

Český šampion se v sobotu utkal v otevírání ústřic i s hlavním rozhodčím a úřadujícím evropským mistrem Mikem Moranem z Irska. Zůstal za ním jen o dvě setiny sekundy. Otevírání ústřic si vyzkoušelo také pět diváků, každý dostal pět ústřic a poradce z řad soutěžících.

Jak na ústřice, radil z pódia přední znalec etikety Ladislav Špaček. „Ústřice musíme umět vychutnat, musíme si na nich dát záležet, vybrat k nim dobré víno, prostě kultura stolování se vztahuje na ústřice v nejvyšší možné míře,“ řekl Špaček. Dříve než člověk začne ústřici jíst, měl by si ji prohlédnout, zda v ní nejsou kousky lastury nebo písek. „Potom ostrou vidličkou oddělíme mlže od lastury, pokapeme citronem nebo tabaskem, otočíme oblejší stranou lastury k sobě a i s nálevem hlasitě, a to je důležité, tento akustický efekt, vysrkneme,“ popsal. Když člověk neoddělí ústřici od lastury správně, v polovině se mu zadrhne a nastává lehký trapas. Takže je nutné dobře zkontrolovat, je-li ústřice opravdu volná.

Více o festivalu i mistrovství se dočtete v našem článku Velikonoční otevírání ústřic

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč