0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Přišel, otevřel a zvítězil. V otevírání ústřic už popáté!

Přišel, otevřel a zvítězil. V otevírání ústřic už popáté!
sdílet:
Osmý ročník českého mistrovství v otevírání ústřic, který proběhl v sobotu v rámci velikonočních trhů v Praze, vyhrál už čtyřnásobný mistr v otevírání ústřic Václav Frič z Pražského kulinářského institutu. 20 ústřic otevřel za minutu a zhruba 24 vteřin. Vzhledem k tomu, že titul a stříbrný pohár získal již popáté, přenechal letenku na zářijový světový šampionát v Irsku Tomáši Hladíkovi, který se umístil hned za ním. Barvy České republiky tak bude v Galway hájit kuchař z pražské restaurace Ambiente – Restaurante Brasileiro.

Na Staroměstském náměstí se během sobotního klání v otevírání ústřic za hlasitého povzbuzování přihlížejících utkaly na tři desítky kuchařů. Každý musel co nejrychleji, a pokud možno bez zranění ruky či poškození lastury, otevřít ústřice, které byly ráno vyloveny z vod Atlantského oceánu. Napadá-li vás, že v takovém množství ústřic už by přeci jen alespoň jedna perla být mohla, zklameme vás. Kuchaři nenašli ani jedinou.

Český šampion se v sobotu utkal v otevírání ústřic i s hlavním rozhodčím a úřadujícím evropským mistrem Mikem Moranem z Irska. Zůstal za ním jen o dvě setiny sekundy. Otevírání ústřic si vyzkoušelo také pět diváků, každý dostal pět ústřic a poradce z řad soutěžících.

Jak na ústřice, radil z pódia přední znalec etikety Ladislav Špaček. „Ústřice musíme umět vychutnat, musíme si na nich dát záležet, vybrat k nim dobré víno, prostě kultura stolování se vztahuje na ústřice v nejvyšší možné míře,“ řekl Špaček. Dříve než člověk začne ústřici jíst, měl by si ji prohlédnout, zda v ní nejsou kousky lastury nebo písek. „Potom ostrou vidličkou oddělíme mlže od lastury, pokapeme citronem nebo tabaskem, otočíme oblejší stranou lastury k sobě a i s nálevem hlasitě, a to je důležité, tento akustický efekt, vysrkneme,“ popsal. Když člověk neoddělí ústřici od lastury správně, v polovině se mu zadrhne a nastává lehký trapas. Takže je nutné dobře zkontrolovat, je-li ústřice opravdu volná.

Více o festivalu i mistrovství se dočtete v našem článku Velikonoční otevírání ústřic

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit