0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

První den na PFF 2009

První den na PFF 2009
sdílet:
První festivalový den doslova spláchla voda, v bílých stanech to však již zase bublá a voní. Nepřízně počasí se totiž nezaleknou ani kuchaři, ani gurmáni, větší důkaz než páteční den netřeba hledat. Ranní sluníčko nad Prahou sice všechny namlsalo, dopolední mraky ale začaly naznačovat, že kromě notýsku, foťáku a teplého spodního prádla bude na Prague Food Festivalu potřeba i deštník, plášťenka, gumáky a možná i šála. Prozíravý pan Cuketka by mohl vyprávět.

Třiatřicet nejlepších restaurací vytáhlo do útoku na mlsné jazýčky návštěvníků vybranou selekcí jídel, pestrá nabídka slibovala slané i sladké, české i exotické, teplé i studené. Z nebe by v té chvíli mohly padat i trakaře, areál Mezi Mosty se však plnil raketovým tempem. Živo tak bylo nejenom za vařiči, ale především před nimi. Bez váhání jsme se proto pustili do ochutnávání.

Kateřina Švejdová začala triem tataráků (uzená kachní prsa, hovězí, kambala) na stánku restaurace U Závoje, jídlo se jí však zdálo příliš přechucené. "Asi tu někomu ujela ruka s kořením, tu kambalu to zabilo," prohásila. V zápětí si ale spravila chuť v Alcronu tatarákem z tuňáka s chřestovou pěnou ochucenou citronovou trávou. Stanislava Moravcová si na stánku Alcronu moc pochvalovala bůček, v Cloud 9 Sky Baru pak zase Creme Bruleé z kachních jater s armaňakovou krustou. "Skvěle se hodí ke koktejlům, které tu servírují," dodávala s labužnickým úsměvem. Na druhou stranu ji zklamal hovězí pupek s jičinských býčků dušený s citronovou trávou, podávaný s kroupami a ochucený s kopřivou, který ochutnala na stánku Chateau Mcely.

Celá redakce se nakonec sešla u pana šéfkuchaře Sahajdáka a libovala si nad jeho výtečnými omáčkami. "Křenová byla geniální!" komentovala hromadnou ochutnávku Stáňa. Darina Sieglová pak ještě všem doporučila ochutnat pohankové risotto s lesními houbami od šéfkuchařky Stanislavy Markové z restaurace Žofín Garden. Pak již festivalový areál zahalila noc a nastal čas jít domů načerpat síly na druhý den.

Aktuální fotografie z pátečního Prague Food Festivalu si můžete prohlédnout na naší speciální příloze.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit