Svatomartinské víno se pilo už před více než 200 lety na oslavu svatého Martina, tedy 11. listopadu. V tento den končila vinařům jejich služba u sedláků a novou práci dojednávali jak jinak než u sklenky prvního vína z podzimní sklizně. Pití svatomartinského bylo vždy spojeno s velkým hodováním. Oslavy se zachovaly dodnes a svatomartinské víno se tradičně poprvé otevírá vždy 11. listopadu v 11 hodin na slavnostních akcích, koštech a hodech po celé České republice.
Svatomartinské víno je ovocité, svěží, mladé víno z nových sklizní s lehkou barvou a obsahem alkoholu okolo 12 %. Zraje jen několik týdnů, a proto má přirozenou svěžest a chuť. Vinaři říkají, že podle prvních mladých vín se vždy pozná, jaký bude celý ročník. Letos přijde na trh rovných 620 000 lahví bílého, červeného a růžového vína se známkou Svatomartinské.