Výklad zákona je nejasný v případě kaváren – jejich majitelé a provozovatelé netuší, mají-li budovat příčky a vykazovat hosty s cigaretou ven, nebo se o zákon nemusejí zajímat. Zákon totiž hovoří o jídlech, nikoli pochutinách. „Volal jsem na několik úřadů a ptal jsem se, zda se zákaz vztahuje i na marlenku, kterou kupujeme již nakrájenou a nemusíme ji nijak připravovat. Nikdo mi nedokázal jasně odpovědět,“ řekl Boris Slatinský, majitel bratislavské kavárny Axióma.
K obědu čerstvý vzduch, ke kávě cigaretku
Podle Róberta Ochaby z Úřadu veřejného zdravotnictví, který bude na dodržování zákona dohlížet, se ale pravidla mění pouze pro zařízení, kde se pokrmy vyrábějí, připravují i podávají. Pokud tedy kavárny samy zákusky nepečou, nemusejí nic měnit.
Za nedodržení zákazu mohou hygienici uložit pokutu od 331 do 3319 eur (8420 až 84 500 korun). Zákaz kouření ve všech barech a restauracích už platí například ve Spojených státech, Kanadě, Velké Británii, Francii, Itálii, Irsku, Švédsku, Dánsku, Estonsku, Finsku, na Islandu, ve Španělsku a nově také v Rakousku.
Slovenským kuřákům se od zítra přitíží
Zítra začne na Slovensku platit nový protikuřácký zákon. Restaurace tak
musejí mít od zítřka oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, přičemž
tu větší místnost musejí přenechat nekuřákům. Místnosti mají být
odděleny stavebně, a tak některé restaurace stavějí dřevěné příčky,
jiné problém řeší skleněnou posuvnou stěnou. Pokud narazíte na
restauraci, ve které oddělené místnosti nebudou, budete muset na
cigárko ven.