0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sobota patří Mezinárodnímu dni kuchařů

Sobota patří Mezinárodnímu dni kuchařů
sdílet:
Zítra bude na pražském Staroměstském náměstí pěkně živo, a hlavně to tam bude náramně dobře vonět. Sobota 17. října je totiž Mezinárodním dnem kuchařů a slaví se na celém světě. Kuchaři mají skvělou příležitost předvést své umění a vy zase můžete ochutnávat jejich dobroty, od 11.00 až do 17.00.


Hotely, restaurace a gastronomické firmy pro vás připravily dobroty na téma tradiční česká kuchyně v 21. století...
Těšit se tedy můžete na:
kyselo
staropražský guláš v cibulovém bochníčku
vánoční menu včetně cukroví
kachnu s knedlíkem
staropražskou šunku
dušená hovězí líčka z mladých býčků se šťouchaným bramborem
ořechové laskonky s griliášovým krémem
skořicové copy
variaci bramborových placek.

Pokud ještě stále nevíte, jak vypadá, a hlavně jak chutná molekulární kuchyně, nenechte si ujít:
krémovou medovinu s chilli
okurkový želé salát z pražské šunky
vepřovou krkovičku připravovanou ve vakuu s bramborovo-špaldovou pyramidou plněnou tekutým česnekem s celerovou espumou
zmrzlinu z ořechového oleje a čokolády připravovanou v tekutém dusíku.

Máte-li raději staročeskou kuchyni, těšte se na pokrmy z receptur kuchařky Jitřenky z roku 1889, Šotkovy kuchařky z roku 1929 nebo soukromé kuchařky ze Zubří z roku 1915. Podávat se bude stehýnko z kuřete na zázvoru a drceném kmínu pečené v kysaném zelí se škvarky, bramborový knedlík „Morava“ přelitý žebráckou omáčkou či zoftové valašské ragú (guláš) s chlebem.

Kromě toho můžete ochutnat i fair trade produkty nebo lahůdky ze Slovenska: strapačky s kyslou kapustou a údenou slaninkou, zemiakové šúlance s makom a tatranské špíziky.

Třetí ročník oslav Mezinárodního dne kuchařů pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky, s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism, Poštovní spořitelnou a řadou dalších partnerů. Výtěžek z akce (tj. z prodeje jídla a pití) bude věnován na charitativní účely – Nadaci manželů Livie a Václava Klausových, projektu Start do života (ten je určen pro děti z dětských domovů).

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč