0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sobota patří Mezinárodnímu dni kuchařů

Sobota patří Mezinárodnímu dni kuchařů
sdílet:
Zítra bude na pražském Staroměstském náměstí pěkně živo, a hlavně to tam bude náramně dobře vonět. Sobota 17. října je totiž Mezinárodním dnem kuchařů a slaví se na celém světě. Kuchaři mají skvělou příležitost předvést své umění a vy zase můžete ochutnávat jejich dobroty, od 11.00 až do 17.00.


Hotely, restaurace a gastronomické firmy pro vás připravily dobroty na téma tradiční česká kuchyně v 21. století...
Těšit se tedy můžete na:
kyselo
staropražský guláš v cibulovém bochníčku
vánoční menu včetně cukroví
kachnu s knedlíkem
staropražskou šunku
dušená hovězí líčka z mladých býčků se šťouchaným bramborem
ořechové laskonky s griliášovým krémem
skořicové copy
variaci bramborových placek.

Pokud ještě stále nevíte, jak vypadá, a hlavně jak chutná molekulární kuchyně, nenechte si ujít:
krémovou medovinu s chilli
okurkový želé salát z pražské šunky
vepřovou krkovičku připravovanou ve vakuu s bramborovo-špaldovou pyramidou plněnou tekutým česnekem s celerovou espumou
zmrzlinu z ořechového oleje a čokolády připravovanou v tekutém dusíku.

Máte-li raději staročeskou kuchyni, těšte se na pokrmy z receptur kuchařky Jitřenky z roku 1889, Šotkovy kuchařky z roku 1929 nebo soukromé kuchařky ze Zubří z roku 1915. Podávat se bude stehýnko z kuřete na zázvoru a drceném kmínu pečené v kysaném zelí se škvarky, bramborový knedlík „Morava“ přelitý žebráckou omáčkou či zoftové valašské ragú (guláš) s chlebem.

Kromě toho můžete ochutnat i fair trade produkty nebo lahůdky ze Slovenska: strapačky s kyslou kapustou a údenou slaninkou, zemiakové šúlance s makom a tatranské špíziky.

Třetí ročník oslav Mezinárodního dne kuchařů pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky, s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism, Poštovní spořitelnou a řadou dalších partnerů. Výtěžek z akce (tj. z prodeje jídla a pití) bude věnován na charitativní účely – Nadaci manželů Livie a Václava Klausových, projektu Start do života (ten je určen pro děti z dětských domovů).

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit