0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinské s praktickou zátkou

Svatomartinské s praktickou zátkou
sdílet:
Kdysi byla zátka a celkové balení známkou jeho kvality. Tento týden se ale na trhu poprvé objeví svatomartinská vína se šroubovacími uzávěry. Pokud na takové narazíte, rozhodně jím jen kvůli zátce neopovrhujte. V tomto případě podoba a materiál zátky nemají na kvalitu vína žádný vliv. "Lidé u nás jsou příliš konzervativní, obtížně si na nové materiály zvykají," přiznává hlavní sommeliér Salonu vín Marek Babisz.

Skleněné lahve i s kvalitními víny budou zřejmě stále častěji chránit šroubovací uzávěry, nejčastěji kovové, ale také z plastu. Podle vinařů, kteří se už rozhodli je používat, je to zvláště pro bílá vína dobré řešení. "Zaručuje 39krát větší těsnost než průměrná korková zátka, vyšší stabilitu barvy, vůně a chuti vína," tvrdí například vinaři z Nového vinařství, které patří k průkopníkům nových metod zavírání lahví.

"Způsob uzavření lahve je hodně psychologická záležitost. U nás lidi stále dávají přednost korku, popřípadě zátkám z umělého korku a mají za to, že lahve se šroubovacím uzávěrem musí nutně obsahovat méně kvalitní víno. V Německu, Rakousku se přitom běžně v takto uzavřených lahvích prodává víno v ceně dvaceti třiceti eur," podotkl vinař a organizátor nezávislé soutěže vín TOP 77 Dan Mádr.

Náhradu jinými materiály navíc vítají i ekologové, protože nedochází ke zbytečné likvidaci korkových dubů. Přesto korková zátka zůstává nenahraditelná u vín, která musejí zrát a jsou určena do archivu.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit