0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend 13.–14. 7.

deti
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Na Bioslavnosti do Starého Města pod Sněžníkem si zajeďte pro kvásek i kuchařky z edice Apetit, na Francouzské trhy na Kampě zaskočte na sklenku vína, na Pražském pikniku na Střeleckém ostrově nebo na Festivalu chutí v pražské Botanické zahradě si dejte street food, ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm obdivujte umění mistra pekaře a do Borovan u Českých Budějovic se vydejte na borůvkové hody. Zkrátka užijte si nabitý gastronomický víkend!

Bioslavnosti ve Starém Městě pod Sněžníkem

13. 7., 10.00–24.00, Staré Město pod Sněžníkem, areál firmy PRO-BIO
Ať už jste zkušení domácí pekaři, či o pěstování vlastního kvásku a pečení domácího chleba uvažujete, ale bojíte se začít, jsou pro vás jako dělané letošní Bioslavnosti ve Starém Městě pod Sněžníkem. Jejich 14. ročník je totiž věnován kváskovému pečení, a tak se na nich budete moci setkat s profesionálními pekaři, autory kváskových kuchařek i blogery, uvidíte, jak se připravuje chlebové těsto, fungovat bude i kváskové poradenství, kváskové pečivo budete moci ochutnat a odnesete si i recepty.

Děti si vyzkoušejí, jak se cepem mlátí obilí, které si pak namelou na ručním mlýnku, nebo si u ornitologického stánku mohou vyrobit ptačí budku. A protože nejen chlebem živ je člověk, nebude chybět ani další občerstvení nebo bio vína, potěchu ducha pak zajistí živá hudba. Těšit se můžete i na kuchařky z edice Apetit, které bude ve svém stánku nabízet redakce našeho spřáteleného časopisu Venkov a Styl. Kuchařky Koláče, Zavařování a Slané pečivo tak můžete získat přímo na místě za výhodné ceny.

  • Vstup: 90 Kč, dětské vstupné – 50 Kč
      

prodej sýra

Francouzské trhy na Kampě

10.–14. 7., 10.00–20.00, Praha 1, Kampa
Do atmosféry sladké Francie se můžete vžít už od středy až do neděle v Praze na náměstíčku pod Karlovým mostem. Na oblíbených Francouzských trzích si můžete vypít sklenku vína šumivého i tichého, ochutnat čerstvé ústřice či si dopřát francouzské sýry, makronky, croissanty a další typické delikatesy. Třikrát denně vám k tomu při komorním vystoupení zahrají čeští i francouzští interpreti.

  • Vstup: zdarma
      

Pražský piknik

13.–14. 7., 10.00–22.00, Praha 1, Střelecký ostrov
Klasiku pouliční kuchyně, jako jsou burgery, hranolky či asijské speciality, si můžete dát o víkendu na pražském Střeleckém ostrově, k zapůjčení tam budou i piknikové deky.

  • Vstup: 50 Kč od 10.00 do 18.00, 100 Kč od 18.00–22.00
       

pražský piknik

Festival chutí

13.–14. 7., 10.00–19.00, Praha 7, Trojská botanická zahrada
Do třetice si v Praze můžete zajít na dobré jídlo do Botanické zahrady: Festival chutí nabídne gastronomickou show, v níž finalistka MasterChef Lea Skálová uvaří slavnostní letní oběd, nebo kuchařsko-floristickou show, kde herečka a kuchařka Markéta Hrubešová připraví pokrm z jedlých květů, z nichž paralelně v téže chvíli bude floristka Klára Franc Vavříková vázat kytici k ozdobení letní tabule. Mimo to nebudou chybět stánky s bohatým a rozmanitým občerstvením, které si budete moci sníst na trávníku uprostřed Ornamentální zahrady.

  • Vstup: info na místě
       

pečení chleba

Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm

13. 7., 9.00–18.00, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě – Dřevěné městečko
Pečení chleba bude zasvěcena sobota i v Rožnově pod Radhoštěm, v tamním skanzenu budete moci ochutnat tradiční pečivo, soutěžit se bude o nejlepší bochník i rohlík, v jednom z domů Dřevěného městečka bude mistr pekař sázet pecny do historické pece. Poslechnout si můžete i folklorní a folkovou hudbu.

  • Vstup: info na místě
      

Borůvkobraní

13.–14. 7., 10.00–17.00, Borovany u Českých Budějovic, areál kláštera
Nejen kynuté knedlíky polité borůvkovou omáčkou zvanou žahour, které v neděli budou pojídat soutěžící v zápasu o titul borůvkovo-knedlíkového krále, si můžete dát v jihočeských Borovanech na víkendovém Borůvkobraní. Chybět nebudou další borůvkové dobroty, včetně šťávy a likéru. Zbytky vylisovaných borůvek se rovněž v neděli uplatní ve výtvarné show, kde poslouží jako materiál při malbě obrazů. Pokud je vám více než umění bližší sport, můžete se – opět druhý víkendový den – přihlásit do soutěže v Mistrovství světa v chytání borůvek do úst, a to buď jako jednotlivci, nebo v dvojčlenném týmu.

  • Vstup: 150 Kč (při předložení jízdenky hromadné dopravy 120 Kč), snížené 80 Kč, rodinné 300 Kč
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit