0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Včera začala masopustní ‚prodloužená‘

Včera začala masopustní ‚prodloužená‘
sdílet:
Zatímco jinde se oslavy masopustu pomalu chýlí ke konci, na pražském Staroměstské náměstí se teprve rozjely. Velké hody tu začaly včera, ve středu 25. února, a potrvají až do 4. března. Těšte se na zabijačkové speciality, koncerty harmonikářů i folklorní vystoupení.

Masopustní ‚prodloužená‘ na Staroměstském náměstí začala v 16.00 hodin. Historické centrum Prahy nejprve ovládl průvod masek, který poté vystřídaly taneční folklorní soubory. „Masopust odjakživa patřil mezi nejočekávanější svátky v roce – nesl se v duchu bujarých radovánek, hodů a vítání jara. My jsme Pražanům a návštěvníkům hlavního města přichystali tyto oslavy v poněkud netradičním termínu, kdy už se vlastně držel půst. V minulých dnech proběhlo masopustní veselí v různých částech města, ale my bychom chtěli pozvat hosty přímo do centra metropole. Věřím, že naše masopustní ‚prodloužená‘ zaujme i ctitele tradic, neboť si lidových radovánek a staročeských lahůdek užijí o něco déle, než bývá zvykem,“ vysvětlil Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je pořadatelem masopustu na Staroměstském náměstí v Praze.

Dorazí řezníci i harmonikáři

Staroměstské náměstí se po dobu masopustních oslav promění v jarmareční tržiště. Objeví se tu devět stánků, které nabídnou vybrané pochoutky. Kromě klobás, grilované vepřové šunky a staročeské cmundy můžete ochutnat také zabijačkové speciality. „V pátek, sobotu a neděli – vždy od dvanácti hodin – zavítá na tržiště řezník, který všem přítomným ukáže, jak se připravují tradiční vepřové pochoutky. Vše bude reálně vypadat jako na opravdové zabijačce a čerstvé lahůdky si samozřejmě může veřejnost zakoupit,“ dodává Henri Morstyn, programový manažer společnosti Taiko.

Harmonogram:

25. února
16.00–16.20 – zahájení, masopustní průvod
16.30–17.15 – vystoupení folklorních souborů
17.15–18.00 – staropražské písně

27. února
11.00–13.00 – harmonikář
15.00–17.30 – staropražské písně

28. února
11.00–13.00 – harmonikář
15.00–17.30 – vystoupení folklorních souborů

1. března
11.00–13.00 – harmonikář
15.00–17.30 – vystoupení folklorních souborů

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit