0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zachraňte jídlo!

Zachraňte jídlo!
sdílet:
V Praze se chystá akce nazvaná Hostina pro tisíc, při níž skupina studentů pohostí tisíc lidí zeleninovým kari. Zahájí tak boj proti diskriminaci příliš ohnutých okurek, brambor netradičních tvarů a zhnědlých banánů.

Pokud jste si někdy něco sami vypěstovali, pak víte, že je vám při sklizni jedno, jestli je okurka tlustá, tenká nebo krátká a brambora šišatá. Hlavní je, že veškerá vaše péče nepřišla vniveč. Jenže takovou radost a úctu k vypěstované potravině má jen farmář. „Problém plýtvání jídlem začíná už při samotném výkupu,“ rozpovídá se Petr Hanzel, jeden z organizátorů Hostiny pro tisíc, která proběhne v Praze pravděpodobně v září (organizátoři zatím hledají lokalitu, kde ji uspořádat). „Křivé okurky, špatně barevná rajčata, moc malé nebo moc velké brambory – to všechno jsou potraviny, které zůstanou na poli nebo putují do koše,“ popisuje. „A k tomu přičtěte špatné skladování a manipulaci s jídlem v prodejnách, jejich estetická kritéria anebo zbrklé nakupování rodinných balení, která se nikdy nesní,“ vyjmenovává organizátor happeningu důvody, jež ve společnosti vedou k plýtvání potravinami.

Hostina na ulici


„Akcí Hostina pro tisíc chceme upozornit na příběhy potravin – kolik práce, energie a vody stojí jejich výroba,“
představuje akci další z organizátorů Anička Strejcová. „Nebudeme vařit ze žádných prošlých či plesnivých surovin. Vše bude z kvalitních potravin, které byste ale v regálu nenašli, ať už kvůli vzhledu, nebo proto, že jim končí minimální trvanlivost,“ dodává. Kromě talíře horkého kari budou organizátoři rozdávat i informace, jak správně nakupovat a jak o potraviny pečovat, aby vám vydržely v nejlepší kondici co nejdéle.

Rozhovor s Petrem Hanzelem, jedním z organizátorů akce Hostina pro tisíc, najdete v aktuálním vydání časopisu Apetit na straně 15. Záchranářem jídla se může stát každý z nás. Stačí si jen dobře plánovat nákupy a o jídle přemýšlet. Více tipů najdete na www.zachranjidlo.cz.



Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč