Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zachraňte jídlo!

Zachraňte jídlo!
sdílet:
V Praze se chystá akce nazvaná Hostina pro tisíc, při níž skupina studentů pohostí tisíc lidí zeleninovým kari. Zahájí tak boj proti diskriminaci příliš ohnutých okurek, brambor netradičních tvarů a zhnědlých banánů.

Pokud jste si někdy něco sami vypěstovali, pak víte, že je vám při sklizni jedno, jestli je okurka tlustá, tenká nebo krátká a brambora šišatá. Hlavní je, že veškerá vaše péče nepřišla vniveč. Jenže takovou radost a úctu k vypěstované potravině má jen farmář. „Problém plýtvání jídlem začíná už při samotném výkupu,“ rozpovídá se Petr Hanzel, jeden z organizátorů Hostiny pro tisíc, která proběhne v Praze pravděpodobně v září (organizátoři zatím hledají lokalitu, kde ji uspořádat). „Křivé okurky, špatně barevná rajčata, moc malé nebo moc velké brambory – to všechno jsou potraviny, které zůstanou na poli nebo putují do koše,“ popisuje. „A k tomu přičtěte špatné skladování a manipulaci s jídlem v prodejnách, jejich estetická kritéria anebo zbrklé nakupování rodinných balení, která se nikdy nesní,“ vyjmenovává organizátor happeningu důvody, jež ve společnosti vedou k plýtvání potravinami.

Hostina na ulici


„Akcí Hostina pro tisíc chceme upozornit na příběhy potravin – kolik práce, energie a vody stojí jejich výroba,“ představuje akci další z organizátorů Anička Strejcová. „Nebudeme vařit ze žádných prošlých či plesnivých surovin. Vše bude z kvalitních potravin, které byste ale v regálu nenašli, ať už kvůli vzhledu, nebo proto, že jim končí minimální trvanlivost,“ dodává. Kromě talíře horkého kari budou organizátoři rozdávat i informace, jak správně nakupovat a jak o potraviny pečovat, aby vám vydržely v nejlepší kondici co nejdéle.

Rozhovor s Petrem Hanzelem, jedním z organizátorů akce Hostina pro tisíc, najdete v aktuálním vydání časopisu Apetit na straně 15. Záchranářem jídla se může stát každý z nás. Stačí si jen dobře plánovat nákupy a o jídle přemýšlet. Více tipů najdete na www.zachranjidlo.cz.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín