0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zachraňte jídlo obědem zdarma

Zachraňte jídlo obědem zdarma
sdílet:
V úterý 10. září se koná Hostina pro tisíc, kterou pořádá skupina Zachraň jídlo. Akcí chce upozornit na problém plýtvání jídlem. Jestli se vám také nelíbí, jakým způsobem dnešní společnost zachází s potravinami, přijďte si dát oběd na Václavské náměstí.

O Hostině pro tisíc jsme vás už informovali v článku tady. Tentokrát už pro vás máme i přesné datum. Akce proběhne 10. září na Václavském náměstí v Praze. Organizátoři zužitkují potraviny, které by se jinak vyhodily, a uvaří z nich oběd pro tisíc kolemjdoucích. Těm společně s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu vysvětlí problematiku plýtvání jídlem a ukážou, jak správně s jídlem zacházet. Další informace najdete zde nebo na facebookové stránce události. My určitě přijdeme ochutnat!

Zachraň jídlo


‚Zachraň jídlo‘ si říká skupina sedmi přátel, kterým vadí, jakým způsobem nejen lidé, ale i supermarkety zacházejí s jídlem a v jakém stadiu ho vyhazují. Podle statistik se v popelnicích ročně ocitne 1,3 miliardy tun jídla, dohromady za 20 bilionů korun. V Evropě na jednoho člověka připadá 96 až 115 kg vyhozeného jídla ročně. Pusťte se spolu s nimi do boje proti diskriminaci příliš ohnutých okurek, brambor netradičních tvarů a zhnědlých banánů. Přijďte 10. září na Václavské náměstí na oběd ze surovin, které by kvůli nesmyslným měřítkům skončily v popelnici.

Tipy proti plýtvání jídlem


Podle Jihyun Ryou, zakladatelky projektu „Zachraň jídlo před lednicí“, se některé potraviny, které uchováváme v lednici, do ní nehodí. Snadněji na něj zapomeneme, a hlavně ztrácejí svou chuť a živiny. Aby vám jednotlivé potraviny déle vydržely, dodržujte následující. Jablka položte vedle brambor – látky, které jablka vylučují, prodlužují jejich životnost. Kořenovou zeleninu udržujte ve vertikální poloze. Pořiďte si vázu s pískem a zasuňte ji do ní, díky písku také déle vydrží. Vejce kvůli pórům na povrchu absorbuje pachy z celé lednice. Nechte je tedy také venku. Pokud si je budete chtít zkontrolovat, stačí, když napustíte sklenici vodou – když vejce plave, je zkažené.

Připravila Nikita Rybová






Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit