0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znojemská vína si označí každý vinař sám

Znojemská vína si označí každý vinař sám
sdílet:
Vinaři ze Znojemska už nebudou vína označovat podle kvality hroznů při sklizni, ale podle místa původu. Přiznávat takzvaná vína originální certifikace (VOC) jim po více než dvou letech schvalování povolilo Ministerstvo zemědělství. „Na etiketách místních vín se tak nebude uvádět jakostní zařazení ani přívlastek, ale pouze označení VOC Znojmo,“ řekl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček. Podobný systém funguje již desítky let například ve Francii nebo v Itálii.

„Průlom povolení spočívá v tom, že si vinaři z občanského sdružení VOC Znojmo budou sami zatřiďovat víno, které odpovídá přesně daným souborům charakteristik odrůd Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Sauvignon ze znojemské podoblasti,“ uvedl ministr zemědělství. Víno VOC Znojmo tak nebude třídit Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), ta bude tato vína jen kontrolovat ve spotřebitelské síti.

Označování vín podle místa původu, neboli terroir, se běžně používá především v jižních vinařských zemích, jako je Francie nebo Itálie. Vína z konkrétní oblasti mají specifickou charakteristiku danou geologickým podložím, půdou, polohou vinic, počasím a vysázenými odrůdami.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit