Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Rezervujte si místo na one man show Marca Veyrata

Rezervujte si místo na one man show Marca Veyrata

Když se rozneslo, že si Gordon Ramsay otevře v Praze restauraci, byl z toho hotový poprask. V Maze téměř každému chutná, o gastronomickém zážitku ale básní málokdo. Do Čech se nyní chystá další kuchařský mág, který možná nemá tak zvučné jméno jako slavný Skot, o to větší s ním ale bude u stolu zábava. Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat totiž patří nejen mezi držitele michelinských hvězdiček, ale věnuje se i molekulární kuchyni, a navíc vaří z lokálních, sezonních a biopotravin. A jeho specialitou jsou divoké byliny a rostliny.
12. 2. 2009 | Autor: redakce Apetitu

rybaVečeře v La Maison de Marc Veyrat se dá přirovnat snad jen k Alence a jejímu výletu do říše divů. Pro ilustraci si zkuste zajít do pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a pochopíte, že jde o gastronomický výlet, na který se zkrátka nezapomíná. Nejen kvůli ceně, kterou za večeři zaplatíte, ale i proto, že všechno chutná naprosto skvěle a číšníci vám na stůl nosí nadmíru kreativní a zábavná jídla. Můžete si třeba dát ‚mizející těstoviny‘ (připravené bez mouky a vajíček), které před vámi doslova roztají. Nebo si objednejte ‚virtuální jogurt‘, který ve skutečnosti chutná jako foie gras a má jen pět kalorií. Marc Veyrat totiž při svém kouzlení nepoužívá takřka žádné tuky.

Ale zpátky do Čech. Marc Veyrat se stal patronem projektu lesního komplexu restaurace s ubytováním a řadou doplňkových provozů, který má vyrůst na pozemku o rozloze 100 hektarů v blízkosti Berouna. Podnik má podle investora nabídnout pokrmy v biokvalitě, ale lákat bude i na molekulární kuchyni. „Není to žádná revoluce, molekulární kuchyně je pouze technika, prostředek. Skutečnou revolucí nebude molekulární kuchyně, ale návrat k přírodě,“ tvrdí Veyrat.

Marc Veyrat naučí kuchaře svým kouzlům, když město dovolí

rybaPrioritou při budování centra má být využití ryze přírodních materiálů – dřeva, kamene či hlíny –, s jejichž pomocí vznikne soustava ekologických staveb na dřevěných kůlech, doplněná o zahloubené objekty. „Uprostřed toho všeho bude uzemněná ‚archetypální kaple‘ – kuchyně, jakýsi chrám jídla,“ popsal svou vizi jeden z autorů projektu, architekt Petr Suske. Dodal, že nápad na vybudování centra tohoto typu nosil v hlavě již dlouho. Investor jej však byl ochoten realizovat pouze ve spojení se známou osobností, která by do objektu přitáhla návštěvníky.

Autorský tým se proto vydal do Francie za Veyratem, a tomu se jejich koncepce líbila, a projektu proto poskytne veškeré své know-how. „Nejsem žádný ajatolláh bio, ale podívejte se na dnešní svět. Před pěti lety by nikdo neřekl, že světu hrozí ekonomická krize. A stejně tak by dnes nikdo neřekl, že za dvacet let můžeme mít vážné problémy z toho, co dnes konzumujeme,“ řekl Marc Veyrat, který kromě restaurace vlastní i ve Francii stále oblíbenější řetězec s biofastfoodem.

Zda centrum opravdu vyroste, bohužel není prozatím stoprocentně jisté. Stavbu v lese musejí nejdříve schválit úřady.

REKLAMA

Přidat komentář