Olivy a olivový olej obsahují mnoho látek prospěšných našemu zdraví: vitaminy A, D, K a antioxidant E, který přispívá k ochraně před stárnutím, nádorovými onemocněními a prospívá stavbě kostí, nenasycené mastné kyseliny, podporující vstřebávání živin a snižující hladinu cholesterolu.
Olivová kuchařka vám poradí, jak si vybrat olivový olej, jak s ním vařit, smažit, péct. Recepty vycházejí ze středomořské kuchyně, ale zjistíte, že s pomocí olivového oleje můžete připravit i typická středoevropská jídla. Nebojte se, že většinu ingrediencí v českých obchodech nenajdete, naopak! Důraz je totiž kladen na maximální použitelnost receptů a dostupnost ingrediencí v českých podmínkách. Recepty mají spočítánu energetickou hodnotu a obsah cholesterolu.
Zajímavá je také kapitola o tom, jak s pomocí olivového oleje účinně bojovat proti zdravotním potížím, jak se s ním probudit do krásy a k čemu všemu jej můžete v domácnosti využít.
Než soutěž skončí a vy se budete moci radovat z nové kuchařky, máme pro vís pár dobrých rad: Nejjednodušší a také nejspolehlivější rada, jak vybrat ten nejlepší olivový olej, zní: „Nebojte se ho ochutnat!“
Vždy kupujte raději olivy ve sklenicích nebo plechovkách. V pevném obalu je jim lépe než v pytlíku, v němž se snadno potlučou a pomačkají.
Používejte jen kvalitní oleje. Bývají sice o něco dražší než zcela obyčejné oleje, ovšem výsledná chuť pokrmu a spokojení strávníci jsou pro každého kuchaře tou nejlepší odměnou! Naše babičky měly dobré úsloví: „Nejsem tak bohatá, abych mohla kupovat laciné věci.“
Více informací a ukázky z knihy na www.smartpress.cz, soutěžit o Olivovou kuchařku můžete v sekci Soutěže Apetit klubu.