Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak vyzrát na příbory a skleničky

Jak vyzrát na příbory a skleničky

Chystáte formálnější večeři pro přátele a tápete ve světě skleniček a příborů? Pomůžeme vám se základní orientací.
28. 5. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Sklenice – Na podávání nealkoholických nápojů slouží rovné vysoké sklenice z tlustšího skla. Pokud nemáte pivní půllitry, můžete do nich servírovat i pivo. Sklenice na vysoké noze tulipánovitého tvaru jsou určena na bílá vína, chybu neuděláte, ani pokud do nich nalijete vína šumivá. Na červená vína slouží sklenky baňatého tvaru s užším hrdlem, vysoké sklenice s úzkým kalichem se hodí na sekt či šampaňské. Rovné nízké sklenice ze silného skla se hodí na brandy a whisky, baňaté sklenky na nízké stopce jsou na koňak a drobné odlivky na likéry.

Příbory – Dlouhá staletí si Evropané vystačili pouze se lžící, v 17. století se ale příbor v dnešním slova smyslu stal nedílnou součástí stolování. Příbory klademe na stůl v pořadí, jak se budou používat, a to od vnější strany k vnitřní. Vidličky položíme na stůl hroty vzhůru, nože obracíme ostřím k talíři. Na jednu stranu talíře se pokládají maximálně tři kusy, pokud je třeba více příborů, dodáme je až v průběhu stolování. V případě, že budete servírovat rybu, nezapomeňte na speciální rybí příbor, pokud podáváte steak, opatřete si steakové nože. Moučníkový příbor, vidličku či lžíci, dejte nad talíř.

Ubrousky – Nedílnou součástí slavnostní tabule jsou i ubrousky. Měly by být sladěny s ubrusem či květinovou výzdobou. Pokud chystáte formálnější akci, určitě investujte do ubrousků látkových, které jsou mnohem slavnostnější, dají se lépe tvarovat a působí efektněji.

REKLAMA

Přidat komentář