Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak má vypadat maso pro nejlepší grilovačku

Jak má vypadat maso pro nejlepší grilovačku
sdílet:
Je jedno, jestli máte zahradu, balkon nebo jen prostor v kuchyni. Grilujete a chcete svým hostům nabízet opravdu dobré kousky? Máme pro vás pár jednoduchých tipů a plno skvělých receptů.

Základ je v kvalitní surovině

  • Ukažte, co umíte s královským masem, tedy hovězím. Ideální steakové maso je z vysokého roštěnce, přední části kýty zvané ořech, z horní části kýty, tzv. květové špičky, nebo z nízké roštěné.
     
  • Maso by mělo být tzv. stařené. To znamená, že prošlo procesem zrání, minimálně 30denním, kdy se zlepšují kulinářské vlastnosti masa. V Albertu seženete skvělé steaky, které jsou vyzrálé až 35 dní!
     
  • U steakových mas se nebojte tukového mramorování. Obavy nemusíte mít ani, pokud je kus i s kostí. Právě naopak! Obojí hraje v přípravě pozitivní roli, protože zvyšuje intenzitu chuti.

 

Správnou surovinu máme a teď co s ní?

Maso vytáhněte včas z lednice! Minimálně půl hodiny předem, u silnějších steaků klidně i dvě hodiny. Proč? Studené maso na gril nesmí. Velký teplotní šok by se podepsal na kvalitě.

Maso ideálně nijak neochucujte ani před grilováním nesolte. Sůl vytahuje z masa šťávu – to znamená, že byste pak nemuseli mít svůj steak hezky šťavnatý. Do masa stačí vmasírovat kvalitní olej, který vydrží vysokou teplotu. Vhodný je řepkový nebo olivový olej. U toho jen pozor, aby nebyl extra panenský, ten je určený jen pro studenou kuchyni a na ohni se přepaluje.

Maso nenaklepávejte, porušili byste jeho vnitřní vlákna, a maso by tak ztratilo na kvalitě.

Gril musíte nechat rozpálit, až se na uhlících začne dělat bílá vrstva. Teprve pak položte na rošt maso.

Na jak dlouho?

Komerční prezentace_Albert Na gril, foto: archiv inzerentaZáleží, jak chcete mít steak propečený. Kontrola je možná díky teploměru na pečení masa, profíci to poznají i zmáčknutím prstem – čím větší odpor maso klade, tím víc je propečené. Pomůže orientační čas délky pečení – návod najdete na https://www.albert.cz/gril.

Zapomeňte, že byste flák masa dali z grilu přímo na talíř! Steak si musí odpočinout. Zabalte ho na čtvrt hodiny do alobalu nebo nechte ve vyhřátém hrnci. Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží a nevyteče po prvním zakrojení.

Těsně před podáváním maso posypte hrubozrnnou solí a dochuťte čerstvým pepřem.

Gril, to není jen maso. Na stránce společnosti Albert věnované grilování najdete skvělé recepty, jak připravit zeleninu, recepty na omáčky nebo ovoce z grilu jako dezert. Hlavně nezapomeňte na tu správnou společnost!

Albert. Záleží nám na tom, abyste jedli lépe!

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč