Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Jak párovat víno s jídlem?

Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k šampaňskému. Najít správnou kombinaci vína a jídla se na první pohled může jevit jako něco složitého a náročného, ale ve skutečnosti je to hlavně zábava. Stačí, když se budete držet rad a doporučení odborníků z Vína Apetit.
15. 3. 2018 | Autor: Komerční sdělení

Exploze chuti

Chuť vína a jídla by se měly vzájemně doplňovat, zvýrazňovat, obohacovat, zjemňovat. Vytvořit úžasnou souhru a harmonii, někdy naopak ten správný kontrast, který vaše chuťové zážitky posune do úplně nové, dosud nepoznané dimenze. Toho všeho lze dosáhnout výběrem toho správného vína, jeho spárování s pokrmem, který máte právě na talíři.
 

Pár základních tipů sommeliera

Kyselá jídla - Vyberte víno s vyšší kyselostí, jen tak jeho chuť nezanikne v kyselosti jídla. V opačném případě by se totiž chuť vína stala nevýraznou a plochou.

Ostrá jídla - K ostrým jídlům se skvěle hodí dobře vychlazené sladké víno s nižším obsahem alkoholu. Chuť vína vytvoří nádherný kontrast s ostrou pálivou chutí a úžasně ji doladí.

Bohatá a těžká jídla - Ideální víno má v tomto případě vysoký obsah tříslovin. Ty připraví vaše chuťové buňky na příliv bohaté chuti tučných jídel.

Výrazná jídla - Chuťově výrazná jídla, jako například sýr Gorgonzola, skvěle ladí s vínem s vyšší kyselostí a vyšším obsahem zbytkových cukrů. Nádherná kombinace.

Hořká jídla - Hořké tóny v jídle zvýrazňují hořkost tříslovin ve víně. Zvolte proto vína s nízkým, nebo dokonce nulovým obsahem tříslovin s lehkou slaností a nízkým obsahem zbytkového cukru.

Sladká jídla - Příliš suché víno může v kombinaci se sladkým jídlem získat výrazně nahořklou příchuť. Proto ke sladkým pokrmům volte vína výrazně sladká.
 

Jak párovat víno s jídlem

Je nám jasné, že najít ten správný pár nemusí být ze začátku vůbec jednoduché. Jako vše, co souvisí s vínem, je to hlavně o zkušenostech. Abychom vám vaše začátky na cestě k nelezení ideální kombinace jídla a vína alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás následující přehled.
 

Šumivá vína

Ideální kombinace:

  • ústřice, mušle
  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýry, zakysaná smetana)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)


Dobrá kombinace:

  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • korýši (krab, humr, krevety)
  • světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
  • brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
     

Lehké bílé víno

Ideální kombinace:

  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • ústřice, mušle
  • korýši (krab, humr, krevety)
  • ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
  • brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)


Dobrá kombinace:

  • světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
     

Plná bílá vína

Ideální kombinace:

  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
  • světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
  • houby (hřiby, žampióny, šiitake)
     

Dobrá kombinace:

  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
  • aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)
     


Aromatická bílá vína

Ideální kombinace:

  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
  • korýši (krab, humr, krevety)
  • kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
  • ořechy, mandle
  • chilli, feferonky
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)


Dobrá kombinace:

  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • rajčata, lilek, paprika, kapie
     

Růžové víno

Ideální kombinace:

  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
  • chilli, feferonky
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)


Dobrá kombinace:

  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
  • korýši (krab, humr, krevety)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
  • koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
  • ořechy, mandle
     

Lehká červená vína

Ideální kombinace:

  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
  • světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • houby (hřiby, žampióny, šiitake)
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)


Dobrá kombinace:

  • tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
  • luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
     

Střední červená vína

Ideální kombinace:

  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • rajčata, lilek, paprika, kapie
  • houby (hřiby, žampióny, šiitake)
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
  • chilli, feferonky
  • aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)


Dobrá kombinace:

  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
  • koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)


Plná červená vína

Ideální kombinace:

  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
  • rajčata, lilek, paprika, kapie


Dobrá kombinace:

  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • houby (hřiby, žampióny, šiitake)
  • chilli, feferonky
     

Dezertní vína

Ideální kombinace:

  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
  • ořechy, mandle


Dobrá kombinace:

  • uzeniny (slanina, salámy)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
  • aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

 

Věříme, že vám rady odborníků z Vína Apetit vnesly trochu světla do toho, jak správně spárovat víno s jídlem. Možná to na první pohled vypadá složitě a komplikovaně, ale věřte, že nakonec není ani tak důležité, jestli vyberete k jídlu to "správné" víno. Mnohem důležitější totiž je, aby vám víno přinášelo radost. V kombinaci s dobrým jídlem, pak může tato radost být dvojnásobná.

REKLAMA

Přidat komentář