Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Menu pro Emu aneb Vaření je radost

„Nemám ráda hádky nad tím, co patří do svíčkové nebo do guláše. Moje krédo je – udělejte si to tak, jak to máte rádi, ať je pro vás vaření pohoda a způsob relaxace stejně jako pro mě,“ říká moderátorka a foodblogerka Veronika Koko Šmehlíková.
1. 5. 2020

V příjemně uvolněném duchu se nese i její nový televizní pořad Menu pro Emu, v němž dává divákům nahlédnout do kuchyně čerstvé mámy. Veronika se v něm dělí o chutné a vychytané recepty, které zvládnou snadno a rychle uvařit i maminky pečující o miminko či batole, zve do kuchyně odborníky na výživu, kojení či vývoj malých dětí a zpovídá zajímavé hosty, kteří jí prozradí své rodičovské tipy.

Pořad se jmenuje Menu pro Emu. Znamená to vaření pro děti?

Původně to měl být pořad o stravování v těhotenství, ale nestihli jsme to. Břicho rostlo, čas běžel, a my jsme neměli pohromadě kompletní natáčecí tým. Pro mě je to poprvé, kdy námět není můj, ale produkce mě sama oslovila, když jsem byla ve třetím měsíci. Plán byl zachytit posledních šest měsíců těhotenství, pak jak jíst v období porodu a šestinedělí, následováno prvním půlrokem života dítěte. Nakonec jsem díly koncipovala jinak. Kostra je jasná: vaření a lifestyle, zkrátka žena s malým dítětem a všechno okolo. Pro mě je velká změna v tom, že dosud jsem byla zvyklá prakticky všechno okolo svých projektů dělat sama, teď mám kolem sebe štáb. Jak velký je to rozdíl? Obrovský! Byla jsem zvyklá pracovat tak, že kromě práce s kamerou je to na mně: všechno připravit, pak sestříhat a nahrát na internet. Menu pro Emu má scenáristku, dramaturga, odborné poradce a režiséra. A točí ho dva kameramani

Co vás tahle zkušenost jako solitéra  naučila? 

Pro mě je to s týmem za zády vlastně zatím těžší. Já jsem si sama pro sebe ve svém stylu práce vytvořila komfortní zónu včetně toho, že jsem točila ve své kuchyni. Menu pro Emu se natáčí v domečku v provensálském stylu za Prahou. Nádherné prostředí, ovšem také neznámá kuchyň, především sporák a trouba. Když se na natáčení prvního dílu seběhlo podívat patnáct lidí, tak jsem se úplně nedokázala zklidnit – tak abych to byla já, taková, jak mě lidi znají. Chyběla mi přirozenost. Na mě lidi koukali totiž nejen proto, aby se učili vařit – to můžou i z videí mnohem zkušenějších kuchařů než jsem já –, ale protože se u toho pobavili. A to jsem se musela v obklopení poměrně velkým štábem zase naučit.

Další změna je, že před kamerou máte i malou dceru...

Ema se pro televizi vyloženě narodila. Vidí světýlka, kamery a je šťastná. Je na place mnohem hodnější než doma, kde to má okoukané a nudí se. Při natáčení se mění ve zlaté dítě a všichni obdivují, jak je hodná a pohodová. V tomhle tedy mám štěstí a žádný problém nenastal. Navíc na kameře není zdaleka celou dobu, je maličká a na společné vaření si budeme muset počkat, až poporoste. Spíš jsem řešila, že není dobré, aby před kamerou vyrůstala, protože každé dítě potřebuje soukromí pro rozvoj osobnosti. Takže myslím, že natáčet můžeme, dokud si to vůbec neuvědomuje, a to včetně zpětné vazby z okolí. Ten pomyslný strop je pro mě asi nástup do školky. Na druhou stranu se nebudu tvářit, že neexistuje – jsem veřejná osoba, už dlouho i třeba na sociálních sítích, a Ema je součást mého života. Každou prezentaci ale musím zvážit, aby jí neubližovala.

Jeden díl se věnuje i období příkrmů. To je asi pro mámu obrovské téma, ne?

Velmi jsem se těšila, až budu Emě moct dávat něco jiného než instantní stravu, neměla jsem totiž dost mléka, abych mohla plně kojit. Těšila jsem se, až to bude barevné, živé, prostě jídlo. A máme velké štěstí – vždycky s manželem říkáme, že se pozná, že je naše: jídlo totiž miluje!

Kdy padlo rozhodnutí přizvat si do pořadu odborníka? Dětská témata jsou velmi sledovaná, ale může to být minové pole...

To byla moje podmínka od začátku. Dokážu sestavit recepty tak, aby většině lidí chutnaly. Tenhle pořad ale není jen o chutích, musí odpovídat i v odborné rovině a chyby si nemůžeme dovolit. Já nemám pochopitelně šanci nastudovat za pár měsíců to, čím se jiní lidé zabývají profesionálně dvacet let. Potřebovali jsme tedy někoho, kdo se na recepty podívá a schválí nám, že ingredience a poměry surovin jsou správně, třeba i v rámci hubnutí nebo v případě výživy pro děti. Pořad má jednu stálou poradkyni, která se objeví v každém dílu a jídlo se mnou uvaří, a to je lékařka a odbornice na výživu MUDr. Václava Kunová. Původně měla mít jen roli konzultanta mimo kameru, ale pak mi to přišlo nesmyslné, abych přednášela odborné rady, když odborník nejsem. Z úst paní doktorky mají větší váhu. Máme ještě extra poradce pro každý díl podle tématu: s hubnutím poradí třeba fitness trenér, s kojením laktační poradkyně a tak dále.

Měla jste pro svůj pořad nějaký vzor?

Mám hrozně ráda pořady Jamieho Olivera, jsou příjemné, milé, sálá z nich pohoda. Pokud hledám nějaký konkrétní recept nebo postup, tak se vždycky podívám, jak to dělá Gordon Ramsay – to je pro mě něco jako vyšší pravda, že tak to má být. Gordonovy pořady ale nejsou moc hezky natočené. Takže mé vzory jsou Gordon informačně, Jamie kvalitou videí. Vlastně jsem podle Jamieho nikdy moc nevařila, ale ráda se na to dívám. Takový pocit bych chtěla vzbudit i v divácích Menu pro Emu. Není nutné, aby někdo po zhlédnutí okamžitě běžel do kuchyně. Ale aby se inspiroval, vaření pojal jako zábavu a měl z něj radost.  

Pořad Menu pro Emu se vysílá od 7. 4. 2020 každé úterý na ČT 1 od 16.50. 

Plná verze rozhovoru vyšla v únorovém Apetitu. V květnovém Apetitu (v prodeji od 15. 4. do 17. 5.) a v červnovém Apetitu (v prodeji od 18. 5.) najdete navíc recepty, rozhovory a tipy Veroniky Koko Šmehlíkové i přizvaných odborníků, které se již do pořadu nevešly. 

Aktuální číslo Apetitu si můžete objednat i do schránky. Poštovné je zdarma!

 

Související

Menu pro Emu

Moderátorku Veroniku Koko Šmehlíkovou proslavil videoblog Menu domů, ve kterém vařila jídla z restaurací v domácích...
REKLAMA

Přidat komentář