Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Vaříme s Marks & Spencer: Křenová omáčka

Když se řekne křenová omáčka, většina z nás si vybaví nasládlou, bílou, po křenu vonící omáčku ze školní jídelny, která však mnohdy s křenem neměla nic společného. Tenhle recept si však zaslouží nový život!
17. 9. 2020 | Autor: Komerční prezentace

Křenová omáčka je poměrně jednoduchá na přípravu, ale vyžaduje pořádný kus kulinářského cítění a výborný křen. Už moje babička říkala, že nejlepší křen je čerstvý, ze zahrádky vykopaný
a ten den uvařený. Pamatujte však, že všeho moc škodí. Proto je třeba při nakládání s křenem dávat pozor. Když to přeženete, vaše omáčka bude možná tak ostrá, že si ji moc neužijete. Bohužel, ne vždy máme možnost zakoupit čerstvý křen. Naštěstí jsou ve food sekcích M&S k dispozici výborné křenové omáčky, a to hned ve dvou variantách. Tento recept je vzpomínkou na mé dětství a školní jídelnu a zároveň poctou mojí babičce a tomuto polozapomenutému moravskému receptu. Milovníci klasiky snad prominou, že jsem k tomuto receptu neuvařil domácí knedlík. Zkusil jsem k němu připravit bramborovo-špenátové šišky a výsledek byl dokonalý, stejně jako maso, které bylo šťavnaté a plné chuti.

Párujte víno a jídlo jako profík! 

NOBLESNÍ PÁRGRÜNER VELTLINER, KAMPTAL DAC, RABL, 2018, Marks & Spencer, 259 Kč

K tomuto vydatnému, zemitému receptu vám doporučuji zajímavé víno značky RABL – Grüner Veltliner (Veltlínské zelené) 2018, které můžete zakoupit v M&S. Pochází z oblasti podél chladné dolnorakouské řeky Kamp, která je levým přítokem Dunaje. Oblast, kde se toto víno pěstuje, není tak dobře známá jako populárnější Wachau, to však tomuto vínu neubírá na chuti a charakteru. RABL – Grüner Veltliner 2018 je osvěžující, suché víno, které chutí připomíná zelená jablka a bezinky, což je ostatně pro všechna rakouská Veltlínská dost specifický rys. Perfektně vychlazené se hodí také jako aperitiv a mně se osvědčilo i k dnešní křenové omáčce s lehkou přílohou.

MILAN JUŘICA (32 let) je sommeliér, food bloger (FoodMillBlog), DJ, milovník umění, dobrého vína a jídla. Vystudoval dějiny umění, ale vítr ho vtáhl do gastronomie. Jeho oblíbená země je Itálie, k níž má vztah hlavně skrze jídlo, víno a architekturu a historii.Baví ho kombinovat chutě jídla a párovat je s víny stejně jako mixovat tracky (skladby) do sebe, vždycky jde totiž o to, jak to celé chutná nebo jak výsledný hudební mix zní. Jako profesionál nikdy nevařil, ale byl vždy tam, kde se dobře vařilo, měl otevřené oči, a to už odmala, proto jeho pracovní praxe je víc než pozoruhodná. Co mu zatím uniká, je sladké pečení, ale i na to prý možná jednou dojde, kdo ví…Miluje pražené mandle a pistácie a zbožňuje červené víno. Každý z jeho receptů je kombinace dosavadních kuchařských zkušeností s přidaným osobním experimentem.

Křenová omáčka s hovězím masem M&S a domácí bramborovo-špenátové šišky

WINE PAIRING: GRÜNER VELTLINER, KAMPTAL DAC, RABL, 2018

  • PŘÍPRAVA 1,5 HODINY
  • PEČENÍ 40 MINUT
  • PRO 6 OSOB
  • SNADNÉ

Ingredience

NA OMÁČKU A PEČENI

  • 1 kg hovězího masa (na pečení) plemene Aberdeen Angus M&S
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej na zakapání
  • 80 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 2x 160g sklenička křenové omáčky M&S
  • čerstvý křen podle chuti
  • citron a muškátový oříšek na dochucení
     

NA BRAMBOROVO-ŠPENÁTOVÉ ŠIŠKY

  • 1,5 kg brambor vhodných na mixování
  • 350 g čerstvého špenátu
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejeme na 170°C. Maso opepříme, zakápneme olivovým olejem a pečeme cca 35–40 minut. Pamatujte, že méně znamená více – chceme, aby maso zůstalo šťavnaté. Po vytažení z trouby maso necháme 10 minut odležet, poté je nakrájíme na plátky a až pak osolíme.

2 K přípravě domácích šišek potřebujeme brambory, které se dají dobře mixovat. Vhodná je například odrůda Chopin. Oloupané a nakrájené brambory vaříme do změknutí, důkladně je scedíme a pak mixujeme, aby získaly krásně jemnou konzistenci. Potom je necháme vychladnout.

3 Špenát zprudka spaříme ve vroucí osolené vodě, poté jej zchladíme ve studené vodě a řádně z něj vyždímáme všechnu tekutinu. Následně ho nasekáme najemno a přidáme do rozmixovaných brambor. Přisypeme mouku a vše řádně promícháme a osolíme. Na pracovní desce ručně vyválíme válečky, které pak vytvarujeme do pravidelných šišek. Když máme připravené všechny šišky, vaříme je ve vroucí osolené vodě tak dlouho, než vyplavou na hladinu. pak je vylovíme a udržujeme teplé.

4 Na omáčku v hrnci rozpustíme máslo a zasypeme je moukou. Promícháme a chvilku necháme opražit. Vznikne jemná světlá jíška, kterou zalijeme mlékem a vymícháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek. Poté přidáme křenovou omáčku M&S (pozor, existují dvě varianty – jedna krémová a druhá pikantnější). Těm z vás, kteří se křenu nemohou nabažit, doporučuji přidat ještě najemno nastrouhaný čerstvý křen. Necháme zhruba 15 minut povařit, ovšem za stálého míchání, neboť omáčka má tendenci se připalovat.

5 Nakonec omáčku doladíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem a nastrouháme muškátový oříšek, osolíme, opepříme, případně přidáme i další nastrouhaný křen a necháme na plotně chvilku odležet.

Jakmile máme všechny části pokrmu hotové, můžeme servírovat na sváteční talíře. Nezapomeňte zlehka opepřit a navrch nastrouhat ještě trochu čerstvého křenu.

Související

Vaříme s Marks & Spencer: Nedělní pečínka

Všichni to známe – slíbili jsme, že uvaříme nedělní oběd, celá rodina se sejde u jednoho stolu a na nás je nasytit...
REKLAMA

Přidat komentář