Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme s Marks & Spencer: Svůdný silvestr

AD
silvestrovské menu
ZDROJ: Archiv
sdílet:

K silvestrovským slavnostem nebo novoročním setkáním s rodinou a přáteli patří hlavně pohoda a radost, ale také kvalitní jídlo a pití!

​Málokdo si umí představit silvestrovské posezení bez největší české stálice, jednohubek. A my říkáme – ať žijí dál! Ale samozřejmě se stylem a špetkou fantazie. Ovšem uvědomujeme si, že nikdo nechce trávit své drahocenné volno v kuchyni, půl dne vařit a druhou půlku dne všechno sestavovat dohromady. Proto jsme pro vás připravili několik rychlých, ale hlavně svůdně chutných receptů, jež si můžete připravit doma z produktů Marks & Spencer a které vám dohromady nezaberou více než hodinu času. Vsadili jsme na čerstvost, kvalitu a nevšednost chutí, tak aby byl váš poslední den v tomto roce nezapomenutelný! A samozřejmě nesmí chybět prosecco!

Prosecco Conte Priuli Oro, Brut, Mellesimato, DOC, 2019Perlivá radost v podobě Prosecca

Prosecco Conte Priuli Oro, Brut, Millesimato, DOC, 2019

Prosecco je perlivé, šumivé víno z oblasti Benátska. Odrůda, ze které se prosecco vyrábí, se nazývá Glera. Při nákupu prosecca doporučujeme sledovat, zda má denominaci DOC, nebo DOCG, protože u denominací DOCG si připlatíte za garanci a prvotřídní kvalitu hroznů. Marks & Spencer nabízí v tomto období velice elegantní a suché (Brut) Prosecco Conte Priuli Oro. Nadchne vás nejen zlatý design lahve, ale také o něco kvalitnější, ročníková verze 2019 (Millesimato) DOC, kterou doporučujeme jako aperitiv, ale i k silvestrovským oslavám. Přejeme vám dobrou chuť, krásné, radostné a svůdné chvíle a všechno nejlepší do roku 2021.

milan juřicaMILAN JUŘICA (32 let) je sommeliér, food bloger (FoodMillBlog), DJ, milovník umění, dobrého vína a jídla. Vystudoval dějiny umění, ale vítr ho vtáhl do gastronomie. Jeho oblíbená země je Itálie, k níž má vztah hlavně skrze jídlo, víno a architekturu a historii.Baví ho kombinovat chutě jídla a párovat je s víny stejně jako mixovat tracky (skladby) do sebe, vždycky jde totiž o to, jak to celé chutná nebo jak výsledný hudební mix zní.

Jako profesionál nikdy nevařil, ale byl vždy tam, kde se dobře vařilo, měl otevřené oči, a to už odmala, proto jeho pracovní praxe je víc než pozoruhodná. Co mu zatím uniká, je sladké pečení, ale i na to prý možná jednou dojde, kdo ví…Miluje pražené mandle a pistácie a zbožňuje červené víno. Každý z jeho receptů je kombinace dosavadních kuchařských zkušeností s přidaným osobním experimentem.

Svěží tuňákový tatarák s pistáciemi a šalotkou

Ingredience

  • 60–70 g vyloupaných pistácií
  • po 1 lžíci sezamového oleje a rybí omáčky
  • mořská sůl
  • 200 g čerstvého chlazeného tuňáka
  • 1 šalotka
  • šťáva z mučenky Passion Fruit M&S
  • extra panenský olivový olej

Příprava jídla

  1. Nasekané pistácie opražíme na sezamovém oleji, lehce je osolíme a necháme vychladnout. Tuňáka nakrájíme na malé kostičky. Šalotku nakrájíme najemno. Tuňáka, šalotku a pražené pistácie smícháme v misce, osolíme a promícháme se 3 lžičkami šťávy z mučenky, 1 lžičkou rybí omáčky a trochou olivového oleje. Směs necháme 10 minut odpočinout v lednici.
  2. Pak vytáhneme z lednice, ochutnáme, případně doladíme solí nebo zbylou rybí omáčkou. K tataráku se hodí opečené bruschetty nebo žitné krekry M&S.
       

Lososový tatarák s mangem, mučenkou a koprem

  • PŘÍPRAVA 20 MINUT
  • PRO 4 OSOBY
  • VELMI SNADNÉ

Ingredience

  • 80 g dužiny z manga
  • 200 g jemně uzeného chlazeného lososa (Lochmuir)
  • 1 šalotka
  • malý svazek kopru
  • hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z mučenky Passion Fruit M&S
  • extra panenský olivový olej
  • 1 čerstvá mučenka (nemusí být)

Příprava jídla

  1. Mango nakrájíme na malé kostičky, stejně tak lososa. (Třetinu nakrájeného manga odložíme na později.) Šalotku a kopr nakrájíme najemno. (Pár snítek kopru ponecháme na ozdobení.) Vše smícháme v misce, osolíme hrubou solí a opepříme, přidám 3 lžičky šťávy z mučenky a trochu olivového oleje. Vše ještě jednou promícháme a dáme na 10 minut odležet do lednice.
  2. Tatarák servírujeme doplněný kostičkami odloženého manga. Každou porci zakápneme olivovým olejem či mučenkovou šťávou, ozdobíme snítky kopru, lze doplnit i dužinou mučenky. Podáváme s křupavým pšeničným chlebem se semínky.
       

Plněné datle s krémem a vlašskými ořechy

Ingredience

  • 500 g sušených datlí
  • 250 g mascarpone
  • 50-75 g moučkového cukru
  • 25 ml kvalitního rumu nebo likéru
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů

Příprava jídla

  1. Datle nařízneme a vyndáme pecku. Mascarpone rozšleháme s moučkovým cukrem a rumem. Vzniklý krém dáme do cukrářského sáčku, datle jím naplníme a každou ozdobíme půlkou vlašského ořechu. Podáváme při pokojové teplotě.
      

Koprová pomazánka s uzeným lososem a mořským chřestem

Ingredience

  • 200 g čerstvého krémového sýra
  • malý svazek kopru, lístky nasekané
  • 1 šalotka, nakrájená najemno
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • extra panenský olivový olej
  • máslo na opékání
  • mořský chřest na ozdobení
  • křehké pšeničné plátky chleba M&S
  • 100 g lehce zauzených plátků lososa

Příprava jídla

  1. Sýr vyšleháme s koprem (trochu odložíme na ozdobení) a šalotkou, osolíme a opepříme, přidáme hořčici a trochu olivového oleje. Necháme chvíli odležet. Mezitím na másle opečeme chřest. Pomazánku naneseme na chleba, přidáme lososa a ozdobíme opečeným chřestem a koprem. A kdo si troufá, může přidat i kapary!

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč