K silvestrovským slavnostem nebo novoročním setkáním s rodinou a přáteli patří hlavně pohoda a radost, ale také kvalitní jídlo a pití!
Málokdo si umí představit silvestrovské posezení bez největší české stálice, jednohubek. A my říkáme – ať žijí dál! Ale samozřejmě se stylem a špetkou fantazie. Ovšem uvědomujeme si, že nikdo nechce trávit své drahocenné volno v kuchyni, půl dne vařit a druhou půlku dne všechno sestavovat dohromady. Proto jsme pro vás připravili několik rychlých, ale hlavně svůdně chutných receptů, jež si můžete připravit doma z produktů Marks & Spencer a které vám dohromady nezaberou více než hodinu času. Vsadili jsme na čerstvost, kvalitu a nevšednost chutí, tak aby byl váš poslední den v tomto roce nezapomenutelný! A samozřejmě nesmí chybět prosecco!
Perlivá radost v podobě Prosecca
Prosecco Conte Priuli Oro, Brut, Millesimato, DOC, 2019
Prosecco je perlivé, šumivé víno z oblasti Benátska. Odrůda, ze které se prosecco vyrábí, se nazývá Glera. Při nákupu prosecca doporučujeme sledovat, zda má denominaci DOC, nebo DOCG, protože u denominací DOCG si připlatíte za garanci a prvotřídní kvalitu hroznů. Marks & Spencer nabízí v tomto období velice elegantní a suché (Brut) Prosecco Conte Priuli Oro. Nadchne vás nejen zlatý design lahve, ale také o něco kvalitnější, ročníková verze 2019 (Millesimato) DOC, kterou doporučujeme jako aperitiv, ale i k silvestrovským oslavám. Přejeme vám dobrou chuť, krásné, radostné a svůdné chvíle a všechno nejlepší do roku 2021.
MILAN JUŘICA (32 let) je sommeliér, food bloger (FoodMillBlog), DJ, milovník umění, dobrého vína a jídla. Vystudoval dějiny umění, ale vítr ho vtáhl do gastronomie. Jeho oblíbená země je Itálie, k níž má vztah hlavně skrze jídlo, víno a architekturu a historii.Baví ho kombinovat chutě jídla a párovat je s víny stejně jako mixovat tracky (skladby) do sebe, vždycky jde totiž o to, jak to celé chutná nebo jak výsledný hudební mix zní.
Jako profesionál nikdy nevařil, ale byl vždy tam, kde se dobře vařilo, měl otevřené oči, a to už odmala, proto jeho pracovní praxe je víc než pozoruhodná. Co mu zatím uniká, je sladké pečení, ale i na to prý možná jednou dojde, kdo ví…Miluje pražené mandle a pistácie a zbožňuje červené víno. Každý z jeho receptů je kombinace dosavadních kuchařských zkušeností s přidaným osobním experimentem.
Svěží tuňákový tatarák s pistáciemi a šalotkou
Ingredience
- 60–70 g vyloupaných pistácií
- po 1 lžíci sezamového oleje a rybí omáčky
- mořská sůl
- 200 g čerstvého chlazeného tuňáka
- 1 šalotka
- šťáva z mučenky Passion Fruit M&S
- extra panenský olivový olej
Příprava jídla
- Nasekané pistácie opražíme na sezamovém oleji, lehce je osolíme a necháme vychladnout. Tuňáka nakrájíme na malé kostičky. Šalotku nakrájíme najemno. Tuňáka, šalotku a pražené pistácie smícháme v misce, osolíme a promícháme se 3 lžičkami šťávy z mučenky, 1 lžičkou rybí omáčky a trochou olivového oleje. Směs necháme 10 minut odpočinout v lednici.
- Pak vytáhneme z lednice, ochutnáme, případně doladíme solí nebo zbylou rybí omáčkou. K tataráku se hodí opečené bruschetty nebo žitné krekry M&S.
Lososový tatarák s mangem, mučenkou a koprem
- PŘÍPRAVA 20 MINUT
- PRO 4 OSOBY
- VELMI SNADNÉ
Ingredience
- 80 g dužiny z manga
- 200 g jemně uzeného chlazeného lososa (Lochmuir)
- 1 šalotka
- malý svazek kopru
- hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- šťáva z mučenky Passion Fruit M&S
- extra panenský olivový olej
- 1 čerstvá mučenka (nemusí být)
Příprava jídla
- Mango nakrájíme na malé kostičky, stejně tak lososa. (Třetinu nakrájeného manga odložíme na později.) Šalotku a kopr nakrájíme najemno. (Pár snítek kopru ponecháme na ozdobení.) Vše smícháme v misce, osolíme hrubou solí a opepříme, přidám 3 lžičky šťávy z mučenky a trochu olivového oleje. Vše ještě jednou promícháme a dáme na 10 minut odležet do lednice.
- Tatarák servírujeme doplněný kostičkami odloženého manga. Každou porci zakápneme olivovým olejem či mučenkovou šťávou, ozdobíme snítky kopru, lze doplnit i dužinou mučenky. Podáváme s křupavým pšeničným chlebem se semínky.
Plněné datle s krémem a vlašskými ořechy
Ingredience
- 500 g sušených datlí
- 250 g mascarpone
- 50-75 g moučkového cukru
- 25 ml kvalitního rumu nebo likéru
- hrst vyloupaných vlašských ořechů
Příprava jídla
- Datle nařízneme a vyndáme pecku. Mascarpone rozšleháme s moučkovým cukrem a rumem. Vzniklý krém dáme do cukrářského sáčku, datle jím naplníme a každou ozdobíme půlkou vlašského ořechu. Podáváme při pokojové teplotě.
Koprová pomazánka s uzeným lososem a mořským chřestem
Ingredience
- 200 g čerstvého krémového sýra
- malý svazek kopru, lístky nasekané
- 1 šalotka, nakrájená najemno
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička plnotučné hořčice
- extra panenský olivový olej
- máslo na opékání
- mořský chřest na ozdobení
- křehké pšeničné plátky chleba M&S
- 100 g lehce zauzených plátků lososa
Příprava jídla
- Sýr vyšleháme s koprem (trochu odložíme na ozdobení) a šalotkou, osolíme a opepříme, přidáme hořčici a trochu olivového oleje. Necháme chvíli odležet. Mezitím na másle opečeme chřest. Pomazánku naneseme na chleba, přidáme lososa a ozdobíme opečeným chřestem a koprem. A kdo si troufá, může přidat i kapary!