0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je nutné syrové maso omývat, nebo ne?

Syrové maso
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Než se pustíme do vaření, obvykle jednotlivé suroviny loupeme, čistíme a omýváme. U mrkve, cibule nebo brambor je takový postup logický. Jak je to ale v případě syrového masa? Je vhodné ho mýt?

Výsledky studie amerického ministerstva zemědělství (USDA) ukázaly, že lidé nejčastěji omývají maso z těchto důvodů:

  • Aby odstranili sliz, kůži, tuk nebo krev.
  • Ze zvyku, protože to vždy v rodině někdo dělal. 
  • Aby smyli bakterie.

Ať už se jedná o drůbeží, vepřové, hovězí či jiné druhy masa, mytí se před jejich zpracováním nedoporučuje. Proč? Bakterie se ze syrového masa mohou rozšířit na jiné potraviny, nádobí a povrchy, odkud se mohou dostat na další suroviny a do jídla. Takovému přenosu se říká křížová kontaminace.

Jak předcházet šíření bakterií?

USDA doporučuje způsoby, jak předcházet případnému šíření bakterií při přípravě masa ve vaší domácnosti:

  • Maso až na konec! S potravinami, které nebudete tepelně upravovat (např. zelenina a ovoce), manipulujte na kuchyňské desce dřív, než začnete pracovat se syrovým masem.
  • Očistěte vše kolem. Důkladně omyjte a vydezinfikujte všechny povrchy, které byly v kontaktu se syrovým masem, šťávou z masa či obalem (např. dřez, pracovní deska, prkénko).
  • Povrchy vyčistěte horkou mýdlovou vodou a poté aplikujte dezinfekční prostředek.
  • Zvýšenou pozornost věnujte vnitřku dřezu a pracovní desce kolem dřezu, nožům a prkénku.
  • Ujistěte se, že čisticí a dezinfekční prostředky jsou schváleny pro styk s potravinami.

Po manipulaci se syrovým masem si ihned umyjte ruce v teplé vodě, ideálně mýdlem po dobu 20 sekund. "Mytí rukou po manipulaci se syrovým masem je jedním z nejdůležitějších opatření pro předcházení nemocem z potravin, neboť bakterie ze syrového masa a šťáv z masa mohou kontaminovat ostatní potraviny, náčiní a povrchy," uvádí na svém webu bezpecnostpotravin.cz Mnisterstvo zemědělství.

Bakterie zničí var

Někteří syrové maso nakládají do octa v domění, že zničí choroboplodné zárodky. Ale jediným správným způsobem, jak zajistit zničení bakterií na mase, je dostatečná tepelná úprava. Tu zkontrolujete nejlépe pomocí potravinářského teploměru.

  • Syrové hovězí, vepřové, jehněčí, telecí maso (steaky, pečeně a kotlety) a ryby potřebují minimální vnitřní teplotu 63 °C.
  • Mleté maso je bezpečné konzumovat, pokud prošlo teplotou alespoň 71 °C.
  • Drůbeží maso je potřeba tepelně zpracovat alespoň na 74 °C.

Pokud z masa potřebujete odstranit kůži, tuk nebo krev použijte čisté prkénko a nůž a poté je ihned umyjte a dále nepoužívejte na jiné potraviny. 

Zdroje informací: Ministerstvo zemědělství ČR, USDA

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč