0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je nutné syrové maso omývat, nebo ne?

Syrové maso
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Než se pustíme do vaření, obvykle jednotlivé suroviny loupeme, čistíme a omýváme. U mrkve, cibule nebo brambor je takový postup logický. Jak je to ale v případě syrového masa? Je vhodné ho mýt?

Výsledky studie amerického ministerstva zemědělství (USDA) ukázaly, že lidé nejčastěji omývají maso z těchto důvodů:

  • Aby odstranili sliz, kůži, tuk nebo krev.
  • Ze zvyku, protože to vždy v rodině někdo dělal. 
  • Aby smyli bakterie.

Ať už se jedná o drůbeží, vepřové, hovězí či jiné druhy masa, mytí se před jejich zpracováním nedoporučuje. Proč? Bakterie se ze syrového masa mohou rozšířit na jiné potraviny, nádobí a povrchy, odkud se mohou dostat na další suroviny a do jídla. Takovému přenosu se říká křížová kontaminace.

Jak předcházet šíření bakterií?

USDA doporučuje způsoby, jak předcházet případnému šíření bakterií při přípravě masa ve vaší domácnosti:

  • Maso až na konec! S potravinami, které nebudete tepelně upravovat (např. zelenina a ovoce), manipulujte na kuchyňské desce dřív, než začnete pracovat se syrovým masem.
  • Očistěte vše kolem. Důkladně omyjte a vydezinfikujte všechny povrchy, které byly v kontaktu se syrovým masem, šťávou z masa či obalem (např. dřez, pracovní deska, prkénko).
  • Povrchy vyčistěte horkou mýdlovou vodou a poté aplikujte dezinfekční prostředek.
  • Zvýšenou pozornost věnujte vnitřku dřezu a pracovní desce kolem dřezu, nožům a prkénku.
  • Ujistěte se, že čisticí a dezinfekční prostředky jsou schváleny pro styk s potravinami.

Po manipulaci se syrovým masem si ihned umyjte ruce v teplé vodě, ideálně mýdlem po dobu 20 sekund. "Mytí rukou po manipulaci se syrovým masem je jedním z nejdůležitějších opatření pro předcházení nemocem z potravin, neboť bakterie ze syrového masa a šťáv z masa mohou kontaminovat ostatní potraviny, náčiní a povrchy," uvádí na svém webu bezpecnostpotravin.cz Mnisterstvo zemědělství.

Bakterie zničí var

Někteří syrové maso nakládají do octa v domění, že zničí choroboplodné zárodky. Ale jediným správným způsobem, jak zajistit zničení bakterií na mase, je dostatečná tepelná úprava. Tu zkontrolujete nejlépe pomocí potravinářského teploměru.

  • Syrové hovězí, vepřové, jehněčí, telecí maso (steaky, pečeně a kotlety) a ryby potřebují minimální vnitřní teplotu 63 °C.
  • Mleté maso je bezpečné konzumovat, pokud prošlo teplotou alespoň 71 °C.
  • Drůbeží maso je potřeba tepelně zpracovat alespoň na 74 °C.

Pokud z masa potřebujete odstranit kůži, tuk nebo krev použijte čisté prkénko a nůž a poté je ihned umyjte a dále nepoužívejte na jiné potraviny. 

Zdroje informací: Ministerstvo zemědělství ČR, USDA

Související články

Jak na domácí přípravu masa ve vlastní šťávě
  • Tipy a triky

Jak na domácí přípravu masa ve vlastní šťávě

Pokud se letos chystáte strávit dovolenou v kempu u vody, vyrážíte na delší dobu mimo domov nebo si zkrátka chcete vybavit spíž zásobami, pusťte se s námi do přípravy domácího zavařeného masa. Je neobyčejně šťavnaté a lahodné a navíc vám...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit