Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se syrovým masem: Omývat, nebo nechat tak, jak je

Syrové maso
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Než se pustíme do vaření, obvykle jednotlivé suroviny loupeme, čistíme a omýváme. U mrkve, cibule nebo brambor je takový postup logický. Jak je to ale v případě syrového masa? Je vhodné ho mýt? A proč vlastně?

Výsledky studie amerického ministerstva zemědělství (USDA) ukázaly, že lidé nejčastěji omývají maso z těchto důvodů:

  • Aby odstranili sliz, kůži, tuk nebo krev.
  • Ze zvyku, protože to vždy v rodině někdo dělal. 
  • Aby smyli bakterie.

Ať už se jedná o drůbeží, vepřové, hovězí či jiné druhy masa, mytí se před jejich zpracováním nedoporučuje. Proč? Bakterie se ze syrového masa mohou rozšířit na jiné potraviny, nádobí a povrchy, odkud se mohou dostat na další suroviny a do jídla. Takovému přenosu se říká křížová kontaminace.

Jak předcházet šíření bakterií?

USDA doporučuje způsoby, jak předcházet případnému šíření bakterií při přípravě masa ve vaší domácnosti:

  • Maso až na konec! S potravinami, které nebudete tepelně upravovat (např. zelenina a ovoce), manipulujte na kuchyňské desce dřív, než začnete pracovat se syrovým masem.
  • Očistěte vše kolem. Důkladně omyjte a vydezinfikujte všechny povrchy, které byly v kontaktu se syrovým masem, šťávou z masa či obalem (např. dřez, pracovní deska, prkénko).
  • Povrchy vyčistěte horkou mýdlovou vodou a poté aplikujte dezinfekční prostředek.
  • Zvýšenou pozornost věnujte vnitřku dřezu a pracovní desce kolem dřezu, nožům a prkénku.
  • Ujistěte se, že čisticí a dezinfekční prostředky jsou schváleny pro styk s potravinami.

Po manipulaci se syrovým masem si ihned umyjte ruce v teplé vodě, ideálně mýdlem po dobu 20 sekund.

"Mytí rukou po manipulaci se syrovým masem je jedním z nejdůležitějších opatření pro předcházení nemocem z potravin, neboť bakterie ze syrového masa a šťáv z masa mohou kontaminovat ostatní potraviny, náčiní a povrchy," uvádí na svém webu Mnisterstvo zemědělství.

Bakterie se zničí varem

Někteří syrové maso nakládají do octa v domění, že zničí choroboplodné zárodky. Ale jediným správným způsobem, jak zajistit zničení bakterií na mase, je dostatečná tepelná úprava. Tu zkontrolujete nejlépe pomocí potravinářského teploměru.

  • Syrové hovězí, vepřové, jehněčí, telecí maso (steaky, pečeně a kotlety) a ryby potřebují minimální vnitřní teplotu 63 °C.
  • Mleté maso je bezpečné konzumovat, pokud prošlo teplotou alespoň 71 °C.
  • Drůbeží maso je potřeba tepelně zpracovat alespoň na 74 °C.

Pokud z masa potřebujete odstranit kůži, tuk nebo krev použijte čisté prkénko a nůž a poté je ihned umyjte a dále nepoužívejte na jiné potraviny. 

Kdy maso přeci jen umýt?

Mýt maso po tekoucí vodou nebo roztokem octa není potřeba, ale neznamená to, že se to občas nehodí. Existují případy, kdy je žádoucí maso umýt. Kdy to je? Když chceme maso zbavit  například úlomků kostí nebo jiných nečistot. 

Zdroje informací: Ministerstvo zemědělství ČR, USDA, Healthline

Skryt pre seznam
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč