Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Hovězí steaky
ZDROJ: Kyle Mackie/Unsplash
sdílet:

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte.

Pokud nejste úplní kulinářští začátečníci, pak pravděpodobně víte, že čerstvost hovězího masa není přednost, zvlášť, když toužíte po měkkém mase. Víte ale například, jak se od sebe liší přední a zadní hovězí? Máte zkušenost s demi glace? Jaký kus masa se skrývá pod pojmem „falešná svíčková“? Znáte triky, jak zabránit tomu, aby bylo maso tuhé? Vyzkoušejte se v našem kvízu pod článkem.

Jaké části hovězího na co použít?

Hovězí svíčková

Začneme rovnou od toho nejlepšího. Kdo už někdy okusil pravou hovězí svíčkovou, ví, že lepší maso snad neexistuje.

  • Svíčková se řadí k zadnímu hovězímu, je umístěna pod nízkým roštěncem, má velmi jemná svalová vlákna a málo tuku. Proto je tak křehká a jemná.
  • Ze svíčkové můžete připravit ten nejlepší steak. Doporučujeme vyzkoušet také tzv. hovězí T-bone, což je steak uprostřed rozdělený kostí ve tvaru T. Na jedné straně kosti je svíčková, na druhé nízký roštěnec.

Hovězí plec

Hovězí plec je část masa nacházející se nad přední nohou pod vysokým roštěncem. Maso obsahuje málo tuku i vaziva.

  • Hovězí plec se dále dělí na tři části – plec kulatá (tzv. falešná svíčková), za ní se nachází vysoká plec a pod ní plec loupaná, ze které byla vyloupnuta lopatka. 
  • Části plece se hodí především na dušení a do omáček.

Hovězí kýta

Hovězí kýta je považována za nejhodnotnější část hovězího. Má velmi málo tuku i vaziva. Jedná se o zadní hovězí a dále se dělí na několik částí:

  • Ořech – Velmi libová část kýty, hodí se na dušení, na přípravu guláše a připravíte z ní i výtečnou pečínku.
  • Vrchní šál – Šťavnaté, křehké, libové maso vhodné ke grilování, pečení i dušení. Připravit si z něj můžete skvělý steak, roládu nebo ragú.
  • Spodní šál – Podobné vlastnosti i využití jako vrchní šál, ale spodní šál není vhodný ke grilování.
  • Květová špička – Jemné tukové žilkování a tukový okraj dodává masu jemnost. Steaky z této části masa můžete znát pod názvem „rumpsteak“. Kromě steaku můžete z květové špičky připravit také skvělé carpaccio nebo rostbíf. 

Hovězí líčka

Hovězí líčka jsou část masa pocházející z tváře skotu, což je možná důvodem, proč nepatří mezi nejvyužívanější části masa. Líčka jsou ale chuťově výborná, a přesto, že jsou libová, zachovávají si šťavnatost. Nejvhodnější úpravou této části masa je dušení. Hodí se pro přípravu guláše nebo líček na víně.

Hovězí krk

Hovězí krk se nachází za hlavou a vede až k vysokému roštěnci. Krk má poměrně silná vlákna, což způsobuje, že je maso tužší.

  • Je vhodné zejména k dušení a pečení, ale pokud ho namelete, uděláte z něj také skvělý hamburger.

Hovězí kližka

Kližka se nachází na předloktí nohy skotu. Dělíme ji tak dále na zadní a přední podle toho, z jaké nohy maso pochází.

  • Kližka obsahuje hodně vaziva, proto potřebuje delší dobu úpravy, aby zkřehla. Ideální je na přípravu guláše.

Hovězí pupek

Jak už název napovídá, hovězí pupek je část velmi chutného masa ze spodních břišních svalů skotu.

  • Hodí se na dušení i pečení.
  • Libovější část pupku je známá jako „flank steak“ a dají se z ní připravit skvělé minutky a steaky.

Vysoký a nízký roštěnec

  • Vysoký roštěnec – Nachází se za krkem skotu, mezi lopatkami. Maso je velmi křehké a šťavnaté, a to díky tuku, kterým je prorostlé. Z této části masa se připravuje tzv. „rib eye steak“, ale je vhodná i na pečení a dušení.

  • Nízký roštěnec – Je hned za vysokým roštěncem a je také libovější. Maso je křehké a je typické pro přípravu rostbífu. Hodí se ale i ke grilování a minutkové úpravě.

Zdroj: Apetit

Prověřte svoje znalosti v našem kvízu!

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč