Banánovo-perníkový cheesecake s čokoládou a karamelem

Banánovo-perníkový cheesecake s čokoládou a karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

120g karamelových sušenek Lotus

130g Bebe sušenek

100g másla

Náplň:

250g tučného tvarohu ve vaničce

375g Philadelphia (250g originál, 125g light)

3ks zralé banány

1čajová lžíčka perníkového koření

2 lžíce medu

120g cukru moučka

špetka soli

100ml smetany ke šlehání

5ks vajec

Čokoládová vrstva:

90g 50% čokolády

100ml smetany ke šlehání

Karamelová vrstva:

100g cukr krystal

30ml vody

70ml smetany ke šlehání

45g másla

 

 

 

Všechny suroviny na cheesecake si vytáhneme z lednice alespoň hodinu předem. Dno dortové formy v průměru 25cm vyložíme pečícím papírem. Rozpustíme máslo na kortpus a necháme vychladnout. Sušenky rozdrtíme v mixéru na jemný prášek. Smícháme máslo a sušenky do hmoty a směs nasypeme do formy. Pořádně upěchujeme a necháme cca 30min ztuhnout v lednici. Náplň. Banány rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Smícháme tvaroh, krémový sýr Philadelphia, banánové pyré, med, cuk, perníkové koření, sůl a pořádně prošleháme. Přidáme smetanu, šleháme na co nejnižší rychlost. Nakonec přidáme vajíčka, ketrá prošleháme ručně, aby se do směsi nedostalo moc vzduchu. Spodek formy s korpusem si obalíme do alobalu, aby do ní nenatekla voda. Na korpus nalejeme směs. Formu vložíme do hlubokého plechu a ten naplníme vodou, tak aby voda nepřesahovala alobal.( vodu nalévam až v troubě :) ) Cheesecake pečeme cca 50-60 min. na 160°C, dokud se prostředek při poklepání na bok formy nechvěje jako želé. Troubu vypneme a necháme dojít při pootevřených dvířkách asi hodinu. V hrnci převedeme smetanu k varu, odstavíme a nasypeme do ní čokoládu. Vymícháme hladký krém, který přelijeme přes cheesecake a přendáme na 2 hodiny do lednice a necháme chladit než jej přelijeme karamelem. Do hrnce dáme cukr a vodu a necháme na nízké teplotě rozpustit, nemícháme. Až bude cukr hezky hnědý, stáhneme z ohně a přídáme máslo nakrájené na malé kousky. Vrátíme hrnec na plotnu a malým pramínkem přilíváme smetanu. Pozor ať se nespálíte! Promícháme, necháme prohřát a vypneme. Karamel necháme 15min vychladnout, pak jej můžeme přelít na schladlý cheesecake a necháme chladit alespoň 6hodin. Nejlépe přes noc. Dozdobíme dle fantazie. Použila jsem čokoládu, sušenky Lotus, fondán a physalis.

Dobrou chuť :)

Autor: m.erika

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit