Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Banánovo-perníkový cheesecake s čokoládou a karamelem

Popis receptu: 

Smyslná chuť korpusu z Lotusek a krémového sýru Philadelphia v kombinaci banánu, perníkového koření, medu, čokolády a karamelu, každým kouskem přivábí pohádkovou vánoční náladu :)

Autor: Erika Medveďová
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    120g karamelových sušenek Lotus

    130g Bebe sušenek

    100g másla

    Náplň:

    250g tučného tvarohu ve vaničce

    375g Philadelphia (250g originál, 125g light)

    3ks zralé banány

    1čajová lžíčka perníkového koření

    2 lžíce medu

    120g cukru moučka

    špetka soli

    100ml smetany ke šlehání

    5ks vajec

    Čokoládová vrstva:

    90g 50% čokolády

    100ml smetany ke šlehání

    Karamelová vrstva:

    100g cukr krystal

    30ml vody

    70ml smetany ke šlehání

    45g másla

     

     

     

Příprava jídla

Všechny suroviny na cheesecake si vytáhneme z lednice alespoň hodinu předem. Dno dortové formy v průměru 25cm vyložíme pečícím papírem. Rozpustíme máslo na kortpus a necháme vychladnout. Sušenky rozdrtíme v mixéru na jemný prášek. Smícháme máslo a sušenky do hmoty a směs nasypeme do formy. Pořádně upěchujeme a necháme cca 30min ztuhnout v lednici. Náplň. Banány rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Smícháme tvaroh, krémový sýr Philadelphia, banánové pyré, med, cuk, perníkové koření, sůl a pořádně prošleháme. Přidáme smetanu, šleháme na co nejnižší rychlost. Nakonec přidáme vajíčka, ketrá prošleháme ručně, aby se do směsi nedostalo moc vzduchu. Spodek formy s korpusem si obalíme do alobalu, aby do ní nenatekla voda. Na korpus nalejeme směs. Formu vložíme do hlubokého plechu a ten naplníme vodou, tak aby voda nepřesahovala alobal.( vodu nalévam až v troubě :) ) Cheesecake pečeme cca 50-60 min. na 160°C, dokud se prostředek při poklepání na bok formy nechvěje jako želé. Troubu vypneme a necháme dojít při pootevřených dvířkách asi hodinu. V hrnci převedeme smetanu k varu, odstavíme a nasypeme do ní čokoládu. Vymícháme hladký krém, který přelijeme přes cheesecake a přendáme na 2 hodiny do lednice a necháme chladit než jej přelijeme karamelem. Do hrnce dáme cukr a vodu a necháme na nízké teplotě rozpustit, nemícháme. Až bude cukr hezky hnědý, stáhneme z ohně a přídáme máslo nakrájené na malé kousky. Vrátíme hrnec na plotnu a malým pramínkem přilíváme smetanu. Pozor ať se nespálíte! Promícháme, necháme prohřát a vypneme. Karamel necháme 15min vychladnout, pak jej můžeme přelít na schladlý cheesecake a necháme chladit alespoň 6hodin. Nejlépe přes noc. Dozdobíme dle fantazie. Použila jsem čokoládu, sušenky Lotus, fondán a physalis.

Dobrou chuť :)

Přidat komentář