Banánovo-perníkový cheesecake s čokoládou a karamelem

Banánovo-perníkový cheesecake s čokoládou a karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

120g karamelových sušenek Lotus

130g Bebe sušenek

100g másla

Náplň:

250g tučného tvarohu ve vaničce

375g Philadelphia (250g originál, 125g light)

3ks zralé banány

1čajová lžíčka perníkového koření

2 lžíce medu

120g cukru moučka

špetka soli

100ml smetany ke šlehání

5ks vajec

Čokoládová vrstva:

90g 50% čokolády

100ml smetany ke šlehání

Karamelová vrstva:

100g cukr krystal

30ml vody

70ml smetany ke šlehání

45g másla

 

 

 

Všechny suroviny na cheesecake si vytáhneme z lednice alespoň hodinu předem. Dno dortové formy v průměru 25cm vyložíme pečícím papírem. Rozpustíme máslo na kortpus a necháme vychladnout. Sušenky rozdrtíme v mixéru na jemný prášek. Smícháme máslo a sušenky do hmoty a směs nasypeme do formy. Pořádně upěchujeme a necháme cca 30min ztuhnout v lednici. Náplň. Banány rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Smícháme tvaroh, krémový sýr Philadelphia, banánové pyré, med, cuk, perníkové koření, sůl a pořádně prošleháme. Přidáme smetanu, šleháme na co nejnižší rychlost. Nakonec přidáme vajíčka, ketrá prošleháme ručně, aby se do směsi nedostalo moc vzduchu. Spodek formy s korpusem si obalíme do alobalu, aby do ní nenatekla voda. Na korpus nalejeme směs. Formu vložíme do hlubokého plechu a ten naplníme vodou, tak aby voda nepřesahovala alobal.( vodu nalévam až v troubě :) ) Cheesecake pečeme cca 50-60 min. na 160°C, dokud se prostředek při poklepání na bok formy nechvěje jako želé. Troubu vypneme a necháme dojít při pootevřených dvířkách asi hodinu. V hrnci převedeme smetanu k varu, odstavíme a nasypeme do ní čokoládu. Vymícháme hladký krém, který přelijeme přes cheesecake a přendáme na 2 hodiny do lednice a necháme chladit než jej přelijeme karamelem. Do hrnce dáme cukr a vodu a necháme na nízké teplotě rozpustit, nemícháme. Až bude cukr hezky hnědý, stáhneme z ohně a přídáme máslo nakrájené na malé kousky. Vrátíme hrnec na plotnu a malým pramínkem přilíváme smetanu. Pozor ať se nespálíte! Promícháme, necháme prohřát a vypneme. Karamel necháme 15min vychladnout, pak jej můžeme přelít na schladlý cheesecake a necháme chladit alespoň 6hodin. Nejlépe přes noc. Dozdobíme dle fantazie. Použila jsem čokoládu, sušenky Lotus, fondán a physalis.

Dobrou chuť :)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit