Suroviny
Na sušenkový korpus
120 g bezlepkových piškotů (kávoviny Pardubice)
80 g másla
Na tělo
2 klasická balení čestvého sýru Philadelphia (celkem 250 g)
1 smetana ke šlehání 33% tuku (250 g)
150 g hořké čokolády
3 plátky želatiny Dr. Oetker
Na vaječno-likérovou náplň
200 ml domácího nebo dobrého méně ostrého vaječného likéru (použila jsem z palírny Svachova Lhotka s pravou vanilkou)
4 vrchovaté lžíce sušeného plnotučného mléka
Dokončení (poleva)
100 g hořké čokolády
40 ml řepkového oleje
Dortová forma otevírací o průměru cca 16-18 cm + pečící papír na vyložení dna, vařečka
1. Den předem večer si svaříme smetanu ke šlehání (když se po obvodu začnou dělat bublinky, vypneme sporák a metličkou vmícháme 150 g hořké čokolády nalámané na kousky. Krém necháme do druhého dne vychladit v lednici.
2. Druhý den si sušenky podrtíme v mixéru a vsypeme do misky, přistrouháme studené máslo. Rukou máslo zapracujeme do drobečků a vytvoříme kouli těsta, kterou rovnoměrně rozprostřeme do vyložené dortové formy. Necháme v mrazáku krátce ztuhnout do zpevnění korpusu.
3. Smetanovo čokoládový krém, který odpočíval v lednici si vyšleháme v mixéru do hladké pevné tmavé pařížské šlehačky a po jednom přišleháme sýry Philadelphia až vznikne hladký čokoládový krém. V malém kastrůlku si rozpustíme 3 plátky želatiny v 5 lžících vody (cca 10 minut), krátce za stálého míchání přivedeme k varu až se želatina rozpustí a odstavíme, necháme 3 minuty zchladnout, přídáme lžící čoko-sýrového krému rozmícháme společně a přidáme do celého objemu krému, znova promixujeme.
4. Krém opatrně vrstvíme na studený sušenkový korpus, uhladíme a opět dáme do mrazáku (15 minut). Mezitím si ve vaječném likéru rozmícháme metličkou sušené mléko do hladkého polotekutého krému, záleží na naší chuti (pokud chceme krém pevnější přidáme ještě o 2 lžíce suš. mléka navíc).
5. Do zatuhlého čokoládového dortíku děláme opačným koncem vařečky prohlubně v rovnoměrných rozestupech. Ty plníme likérovým krémem pomocí dávkovače nebo odměrkou se zobáčkem či zdobícím sáčkem se špičkou. Zbytek likérového krému rozetřeme na čokoládovo-sýrovou vrstvu a dáme opět zachladit.
6. Konečnou čokoládovou krustu vytvoříme z rozlámané hořké čokolády rozpuštěné s olejem a vymíchané do hladké konzistence. Touto mírně zchladlou polevou dortík poléváme a necháme zatuhnout v lednici.