Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Cheesecake koňaková špička

Popis receptu: 

Tradiční zákusek ve formě věžičky z těžkého pařížského krému plněný žloutkovou náplní zná asi každý, ale ať jsem hledala jak jsem hledala, zatím ho do formy tvarožníku nikdo nepřevedl. Tak tady je a dokonce v bezlepkové verzi. Pokud se svaříme pařížskou šlehačku den večer a druhý den se pouze dortík zkompletuje, trvá to 40 minut celkem, hlavně se v mezičasech mrazí..... Důležité je ho nechat rozležet kompletní. V této formě opravdu pro dospělé... pro děti použijeme domácí vaječný likér bez alkoholu.

Autor: Ludmila Šneiderová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Na sušenkový korpus

    120 g bezlepkových piškotů (kávoviny Pardubice)

    80 g másla

    Na tělo

    2 klasická balení čestvého sýru Philadelphia (celkem 250 g)

    1 smetana ke šlehání 33% tuku (250 g)

    150 g hořké čokolády

    3 plátky želatiny Dr. Oetker

    Na vaječno-likérovou náplň

    200 ml domácího nebo dobrého méně ostrého vaječného likéru (použila jsem z palírny Svachova Lhotka s pravou vanilkou)

    4 vrchovaté lžíce sušeného plnotučného mléka

    Dokončení (poleva)

    100 g hořké čokolády

    40 ml řepkového oleje

    Dortová forma otevírací o průměru cca 16-18 cm + pečící papír na vyložení dna, vařečka

Příprava jídla

1. Den předem večer si svaříme smetanu ke šlehání (když se po obvodu začnou dělat bublinky, vypneme sporák a metličkou vmícháme 150 g hořké čokolády nalámané na kousky. Krém necháme do druhého dne vychladit v lednici.

2. Druhý den si sušenky podrtíme v mixéru a vsypeme do misky, přistrouháme studené máslo. Rukou máslo zapracujeme do drobečků a vytvoříme kouli těsta, kterou rovnoměrně rozprostřeme do vyložené dortové formy. Necháme v mrazáku krátce ztuhnout do zpevnění korpusu.

3. Smetanovo čokoládový krém, který odpočíval v lednici si vyšleháme v mixéru do hladké pevné tmavé pařížské šlehačky a po jednom přišleháme sýry Philadelphia až vznikne hladký čokoládový krém. V malém kastrůlku si rozpustíme 3 plátky želatiny v 5 lžících vody (cca 10 minut), krátce za stálého míchání přivedeme k varu až se želatina rozpustí a odstavíme, necháme 3 minuty zchladnout, přídáme lžící čoko-sýrového krému rozmícháme společně a přidáme do celého objemu krému, znova promixujeme.

4. Krém opatrně vrstvíme na studený sušenkový korpus, uhladíme a opět dáme do mrazáku (15 minut). Mezitím si ve vaječném likéru rozmícháme metličkou sušené mléko do hladkého polotekutého krému, záleží na naší chuti (pokud chceme krém pevnější přidáme ještě o 2 lžíce suš. mléka navíc).

5. Do zatuhlého čokoládového dortíku děláme opačným koncem vařečky prohlubně v rovnoměrných rozestupech. Ty plníme likérovým krémem pomocí dávkovače nebo odměrkou se zobáčkem či zdobícím sáčkem se špičkou. Zbytek likérového krému rozetřeme na čokoládovo-sýrovou vrstvu a dáme opět zachladit.

6. Konečnou čokoládovou krustu vytvoříme z rozlámané hořké čokolády rozpuštěné s olejem a vymíchané do hladké konzistence. Touto mírně zchladlou polevou dortík poléváme a necháme zatuhnout v lednici.

REKLAMA

Přidat komentář