Choco-blueberry cheesecake

Choco-blueberry cheesecake

Hodnocení receptu
4 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné

Suroviny

 

základ

  • 300g sušenek Lotus
  • 120-150g másla
  • máslo na vytření formy

krém

  • 200ml smetany ke šlehání
  • 200g moučkového cukru
  • 150g borůvek 
  • 15g želatiny v prášku 
  • 70g vysokoprocentní čokolády 
  • 700g Philadelphie (5x175g balení)

potření

  • 380g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru

na ozdobu

  • rozdrcené Lotus sušenky
  • čokoládové hoblinky

  •  
  •  
  •  

 

 1. Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vymažte máslem, aby k ní lépe přilnul pečící papír. Ustřihěte větší kus pečícího papíru, kterým vyložíte dno. Formu zacvakněte a přečnívající papír zastřihněte. Boky formy vyložte pruhy pečícího papíru.

2.  Máslové sušenky po částech rozmixujte pomocí kuchyňského robota nebo je rozdrťte ručně, v sáčku. K najemno rozdrceným sušenkám přidejte rozpuštené máslo a míchejte, dokud nedosáhnete drobivé konzistence.

3. Drobivou hmotu vysypte do formy a pomocí lžíce nebo prstů ji tam pořádně udusejte. Troubu stáhněte na 150°C a sušenkový základ pečte pro větší křupavost v předehřáté troubě asi 15 minut. (Základ není nutné péct, lze ho jen dát na alespoň 30 minut uležet do lednice.)

4. Korpus nechte vychladnout a připravte si krém. Smetanu dejte do hrnce a na mírném plameni ji přiveďte k varu. K horké smetaně přisypte polovinu množství cukru, želatinu a rychle vmíchejte, potom odstavte. Ke smetaně přidejte Philadelphii, zbylý cukr a vše pořádně promíchejte. (Kromě ručního míchání lze využít ponorný mixér, bude to snažší a krém bude bez hrudek.)

5. Ve vodní lázni si pomalu rozpusťte čokoládu a v jiném hrnci zahřejte borůvky. Méně než polovinu krému nalijte na vychladlý korpus. K větší části zbylého krému přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a tento krém nalijte na ten, který již na korpusu máte. Nic nemíchejte, ani neroztírejte! Ke zbylému krému přidejte borůvky a opět ho nalijte do formy.

6. Cheesecake dejte stuhnout do lednice na alespoň 5 hodin.

7. Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a směs dejte alespoň na hodinu do lednice. Ztuhlý cheesecake potřete silnou vrstvou vychlazené smetany a dejte opět alespoň na 3 hodiny do lednice, ale ideálně přes noc. 

8. Cheesecake. Vyjměte z formy a posypte např. rozdrcenými Lotus sušenkami nebo cokoladovými hoblinkami.

Autor: anictief

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit