Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Choco-blueberry cheesecake

Choco-blueberry cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (2)
Do hodiny Snadné

Suroviny

 

základ

  • 300g sušenek Lotus
  • 120-150g másla
  • máslo na vytření formy

krém

  • 200ml smetany ke šlehání
  • 200g moučkového cukru
  • 150g borůvek 
  • 15g želatiny v prášku 
  • 70g vysokoprocentní čokolády 
  • 700g Philadelphie (5x175g balení)

potření

  • 380g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru

na ozdobu

  • rozdrcené Lotus sušenky
  • čokoládové hoblinky

  •  
  •  
  •  

 

 1. Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vymažte máslem, aby k ní lépe přilnul pečící papír. Ustřihěte větší kus pečícího papíru, kterým vyložíte dno. Formu zacvakněte a přečnívající papír zastřihněte. Boky formy vyložte pruhy pečícího papíru.

2.  Máslové sušenky po částech rozmixujte pomocí kuchyňského robota nebo je rozdrťte ručně, v sáčku. K najemno rozdrceným sušenkám přidejte rozpuštené máslo a míchejte, dokud nedosáhnete drobivé konzistence.

3. Drobivou hmotu vysypte do formy a pomocí lžíce nebo prstů ji tam pořádně udusejte. Troubu stáhněte na 150°C a sušenkový základ pečte pro větší křupavost v předehřáté troubě asi 15 minut. (Základ není nutné péct, lze ho jen dát na alespoň 30 minut uležet do lednice.)

4. Korpus nechte vychladnout a připravte si krém. Smetanu dejte do hrnce a na mírném plameni ji přiveďte k varu. K horké smetaně přisypte polovinu množství cukru, želatinu a rychle vmíchejte, potom odstavte. Ke smetaně přidejte Philadelphii, zbylý cukr a vše pořádně promíchejte. (Kromě ručního míchání lze využít ponorný mixér, bude to snažší a krém bude bez hrudek.)

5. Ve vodní lázni si pomalu rozpusťte čokoládu a v jiném hrnci zahřejte borůvky. Méně než polovinu krému nalijte na vychladlý korpus. K větší části zbylého krému přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a tento krém nalijte na ten, který již na korpusu máte. Nic nemíchejte, ani neroztírejte! Ke zbylému krému přidejte borůvky a opět ho nalijte do formy.

6. Cheesecake dejte stuhnout do lednice na alespoň 5 hodin.

7. Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a směs dejte alespoň na hodinu do lednice. Ztuhlý cheesecake potřete silnou vrstvou vychlazené smetany a dejte opět alespoň na 3 hodiny do lednice, ale ideálně přes noc. 

8. Cheesecake. Vyjměte z formy a posypte např. rozdrcenými Lotus sušenkami nebo cokoladovými hoblinkami.

Autor: anictief

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit