Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Choco-blueberry cheesecake

Popis receptu: 

Vymyslet originální recept na cheesecake je docela oříšek, možná i kvůli tomu, jak moc jeho popularita v posledních několika letech stoupla. S kombinací borůvek, kvalitní čokolády a nadýchaného sýra ale nemůžete udělat krok vedle.

Autor: Anna Tieftrunková
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: asi 8 porcí
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

     

    základ

    • 300g sušenek Lotus
    • 120-150g másla
    • máslo na vytření formy

    krém

    • 200ml smetany ke šlehání
    • 200g moučkového cukru
    • 150g borůvek 
    • 15g želatiny v prášku 
    • 70g vysokoprocentní čokolády 
    • 700g Philadelphie (5x175g balení)

    potření

    • 380g zakysané smetany
    • 3 lžíce moučkového cukru

    na ozdobu

    • rozdrcené Lotus sušenky
    • čokoládové hoblinky

    •  
    •  
    •  

Příprava jídla

 

 1. Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vymažte máslem, aby k ní lépe přilnul pečící papír. Ustřihěte větší kus pečícího papíru, kterým vyložíte dno. Formu zacvakněte a přečnívající papír zastřihněte. Boky formy vyložte pruhy pečícího papíru.

2.  Máslové sušenky po částech rozmixujte pomocí kuchyňského robota nebo je rozdrťte ručně, v sáčku. K najemno rozdrceným sušenkám přidejte rozpuštené máslo a míchejte, dokud nedosáhnete drobivé konzistence.

3. Drobivou hmotu vysypte do formy a pomocí lžíce nebo prstů ji tam pořádně udusejte. Troubu stáhněte na 150°C a sušenkový základ pečte pro větší křupavost v předehřáté troubě asi 15 minut. (Základ není nutné péct, lze ho jen dát na alespoň 30 minut uležet do lednice.)

4. Korpus nechte vychladnout a připravte si krém. Smetanu dejte do hrnce a na mírném plameni ji přiveďte k varu. K horké smetaně přisypte polovinu množství cukru, želatinu a rychle vmíchejte, potom odstavte. Ke smetaně přidejte Philadelphii, zbylý cukr a vše pořádně promíchejte. (Kromě ručního míchání lze využít ponorný mixér, bude to snažší a krém bude bez hrudek.)

5. Ve vodní lázni si pomalu rozpusťte čokoládu a v jiném hrnci zahřejte borůvky. Méně než polovinu krému nalijte na vychladlý korpus. K větší části zbylého krému přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a tento krém nalijte na ten, který již na korpusu máte. Nic nemíchejte, ani neroztírejte! Ke zbylému krému přidejte borůvky a opět ho nalijte do formy.

6. Cheesecake dejte stuhnout do lednice na alespoň 5 hodin.

7. Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a směs dejte alespoň na hodinu do lednice. Ztuhlý cheesecake potřete silnou vrstvou vychlazené smetany a dejte opět alespoň na 3 hodiny do lednice, ale ideálně přes noc. 

8. Cheesecake. Vyjměte z formy a posypte např. rozdrcenými Lotus sušenkami nebo cokoladovými hoblinkami.

Přidat komentář