Citrónový cheesecake s makom

Citrónový cheesecake s makom

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

 

70g živočíšne maslo 82%

30g trstinový cukor

1 celé menšie vajíčko

1/2 ČL mletá škorica, 1/2 ČL karobu /alternatíva kakaa/

70g bio hladká špaldová múka celozrnná

50g bio hladká špaldová múka

50g jemne zomletých bio mandlí v šupke

250g syru Philadelphia Original

200g gréckeho jogurtu /10% tuku/

4PL jemne zomletého bledého trstinového cukru

1PL nemletého maku

šťava z polovice bio citróna, trochu nastrúhanej kôry z bio citróna

CITRÓNOVÁ ŽELATÍNA:

250ml vody

šťava z 1 bio citróna

2PL bledého trstinového cukru

3g prášku agar /vegánske zahusťovadlo z morskej riasy/

1/4 ČL kurkumy

 

Na základ vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, vajíčkom, múkami, mletými mandlami, škoricou a karobom. Vytvarujeme kompaktné cesto a vložíme v potravinovej fólii na hodinu do chladničky.

Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 180 stupňov, pripravíme si tortovú formu s priemerom 22 cm, vystlieme papierom na pečenie. Z chladničky vyberieme cesto, vyvaľkáme na guľatú placku s väčším priemerom, aby bola prekrytá aj polovica okrajov formy.

Dáme piecť na 35-40 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Medzitým vymiešame Philadephiu s jogurtom, cukrom, citrónovou šťavou a kôrou dohladka. Pridáme lyžicu nemletého maku. Rozotrieme pekne na základ cheesecaku. 

Na syrovo-jogurtovú zmes poukladáme plátky bio citróna.

V menšom hrnci zmiešame vodu, šťavu z citróna, cukor, prášok agar, kurkumu a povaríme až kým začne vrieť. Hneď zoberieme zo sporáka dolu. Necháme trochu vychladnúť. Keď začne želatína jemne hustnúť, vylejeme na syrovo-jogurtový základ a dáme do chladničky stuhnúť na 4hodiny, najlepšie cez noc. 

Po stuhnutí vyberieme z formy, preložíme na servírovací stojan alebo tanier, ozdobíme podľa fantázie a podávame. Dobrú chuť :)

 

Autor: Anna Simoncic

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit