Jahodové cheesecakes

Jahodové cheesecakes

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na ovocnou náplň:

  • 350 g mražené nebo čerstvé ovoce 
  • 60 g moučkový cukr
  • 1 pomeranč
  • 1/2 vanilkový lusk (nebo 1 ks vanilkový cukr)
  • 2 čajové lžičky kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce voda

Na korpus:

  • 5 ks vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 30 ml olej
  • 50 ml voda
  • 100 g cukr
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 110 g hladká mouka
  • 1 čajová lžička kypřící prášek
  • 70 g ořechy dle chuti

Na krém:

  • 250 g smetanový sýr Philadelphia
  • 250 g tvaroh v kostce
  • 2 ks vanilkový cukr
  • 1/2 ks vanilkový lusk
  • 200 g 40% smetana ke šlehání
  • 80 ml voda
  • 1 balení (6 ks) plátková želatina Dr. Oetker

Dohotovení:

  • 200 g 40% smetana ke šlehání
  • 100 - 200 g tmavá čokoláda
  • ovoce
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. 1. Den dopředu si připravíme ovocnou náplň. Čerstvé ovoce překrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce (mražené ovoce nerozmrazujeme a dáváme do hrnce vcelku). Vymačkáme šťávu z pomeranče a přidáme k ovoci. Vsypeme oba cukry a vaříme na mírném ohni zhruba 10 minut. Odstavíme z plotny a ovoce rozmixujeme tyčovým mixérem, případně propasírujeme přes jemné sítko. Vrátíme zpět na plotnu. Mezítím si v menší misce rozmícháme škrob se studenou vodou a pomalu jej za stálého míchání vlijeme do vroucího ovoce. Mícháme, dokud pyré mírně nezhoustne. Odstavíme z plotny a vlijeme, ještě horké, do větších hemisférických formiček na led. Necháme zmrazit do druhého dne.
  2.  
  3. 2. Na korpus si vyložíme pečícím papírem střední hluboký plech, nebo dortovou formu o průměru 26 cm. V mixéru rozmixujeme žloutky, oba cukry, vodu, olej a ořechy. Mixujeme tak dlouho, dokud není směs úplně hladká a světlá. V misce smícháme mouku s kypřícím práškem a v další misce vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Ořechovou směs přelijeme do střední mísy a opatrně do ní vmícháme mouku a nakonec sníh z bílků. Na plechu pečeme v předehřátě troubě na 180°C zhruba 15 - 20 minut. V dortové formě pečeme korpus při 170°C zhruba 25 - 30 minut. Necháme zcela vychladnout. 
  4.  

3. Na vodní lázni rozpustíme plátkovou želatinu v 80 ml vody. V jedné míse vyšleháme 40% šlehačku dotuha. V další míse vyšleháme smetanové sýry, tvaroh a vanilkové cukry. Za stálého šlehání, pomalým a stálým proudem, vlíváme rozpuštěnou želatinu do tvarohové směsi Důkladně zašleháme a nakonec zlehka vmícháme šlehačku. 

4. Z korpusu vykrájíme kolečka o průměru mini dortových ráfků, obvykle o průměru 6 cm. Vložíme na dno formiček. Korpusy potřeme tenkou vrstvou krému. Na vrstvu krému vložíme zmrazené ovocné pyré a ráfek naplníme až po okraj krémem. Dobře uhladíme a vychladíme, ideálně přes noc. U velkého dortu je postup úplně stejný. 

5. Nahřátým nožem uvolníme dort/ dortíky z formy. Ozdobíme šlehačkou, čokoládou a můžeme podávat. 

6. Ozdoby z čokolády se dají výrábět různými způsoby a záleží na Vaší fantazii. Všechny možné techniky se dají nalézt na Internetu. 

 

Tip

  • Aby se Vám malé dortíky lépe plnily, můžete dát krém do cukrářského sáčku. Půjde to snáz a rychleji. :-) 
  • Aby měl korpus ještě lepší, plnější chuť, můžete ořechy dopředu opražit v troubě nebo na pánvi. 
  • Do krému i na zdobení použijte opravdu kvalitní 40% šlehačku. Dobře drží bez jakéhokoliv ztužování a neroztéká se. Dort tak bude pevnější a bude lépe držet. 
  • Tvaroh použijte v kostce (alobalu), ne ve vaničce. Tvaroh ve vaničce je na tento krém příliš řídký. 
  •  
Autor: LadaPe

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit