Suroviny
Sušenkový základ:
200g hl.mouky
200g másla (vychlazeného)
75g mletých mandlí
60g ml. třtinového cukru
20g javorového sirupu
lžička vanilkového extraktu
Náplň:
3 balení sýru philadelphia
1 kelímek zakysané smetany
250g mascarpone
1 vanilkový lusk
2 celá vejce
6-8 lžic třtinového cukru (dle chuti)
2 lžíce javorového sirupu
150g jahod
Jahodový přeliv:
50 g jahod
2 lžíce cukru
Mandle na ozdobu:
1 lžička kokosového oleje
1 lžička javorového sirupu
2 lžičky medu
1 balení madlových lupínků
Jahody na ozdobu cca 100g
Troubu předehřejte na 170°C (horkovzuch méně, dle trouby až o 20°C), kruhovou formu o velikosti 24 vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem.
Ingredience na sušenkový základ smíchejte, rovnoměrně na dno i na boky vmačkejte do dortové formy a dejte na 10 minut do mrazáku.
Mezitím si očistěte jahody a nekrájejte je na čtvrtiny nebo na kolečka.
Formu ihned po vytáhnutí z mrazáku vložte do trouby a pečte zhruba 15-20 minut.
Zatím co se peče prošlehejte všechny ingredience na náplň (v pokojové teplotě) kromě jahod. Sušenkový základ vyndejte z trouby, poklaďte nakrájenými jahodami, zalijte hustou náplní, uhlaďte a vraťe zpět do trouby. Peče se 50-60 minut.
Upečený cheesecake nechejte odpočívat a nachystejte si přeliv a mandle na ozdobení.
Jahody s cukrem spolu s malým množstvím vody svařte a po uvaření, promixujte tyčovým mixérem a nechejte vychládnout.
Plátky mandlí promíchejte s medem, sirupem a tekutým kokosovým olejem, přesypte na pekáč vyložený papírem a zapékejte asi 15minut. Je potřeba průběžně promíchávat, ať se krajní lupínky nespálí. Po vytažení nechejte stuhnout.
Na vychladlý cheesecake po obvodu nalámejte stuhlé mandlové plátky, poklaďte půlkami jahod a přelijte jahodovým pyré.
Dobrou chuť