Jahodovo-mandlový cheesecake

Jahodovo-mandlový cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Sušenkový základ:

200g hl.mouky

200g másla (vychlazeného)

75g mletých mandlí

60g ml. třtinového cukru

20g javorového sirupu

lžička vanilkového extraktu

Náplň:

3 balení sýru philadelphia

1 kelímek zakysané smetany

250g mascarpone

1 vanilkový lusk

2 celá vejce

6-8 lžic třtinového cukru (dle chuti)

2 lžíce javorového sirupu

150g jahod

Jahodový přeliv:

50 g jahod

2 lžíce cukru

 Mandle na ozdobu:

1 lžička kokosového oleje

1 lžička javorového sirupu

2 lžičky medu

1 balení madlových lupínků

Jahody na ozdobu cca 100g

 

 Troubu předehřejte na 170°C (horkovzuch méně, dle trouby až o 20°C), kruhovou formu o velikosti 24 vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem.

Ingredience na sušenkový základ smíchejte, rovnoměrně na dno i na boky vmačkejte do dortové formy a dejte na 10 minut do mrazáku. 

Mezitím si očistěte jahody a nekrájejte je na čtvrtiny nebo na kolečka.

Formu ihned po vytáhnutí z mrazáku vložte do trouby a pečte zhruba 15-20 minut.

Zatím co se peče prošlehejte všechny ingredience na náplň (v pokojové teplotě) kromě jahod. Sušenkový základ vyndejte z trouby, poklaďte nakrájenými jahodami, zalijte hustou náplní, uhlaďte a vraťe zpět do trouby. Peče se 50-60 minut.  

Upečený cheesecake nechejte odpočívat a nachystejte si přeliv a mandle na ozdobení.
Jahody s cukrem spolu s malým množstvím vody svařte a po uvaření, promixujte tyčovým mixérem a nechejte vychládnout.
Plátky mandlí promíchejte s medem, sirupem a tekutým kokosovým olejem, přesypte na pekáč vyložený papírem a zapékejte asi 15minut. Je potřeba průběžně promíchávat, ať se krajní lupínky nespálí. Po vytažení nechejte stuhnout.

Na vychladlý cheesecake po obvodu nalámejte stuhlé mandlové plátky, poklaďte půlkami jahod a přelijte jahodovým pyré.

Dobrou chuť 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit