Troubu rozehřejeme na 180 °C.
V robotu rozdrtíme sušenky, přidáme máslo a Philadelphiu a krátce zpracujeme v těsto.
Formu s odnímatelným dnem o průměru 23cm vymažeme máslem. Pouze po dně formy rozprostřeme sušenkové těsto a přitlačíme ho. Upečeme do zlatova. Podle výkonu trouby asi 10- 12 minut. Necháme ve formě vychladnout.
Nasekáme špenátové listy na drobné kousky a dáme je do sítka povolit a odkapat.
V míse vyšleháme Philadelphiu s lemon curd a vanilkovým extraktem. Odebereme 2 PL směsi a vmícháme ji do vlažné bílé čokolády. To proto, aby se vyrovnala teplota a v čokoládě se nevytvořily hrudky. Pak obě směsi spojíme. Opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku a okapaný špenát.
Směs přendáme do formy na vychladlý korpus, uhladíme, celou formu zabalíme do přilnavé fólie. Na noc uložíme do lednice.
Před podáváním objedeme slabým nožem boky formy a obruč odstraníme. Ozdobíme dle vlastní fantazie 4 PL lemon curd.
Poznámka: lemon curd si můžete udělat i domácí. Ale já ho záměrně doporučuji z Marks and Spencer, protože chuť domácího mi přijde moc „žloutková“. Není to prostě ono.